Skok uvis sa nizbrdice, preko prepreka do 192cm i 5. mesto na svetu za Angelinu: Neverovatno loša organizacija visa na SP!

Angelina Topić je 5. visašica sveta u dvorani sa preskočenih 192 centimetra, ali ono što je obeležilo njen nastup je loša organizacija takmičenja sa kojim je morala da se bori u svakom skoku.

Osvojeno 5. mesto na dvoranskom Svetskom prvenstvu u Glazgovu je pokazatelj evidentnog napretka Angeline Topić jer je pre dve godine Beogradu na dvoranskom svetskom prvenstvu zauzela 9. mesto, dok je prošle godine na letnjem šampionatu u Budimpešti zauzela 7. mesto.

Međutim ostaje žal za još boljim plasmanom, a do njega nije došlo zbog velikih propusta organizatora sa kojima se Topićeva morala boriti iz skoka u skok.

Nije karakteristično za Angelinu da ima mnogo rušenja, odnosno neuspelih skokova tokom takmičenja, ali u Glazgovu je imala možda i najveći broj rušenja u svojoj do sadašnjoj karijeri. Čak 6 puta je rušila letvicu od čega je tri puta bilo do visine od 192 centimetra.

Angelina Topić, Glasgov 2024
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024. – 01. mart – Angelina Topić, skok uvis finale; Foto: Marko Jovanović

Mnogo propusta je bilo u organizaciji ovog šampionata kada je vis u pitanju, a sa svima njima morala je da se bori 18-godišnja Angelina Topić kako zna i ume. Nije smela da se nervira zbog toga već je morala da bude još fokusiranije kako bi izvukla maksimum iz datog trenutka, i uspela je da uđe u top 5 na svetu.

Za razliku od beogradske dvorane gde je sunđer okrenut prema startu pravca za trke na 60 metara, kako je i u većini slučajeva na svetu (negde stave sunđer na sredinu), u Glazgovu se on nalazio na istom mestu, ali su organizatori odlučili da ga okrenu prema startu kružnih trka, ili ti umesto prema jugu, okrenut je bio prema istoku. Organizatori su hteli da vis i trke ne podudaraju u slučaju da neko skače sa leve strane, ali nisu računali na jednu brzu malu iz Srbije koja ima nešto duži zalet.

Zbog tog dužeg zaleta Angelina je morala da se popne na kružnu stazu, i to u čak četvrtu stazu zbog čega je imala ozbiljnu nizbrdicu i dodatno ubrzanje kod svakog skoka. To joj je stvaralo problem jer je dobijala na dodatnoj brzini pa nije mogla da pogodi zalet zbog čega je dolazilo do čestih rušenja.

Angelina Topić, dvoraasno SP 2024
Zalet sa nizbrdice iz 4. kružne staze – Dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024. – 01. mart – Angelina Topić, skok uvis finale; Foto: Marko Jovanović

Imala sam dosta problema sa zaletom zato što jer imam dugačak zalet koji se nije poklopio sa ovom dvoranom, dužina sa koje se zalećem je bila kratka za mene. Morala sam da krećem iz druge, treće staze, pa sam sam morala da idem iz nagiba i tu sam morala da se snađem i trke su tekle tako kako su tekle. Jednostavno nisam imala sreće. Kao što ste videli propustila sam visinu 195 i stavila sam odmah na visinu svog rekorda i… Mislim videćete snimak, baš sam što se kaže rušila čarapom. Išli smo na to ili ću biti treća ili peta. – izjavila je Angelina za Telegraf nakon takmičenja.

Drugi problem je bila prepreka u vidu kablova koji su se nalazi na prelasku sa kružne staze na ravan deo i metalna ivica koja se postavlja duž celog kruga na prelazu sa ravnog dela na kružne staze. Angelina je morala da namesti korak tako da ne stane na taj metal i kablove, što nije mala površina, a pritom je kretala sa nizbrdice.

Angelina Topić, dvoraasno SP 24
Preskočiti lim i kablove  u zaletu – Dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024. – 01. mart – Angelina Topić, skok uvis finale; Foto: Marko Jovanović

Na sve to, nova pravila da tehničke discipline moraju da čekaju dok se ne završe trke. To znači da niko ne sme da skače ili baca dok traje neka trka bilo u pravcu bilo kružna.

Organizatori su napravili još jedan propust pa su u isto vreme stavili da se trče trke na 60 metara i skače vis čime su se discipline ukrštale pa su sve visašice morale da čekaju. Kada su se završile trke u pravcu kretale su kružne pa je i to predstavljalo problem za srpsku visašica zbog čega su joj pauze između skokova bile znatno duže od regularnog.

–  Božja je volja, nekada će se desiti, nekada neće da se desi. Možda baš sledeći put bude. Meni je odgovaralo, taman posla da sam razočarana, hvala Bogu da sam došla do ovde, peto mesto na Svetskom prvenstvu je vau. Prošle godine zauzela sam šesto mesto mislim, sedmo. Polako se penjemo gore, i nadam se da ću i ja uskoro da se nađem na podijumu.

 

Kada se podvuče crta ovo će biti veliko iskustvo za 18-godišnju Angelinu Topić, sa čime će sve morati u karijeri da se bori i kako da savladava sve prepreke. Na ovom šampionatu pokazala je da i uprkos brojnim problemima ume da se nosi sa tom vrstom pritiska i da zabeleži dobar rezultat i plasman.

– Ovo su iskustva koja su jako vredna, sada ću videti šta treba da promenim, šta je trebalo da bude drugačije da ishod sledeći put ne bude ovakav. I da bude šta je tu je, to je život, to je sport – zaključila je Angelina.

Ostaje žal jer se bronzan medalja osvojila sa 195 centimetara (Lia Apostolovski, Slovenija), visinu koju je Angelina oborila, kako kaže čarapama, dok je srebro osvojeno sa 197 centimetara (Jaroslava Mahučih, Ukrajina), a to su visine koje je Topićeva ove godine preskakala.

 

(Atlex.rs)

Scroll to Top