Beograd dobija (atletski) stadion: Gradi se Univerzitetski sportski kompleks, hoće li biti ispoštovani atletski standardi?!

Na Bežanijskoj kosi, na prostoru današnjeg stadiona 11. april predviđena je izgradnja Univerzitetskog kompleksa koji će uključivati niz sportskih objekata uključujući i fudbalsko, atletski stadion sa 5.000 sedećih mesta, a od 23.-31. marta zainteresovani će moći da vide kako će to izgledati i da daju svoje sugestije.

Na parceli koju okružuju ulice Bulevar Arsenija Čarnojevića, Tošin bunar, Partizanske avijacije, Blagoja Moša Marjanović i autoputa za Zagreb gradiće se moderni sportski Univerzitetski centar. Investicija vredna 40 miliona evra, koja će se prostirati na oko 10 hektara, biće javno prezentovana u zgradi gradske uprave od 23.-31. marta gde će svi zainteresovani moći da vide kako će izgledati buduće zdanje, kao i da daju svoje primedbe, predloge i sugestije.

U okviru kompleksa centra za sport i rekreaciju univerziteta u Beogradu predviđa se izgradnja glavne hale i konferencijskog centra, trenažne hale, prenoćišta, stadiona za tribinama za atletiku, fudbal i američki fudbal, košarkaškog terena i teniskog terena. Ulaz za pešake biće iz ulice Partizanske avijacije. Na samom ulazu nalaziće se mali trg sa trim stazom (5 staza) koja će se prostirati duž celog kompleksa, piše eKapija.

Univerzitetski sportsko kompleks Beograd, projekat
Univerzitetski sportski kompleks u Beogradu, projekat sa novim atletski stadionom, Bežanisjka kosa, 11. april; Prinsrceen: beograd.rs/projektni dokument

Prema rečima prof. dr Ratka Ristića, prorektora za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu, kompleks će se nalaziti pored nacionalnog Centra za odbojku i prostiraće se na oko deset hektara.

Sportski sadržaji su, prvenstveno, namenjeni studentima svih fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu. U kompleksu će se nalaziti tereni za tenis, fudbal, odbojku i ostale sportove. Međutim, planirano je da se koriste i u komercijalne svrhe, pa će biti moguće iznajmljivanje prostora, održavanje seminara – kaže prorektor Ristić.

Zbog racionalizacije investicije, većina postojećih sportskih terena biće zadržana i prenamenjena. Travnato igralište je “rezervisano” za takmičenja u fudbalu, ragbi i američki fudbal. Postojeća betonska tribina će biti rekonstruisana, pa će se i povećati kapacitet na 3.000 do 5.000 sedećih mesta.

Projektom je predviđena izgradnja tri sportske dvorane, glavne i dve sporedne. U sklopu njih će biti i administrativni deo sa konferencijskim centrom sa teretanom, salom za kulturno-umetnička društva, stoni tenis, skvoš…

Izgradnjom objekta će se stvoriti uslovi za nastavu fizičkog vaspitanja na univerzitetu i bavljenje sportom. To će doprineti umanjenju troškova zakupa termina kod trećih lica. Takođe, steći će se uslovi za održavanje studentskih takmičenja, primarno Univerzijade.

Univerzitetski sportsko kompleks Beograd, projekat
Univerzitetski sportski kompleks u Beogradu, projekat sa novim atletski stadionom, Bežanisjka kosa, 11. april; Prinsrceen: beograd.rs/projektni dokument

Kako se navodi na sajtu eKapija, stadion će posedovati atletsku stazu, ali se njoj u tekstu ne daje mnogo na značaju već fudbalu, američkom fudbalu i ragbiju, a taj odlomak prenosimo u celosti.

Objekat IV – fudbalski teren sa objektom tribina

Fudbalski teren sa objektom tribina nalazi se u centralnom delu kompleksa Univerzitetskog sportskog centra u naselju Bežanijska kosa. Glavno sportsko igralište ima svoje natkrivene tribine i atletsku stazu. Fudbalski teren je dimenzionisan za takmičenja u fudbalu, ragbiju i američkom fudbalu.

Postojeće betonske tribine se ruše zbog nedostatka prostora za smeštaj potrebnih sadržaja. Rušenjem tribina stvara se mogućnost proširenja kapaciteta igrališta i ispunjavanje potrebnih standarda, naročito za kategoriju UEFA 2.

Ispod tribina celom dužinom smeštene su sve potrebne prostorije i to: svlačionice za oba tima, sa toaletima, tuševima i prostorijama za masažu, prostorije delegata, sudije, hitna služba, doping kontrola, sanitarne prostorije za posetioce, prostorije za rad medija, TV studio, pres konferencijska sala, kontrolna soba i tehničke prostorije za potrebe instalacionih sistema.

Univerzitetski sportsko kompleks Beograd, projekat
Univerzitetski sportski kompleks u Beogradu, projekat sa novim atletski stadionom, Bežanisjka kosa, 11. april; Prinsrceen: beograd.rs/projektni dokument

Ostaje da se vidi da li se neko konsultovao sa ljudima iz atletike, iz Srpskog atletskog saveza vezano za dimenzije atletske staze kako se ne bi ponovio slučaj stadiona na Košutnjaku u sklopu Zavoda za sport i medicinu gde su napravljene znatno oštrije krivine od dozvoljenog zbog čega ne mogu da se održavaju takmičenja, a i treninge je jako teško raditi u krivinama.

Ono što može da se vidi iz projekta jeste da će stadion imati 6 kružnih i isto toliko staza u pravcu (za 100 i 110 metara), ali nema predviđenih bacališta, skakališta, stipl jame.

Širina šest staza je 7 metara, dužina od poslednje staze u jednoj krivini do poslednje staze u drugoj krivina iznosi 172 metra, dok širina takođe od poslednje do poslednje susedne staze iznosi 103 metra.

Univerzitetski sportsko kompleks Beograd, projekat
Univerzitetski sportski kompleks u Beogradu, projekat sa novim atletski stadionom, Bežanisjka kosa, 11. april; Prinsrceen: beograd.rs/projektni dokument

Šta to znači?

To znači, da po datim dimenzijama ima razloga za brigu.

Za upoređivanje uzeli smo stadion Crvene zvezded jer se na njemu odražlo poslednje svetsko međunarodno takmičenje u Srbiji, a za merenje smo se poslužili Google Earth-om.

Dužina između šeste staze u krivini sa jedne i druge strane iznosi 172 metra kao što je i u ovom projektu (od osme do osme ima 177 metara). Međutim problem nastaje kod širine koja je u projektu čak 103 metra. Na stadionu Rajko Mitić koji ima 8 staza od poslednje staze u pravcu (zapad) do poslednje staze na istočnoj strani ima 92,5 metara. To znači da je u projektu stadion širi za oko 10 metara. Ako se zna da je širina 6 staza po projektu 7 metara onda je ovih 10 metara ogroman problem.

Nadamo se da će se SAS i ASB javiti u predviđenom roku i dati sugestije za izgradnju atletskog objekta, ako to već nisu, kako bi Beograd napokon dobio jedan pravi atletski stadion po propisima Svetske atletike na kojem će ulaz biti slobodan kako za atletičare tok i za publiku.

kompleks_centra_za_sport_i_rekreaciju_univerziteta_u_beogradu_3
Univerzitetski sportski kompleks u Beogradu, projekat sa novim atletski stadionom, Bežanisjka kosa, 11. april; Prinsrceen: Urbanistički projekat/Kapaprojekt

(Atlex.rs)

Scroll to Top