ODLOŽENA BALKANIJADA za mlađe juniore! (FOTO)

Atletski savez Srbije poslao je juče, 7. juna, obaveštenje svim klubovima Srbije i savezima Balkanske atletske federacije da zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile Srbiju, prvenstvo Balkana za mlađe juniore će morati da se odloži. Novi termin je u septembru.

Srbiju su u proteklih nedelju dana pogodile jake kiše zbog čega su se mnoge reke u Srbiji izlile iz svojih korita. Tom prilikom mnoga mesta u Srbiji su doživela elementarnu katastrofu. Mnoga domaćinstva su ostala bez ičega pod nabojalom vodom.

Kraljevo je bilo jedno od mesta koja su se suočila sa problemom poplava. To je pogodilo i tamošnju atletiku.

U Kraljevu se trenutno gradi novi atletski stadion koji je trebalo da bude svečano otvoren 13. jula i to velikim takmičenjem, Balkanskim prvenstvom za mlađe juniore.

Stadion u Kraljevu na dan 7.6.2019.
Stadion u Kraljevu na dan 7.6.2019.; Foto: Atlex

Nažaslot te radove neće biti moguće završiti u ovom roku zbog spomenutih poplava.

Kako će se budućći stadion nalaziti tik pored reke Ibar, ona je ovaj put bila kobna za stadion.

Voda nije direktno ušla na stadion ali su se pojavile podzemne vode zbog čega se tlo poremetilo i podlogu nijemoguće asvaltirati u dogledno vreme.

Zbog toga čelnici saveza su u dogovoru sa ABAF-om pomerili takmičenje za septembar. Novi datum takmičenja kada će se u Kruševcu takmičiti najbolji mlađi juniori balkansek federacije je 14. septembar.

Saopštenje ASS-a prenosimo u celostu:

Poštovane sportske kolege,

Zbog velikih vremenskih nepogoda i vanrednog stanja koje je proglašeno u Kraljevu, a nakon konsultacija sa čelnicima grada Kraljeva i ABAF-a, doneta je odluka da se termin Balkanijade za mlađe juniore pomeri za septembar. Molimo klubove da obaveste svoje članove da je novi termin Balkanijade za mlađe juniore u Kraljevu 14. septembar 2019. godine.

Stadion u Kraljevu na dan 7.6.2019.
Stadion u Kraljevu na dan 7.6.2019.; Foto: Atlex

Povodom novonastele situacije i problema sa kojima se susreće, kako grad Kraljevo, tako i radovi na novom stadionu u gradu kraj Ibra, kontaktirali smo i predsednika sportskog saveza Kraljeva, i nekadašnjeg 400-metraša, Miloša Simovića.

– Kao što ste već i upoznati, naš grad je u predhodnih sedam dana zahvatila velika poplava usled ogromnog broja padavina u vrlo kratkom vremenskom periodu. Veliki broj domaćinstava je pod vodom a poplave i ogromna voda nisu zaobišle ni gradilište na atletskom stadionu kraj Ibra.

Miloš Simović
Miloš Simović; Foto: privatna arhiva

Glavni problem je zemljište, koje je bilo pripremljeno za asfaltiranje, a sada je natopljeno. Međutim, to nije jedini problem koji je zustavio radove.

– Naime, zemljište koje je bilo pripremljeno za asvaltiranje a kasnije za izlivanje atletske staze je u potpunosti bilo pod vodom a da stvar bude još gora na samo gradilište se odronio i deo ulice koja je tik pored stadiona i vrlo je prometna. Zbog svega toga i još mnogo trenutnih otežavajućih faktora, kao i zbog uvođenja vanredne situacije u Kraljevu morali smo da pribegnemo nepopularnoj odluci i u dogovoru sa ASS-om i ABAF-om odlučili smo da odložimo organizaciju šampionata Balkana za 14. septembar.

Mnogo je, prevashodno, vremena i truda utrošeno kako bi ovaj objekat poneo u budućnosti epitet najboljeg atletskog kompleksa u državi. Zbog toga čelni ljudi ne žele da sad sve zbrzaju, žele da svoje snove sprovedu do kraja, baš onako kako su zamislili, bez obzira na sve nedaće.

– Prevashodno želimo da objekat koji je u završnoj fazi privedemo kraju temeljno i kvalitetno jer je sigurno da će on u budućnosti biti jedan od najlepših i najfunkcionalnijih atletskih stadiona u našoj zemlji i kao takvim želimo da se ponosimo njime, mi kao Grad, kao Sportski savez grada i kao atletski klub Kraljevo, jer smo uložili previše rada, truda i energije dok smo stigli dovde.

Stadion u Kraljevu na dan 7.6.2019.
Stadion u Kraljevu na dan 7.6.2019.; Foto: Atlex

Na kraju je, predsednik sportskog saveza Kraljeva, Miloš Simović pozvao sve da dođu na svečano otvaranje koje će biti 24. avgusta.

Tog dana Kraljevo će biti centar srpske atletike jer će najbolji naši atletičare tog i narednog dana imati možda i najvažnije takmičenje u sezoni – prvenstvo Srbije.

– Veliki pozdrav za sve sportiste države Srbije iz Kraljeva i vidimo se uskoro na otvaranju atletskog stadiona 24/25 avgusta na prvenstvu Srbije za seniore.

(Atlex.rs)

Scroll to Top