Požarevac dobio atletski stadion: Nakon dve godine čekanja objekat je napokon otvoren!

Pre nešto više od dve godine grad Požarevac je objavio da počine sa izgradnjom atletskog stadiona na prostoru između Hipodroma i ”Bmbilenda”, iako je bilo planirano da se on završi do kraja te 2020. godine svečano otvaranje je doživeo 23. septembra 2022.

Projekat o izgradnji sportskog kompleksa i atletskog stadiona započet je u avgustu 2020. godine, sa ciljem da se završe do kraja godine međutim rokovi su prolongirani, a onda je usledila pandemija koronavirusa i objekat je mora da sačeka septembar 2022. Atletsko-fudbalski stadion svečano su otvorili gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, selektor atletske reprezentacije Srbije Edin Zuković, njegov pomoćnik Emir Bekrić i najbolja mlada atletičarka grada Maša Rajić.

otvaranje atletskog stadiona u POžarevcu
Otvaranje atletskog stadiona u Požarevcu 2022 – 23. septembar – (sa leva na desno: Edin Zuković (savezni kapiten), Saša Pavlović (gradonačelnik Požarevca), Emir Bekrić (pomoćnik selektora), Maša Rajić (osvajačica medalje sa EYOF-a i članica AK Požarevac)…; Foto: pozarevac.rs

Vrednost investicije, kako navodi Srpski atletski savez je 102 miliona dinara, dok pojedini lokalni mediji pišu i o 111 miliona. Kako stoji u saopštenju grada iz 2020. godine oni su planirali da ulaže 675.000 dinara bez PDV-a, dok je SAS kako stoji u njihovom najnovijem saopštenju donirao 2 miliona dinara u junu prošle godine.

Stadion poseduje 6 kružnih staza i 8 u pravcu, zaletišta (dalj, troskok, vis i motku) i bacališta (kugle, kladiva, diska i koplja) i urađen je po propisima Svetske atletike, ali ne poseduje sopstvenu opremu (sunđere, blokove, prepone…).

Atletski stadion Požarevac
Novi atletski stadion u Požarevcu – 23. deptembar 2022.; Foto: pozarevac.rs

Ovi je samo prvu fazu izgradnje, a u drugoj stadion će dobiti reflektore, tribine, kao i dodatni mobilijar.

Dokaz da se danas nalazimo na otvaranju, govori o ozbiljnoj nameri grada da unapredi sportsku infrastrukturu, i da što hitnije obezbedi dom kraljici sportova. Svakako, vetar u leđa su nam bili i uspesi naših atletičara, koji su ih postizali bez adekvatnih uslova za treninge. Nismo želeli da svoje vrhunske rezultate postižu samo na takmičenjima u drugim gradovima, već smo uložili maksimalne napore da se Atletski stadion u njihovom gradu završi pre roka koji nam je postavio Atletski savez. Projekat je bio obiman, jer je ideja bila da talentovanim devojčicama i dečacima iz svih grana atletike pružimo mogućnost da ovde rastu i razvijaju se. Tako će u budućnosti biti moguće da pored trkača, dobijemo šampione i u trci sa preponama, skoku u dalj, skoku u vis i skoku sa motkom, bacanju kugle, diska ili kladiva. Sve te discipline biće zastupljene ovde za treniranje, ali i takmičenje, što nas sve ovde u Požarevcu naročito raduje – istakao je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović
Otvaranje atletskog stadiona u Požarevcu 2022 – 23. septembar – Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca; Foto: pozarevac.rs

Stadion otvoren i za građanstvo

Kako se navodi u saopštenju na sajtu grada svi građani Požarevca će moći da koriste novi stadion ali u tačno definisanim terminima, a to su od 7:30 do 9:30, kao i od 16 do 18 časova sve do 30. oktobra. Svi ostali termini su rezervisani za atletske klub(ove).

Kako se pisalo o ovom projektu 2020.

Prilikom planiranja novih ulaganja sa ciljem poboljšanja uslova života građana u Požarevcu lokalna samouprava nije zapostavila oblast sporta. Grad je raspisao javnu nabavku za izradu urbanističkog projekta prostornog uređenja novog sportskog kompleksa sa terenom i za gradnju drugih objekata koji će se nalaziti između „Bambilenda“ i Hipodroma u avgustu 2020. Početak gradnje ovih objekata planiran je u oktobru iste godine, a radovi su po tadašnjoj projekciji trebali da budu gotovi za nekoliko meseci.

Sredstva za realizaciju tendera obezbeđena su iz budžeta grada za 2020. godinu u iznosu od 675.000 dinara bez PDV-a. Krajnji rok za podnošenje ponude je 24. avgust. Kriterijum za ocenjivanje ponude je najniža ponuđena cena.

Atletski stadion Požarevac
Novi atletski stadion u Požarevcu ispod Hipotroma – 23. deptembar 2022.; Foto: pozarevac.rs

Sportski kompleks koji bi trebalo da se formira na prostoru „vašarišta“, imaće brojne sadržaje, stajalo je tada u saopštenju grada Požarevca. Predviđena je gradnja terena za fudbal, dimenzija 90 sa 60 metara, koji će biti osvetljen LED reflektorima, čime će se omogućiti i njegovo noćno korišćenje (što govori da se ipak radi o fudbalskom terenu, a ne atletskom jer će reflektori obasjati travnati teren, a ne atletsku stazu kakav je slučaj i na ostalim atletskim stadionima sa reflektorima, zbog čega su noćna takmičenja ne najbolje osvetljena prim. aut.). Oko terena će se nalaziti trim atletska staza dužine 350 i 400 metara sa tartan podlogom i minimum četiri staze, a ukoliko bude prostora, biće postavljena staza sa osam traka, što bi omogućilo regularna atletska nadmetanja – navodilo se tada u saopštenju. Dalje u tekstu se navodi da je planirano i postavljanje montažno-demontažne tribine kapaciteta od 50 do 150 mesta. Prostor će obogatiti i veštačka stena za penjanje, mini sportski teren sa tvrdom podlogom za basket i druge sportske i društvene igre.

Takođe je naglašeno da posetioci ovog kompleksa neće morati da brinu za parkiranje, jer je planirano uređenje 60 parking mesta, a ceo kompleks biće obogaćen zelenim površinama, lišćarima i četinarima, kao i WI-FI „stablima“. U okviru „Sportskog parkića“ postojaće servisni objekat koji će opsluživati kompleks, a sadržaće će mokri čvor i prostorije za skladištenje alata i odlaganje i iznajmljivanje različitih sportskih rekvizita. Celokupan prostor biće obezbeđen video-nadzorom.

sportski kompleks u Požarevcu
sportski kompleks u Požarevcu 2020. godine; Foto: pozarevac.rs

Realizacija ideje o atletskim stazama odgovarajućeg kvaliteta i namene značiće, posle više decenija, stvaranje uslova za razvoj „kraljice sportova“ u gradu pod Čačalicom.

Gradonačelnik Saša Pavlović prilikom izbora na tu funkciju 2020. rekao je da se budžet za sport Požarevca povećava za 30 miliona dinara i da će se sport i rekreacija posebno razvijati kroz neophodnu infrastrukturu

– Način na koji smo pristupili finansiranju klubova u protekle četiri godine predstavlja pravi putokaz. Nastavićemo da paralelno razvijamo sve sportove. Izdvajanja su uvećana sa 70, na malo preko 100 miliona dinara na godišnjem nivou, i taj trend će biti nastavljen, ali uz stalnu kontrolu trošenja novca. U fokusu će biti oni koji posebno brinu o razvoju omladinskog sporta – rekao je 2020. gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

(Atlex.rs)

Scroll to Top