Prelazni rok 2024: Čak 3 velike zvezde promenilo klub, povratak Vlahovića i Stojadinovićeve, Amidžićeva i Dostanić ponovo menjali, Top Džamp i Košutnjak doveli reprezentativna pojačanja

Prezani rok u atletici za sezonu 2024. se završio sa ukupno 187 promena atletičara svih kategorija od čeka je 25 seniorskih transfera, a ukupno je 25 klubova dobilo nove članove.

Pisali smo već o prelasku Milane Tirnanić u pančevačku Panoniju iz Crvene zvezde, Armina Sinančevića u surčinsko Jedinstvo takođe iz Crvene zvezde, odnosno dolazak u Ljutice Bogdana Vedrana Samca iz Srema iz Sremske Mitrovice, te Adriane Vilagoš u Bačku Topolu iz Sente.

Kada se podvukla crta najviše dolazaka ostvarili su OAK Beograd i novoformirani klub Munje Atletika – 36. Ovaj klub vodi nekadašnji trener Zvezde Ljubiša Stevanović, koji je nakon kratke epizode u Partizanu formirao svoj klub koji čine mlađe kategorije. Slede ZAK atletikus sa 26 nove dece (klub osnovan prošle godine), Partizan sa 19…

OAK Beograd je doveo uglavnom decu iz svog ”mlađeg brata” BAK-a, a najveće pojačanje pobednik Ekipnog prvenstva Srbije u muškoj konkurenciji je Nemanja Dostanića. Stigao je iz Partizana u kojem se zadržao manje od godinu dana nakon što je napustio matičnu zemunsku Mladost. On će pojačati i ovako veoma jaku sprintersku ekipu tima sa stare Karaburme.

Nemanja Dostanić, Strahinja Radaković i Filip Stojanović, 100m finale U20 PS 2021
U20 prvenstvo Srbije 2021. – 29. maj, Kruševac – 100m finale juniori, borba za zlato, Nemanja Dostanić (Zemun), Strahinja Radaković (Vojvodina) i Filip Stojanović (BAK); Foto: Atlex

Crvena zvezda je dovela Vedrana Samca i još 8 atletičarki i jednog atletičara, a sa Marakane je otišla državna rekorderka u mlađim kategorijama u bacanju kladiva Mina Amidžić i to nakon svega godinu dana. One se pridružila Top Džampu zajedno sa još jednim Zvezdašem Teodorom Komnenićem visašem. U Top Džamp stigla je još jedna perspektivna bacačica Ksenija Opanković iz OAK-a.

Mina Amidžić i Danijela Čurović nakon postavljanja U18 državnog rekorda u kladivu
3. međunarodni miting Ptuj 2023. – 23. maj – Mina Amidžić sa svojim trenerom Danijelom Čurović nakon oborenog U18 rekorda Srbije u kladivu; Foto: privatna arhiva

Zvezda je ostala bez još jednog člana. Sprinterka Ksenija Zoranović dovedena je kao veliki talenat u klub, ali ga sada napušta i vraća se u Sremsku Mitrovicu, u Sirmijum.

AOK Košutnjak je doveo tri nova člana, dve reprezentativke. Najbolja kladivašica Srbije poslednjih nekoliko godina Aleksandra Ivanović je nakon godinu dana napustila Partizan pre nego što je došla iz Crvene zvezde. Njenim stopama krenula je i Marija Stambolić, najbolja 800-metrašica Srbije koja je prvi put u karijeri (ne računajući studije u Americi) napustila matični OAK Beograd.

Marija Stojadinović je važila za jednu od najtalentovanijih atletičarki, troskokašica, ali je prerano napustila atletiku. Vratila se 2020. i napravila je neverovatne rezultate kako na dvoranskom državnom, tako i na Prvenstvu Srbije na otvorenom te godine, ali se nažalost od tada više nije vraćala na stazu. Podatak da je iz matičnog Vožda iz Jagodine prešla u kragujevački Radnički nagoveštava drugi Marijin povratak i nastavak tamo gde je stala pre tri godine kada je skakala preko 13 i po metara.

Marija Stojadinović
Bez pomoći Mariije Stojadinović na Balkanijadi u Klužu; Foto: Atlex

Vojvodina je dovela 12 novih članova, a najzvučnije ime je mladi talentovani višebojac Luka Tomić iz zemunske Mladosti.

Miroslav Dukadinović je nakon Morave iz Ćuprije i povratka u OAK Beograd nakon godinu dana ponovo promenio grad i prešao je u Mladost iz Užica, dok je u Moravu iz Ćuprije došao jedan od najboljih sprintera Srbije Marko Radosavljević iz zemunske Mladosti.

Zemunska Mladost je ostala bez Tomića i Radosavljevića, a verovatno i bez Marka Vlahovića koji se vratio u atletiku nakon godinu dana bez takmičenja sa nadom da će nastupiti za ZAK atletikus naredne godine (trenutno postoji spor između Mladosti i Marka). Sa druge strane Mladost je dovela Aleksandra Ratinca. Jedan od najboljih troskokaša Srbije prešao je iz matičnog kragujevačkog Parka u Beograd na studije i došao je kod velikog prijatelja svog, nažalost, pokojnog trenera Dragana Mladenovića Čaleta.

Ekipno prvenstvo Srbije 2021, Marko Vlahović (Mladost Zemun)
Ekipno prvenstvo Srbije 2021., Smreska Mitrovica – 4. jul – Marko Vlahović (Mladost Zemun), skok udalj; Foto: Atlex

Andrea Sremac kad se pojavila pružala je fantastične rezultate na 100, 200 i 400 metara, ali već nekoliko godina kao da stagnira pa je zbog toga napustila matični AS023 Zrenjanin i prešla je u Partizan iz Kikinde.

Za kraj najbolja mladad bacačica kugle Anđela Obradović se nakon godinu dana vratila u Slobodu iz Čačka nakon što je ovu godinu provela u ČAAK-u iz istog grada.

LISTA-ODOBRENIH-PRELAZAKA-PRELAZNI-ROK-2023

25 seniora promenilo kulub

Kada se priča o prelaznom roku u bilo kom sportu to se odnosi uglavnom na seniore plus perspektivne mlađe. Od ukupno 187 prelazaka ukupno je njih 25 starijih od 2004. godišta (ulazna seniorska godina u 2024.) promenilo sredinu.

Najviše je dovela Crvena zvezda njih 4, potom slede Košutnjak sa 3, OAK Beograd i Top Džamp sa po 2 i  14 klubova sa po jednim ulaznim transferom seniora.

Najviše promena u seniorskom pogonu pretrpeli su Crvena zvezda i OAK koji su ostali bez po 4 člana, potom slede Partizan i Zemun sa po 3 i još 11 klubova je ostalo bez po 1 seniora.

Prelazni rok 2024. (seniori)

(Atlex.rs)

Scroll to Top