Upoznajte ”Svetsku atletiku”: IAAF odlazi u istoriju

Veće IAAF-a odobrilo je novo ime i logo globalnog upravljačkog tela na 217. sastanku Veća IAAF-a koje se održalo 8. juna ove godine u Monaku. Novo ime, „Svetska atletika“, nadovezuje se na plan restrukturiranja i upravljačke reformom organizacije u protekle četiri godine kako bi predstavljalo moderno, kreativnije i pozitivnije lice za ovaj sport.

Novi brend, Veće se složilo, čini ovaj sport pristupačnijim široj publici, dok će globalnom upravljačkom telu pružiti priliku da jasnije predstavlja svoju misiju kao lidera najaktivnijeg sporta na svijetu.

– Nadamo se da će naš novi brend pomoći da se privuče i još više angažuje nova generacija mladih atletičara – rekao je predsjednik IAAF-a Sebastian Kou. Sada smo stvorili brend koji može oživeti u digitalnom svetu, a odražava promenu prirode I u isto vreme u fokus su sportisti, heroji našeg sporta. IAAF ime postoji više od 100 godina, ali ima malo razumevanja ili značaja za one izvan atletike – ističe prvi čovek svetske atletike.

Izvršni direktor IAAF-a Džon Ridgen je povodom novog inetieta izjavio:

– Novi identitet stvara simbol koji može da stoji sam i da radi sa partnerima i događajima. Novi identitet će početi da se uvodi od oktobra nakon Svetskog prvenstva u Doha ove godine i nakon odobrenja Kongresa o promjeni pravnog imena Federacije.

Dizajn logotipa se sastoji od tri glavna elementa:

‘V’ sveta, koji je takođe simbol atletskih ruku podignutih u pobedi;

„A“ atletike, koja takođe predstavlja fokus sportista dok se pripremaju za put ispred;

i luk preko oba da predstavi celu atletsku zajednicu koja se okuplja.

Logotip takođe uključuje pomeranje staze koja se pojavljuje u uzlaznoj putanji, simbolizirajući želju da se neprestano kreće izvan granica.

Uzorci obuhvataju energiju prisutnu u sve četiri grupe atletskih disciplina: trčanje, skakanje, bacanje i hodanje.

Svetska atletika skokovi
Svetska atletika skokovi
Svetska atletika hodanje
Svetska atletika hodanje
Svetska atletika bacanje
Svetska atletika bacanje
Svetska atletika trčanje
Svetska atletika trčanje

Proces rebrendiranja počeo je u januaru 2018. godine, kada je IAAF pozvao pet globalnih brend i marketinških agencija da odgovore na kratki pregled koncepta ribrendiga. Od njih, interni tim je odabrao skraćenu listu, koja je zatim prošla kroz proces konsultacija u kojem su federacije članica, partneri, sportisti i emiteri dali povratne informacije pre nego što je konačna verzija predstavljena prvo Veću a potom i javnosti.

Ovo je bilo zvanično saopštenje IAAF-a. Mi bi na sve ovo rekli…

Svetski međunarodno priznata skraćenica IAAF odlazi u istoriju a umesto tog akronima dolazi nam novi – WA. Barem je tako na engleskom, na srpskom će biti SA, na nemačkom WL odnosno LW, na italijanskom AM, španskom isto AM itd. Znači, nema jedinstvenu skraćenicu!

IAAF je od akronima postala reč univerzalna u celom svetu dok je WA akronim od World athletics, prevodiće se u celom svetu.

Po logici čelnih ljudi IAAF-a ili ti WA/SA, ljudima izvan fudbala ništa ne znači FIFA ili UEFA, ljudima izvan košarke ništa ne znači FIBA ili ULEB, ljudima izvan tenisa ništa ne znači ATP, WTA itd. To nisu imena, to su akronimi koja opisuju delatnost

Zamisli te da se FIFA zove WF (World Football), UEFA (EF), košarka (WB i EB) itd. Baš Američki sve ovo zvuči.

IAAF
IAAF

Nešto postoji više od 100 godina sa razlogom. Nije ovde promenjen samo logo, vizuelni efekti i grafički prikazi na takmičenjima, ovde se radi o celom promenu imena i akronima jedne organizacije. Ispada kao da sad pričamo o potpuno novoj organizaciji.

IAAF je akronim od reči International Association of Athletics Federations (Međunarodna Asocijaca Atletskih Federacija), sve lepo jasno rečeno u ta četiri slova. A šta znači svetska atletika? Široki pojam koji može da predstavlja bukvalno sve što je vezano za atletiku i trčanje. Skraćenica u kojoj se ne vidi da se radi o krovnoj organizaciji koja broji 215 država i saveza

Inače, IAAF je osnovana 1912. godine, a sad, posle 107 godina odlazi u istoriju.

Nama se ova promena nikako ne sviđa, pogotovo novo ime ove nove organizacije.

(Atlex.rs)

Scroll to Top