Angelini se smeši ”Despot Stefan Lazarević”: Topićeva u konkurenciji za najprestižnije priznanje grada Beograda!

Najznačajnija nagrada grada Beograda ”Despot Stefan Lazarević”, za istaknuti rad pojedinca ili grupe tokom godine, mogla bi ove godine da pripadne Angelini Topić.

Dani Beograda održaće se od 16.-19. aprila. Tom prilikom organizovaće se razne manifestacije u srpskoj prestonici, a jedna od njih je i dodela prestižnih nagrada pojedincima i grupama koji su se svojim radom i stvaralaštvom istakli tokom prošle godine. Ovo priznanje nosi ime po despotu Stefanu Lazareviću.

Među brojnim kandidatima iz umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, poljoprivrede, novinarstva, obrazovanja, sporta i zaštite životne sredine, te za herojsko delo, za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda, našla se i jedna atletičarka Angelina Topić.

ako u zvaničnom dokumentu pored njenog imena stoji ”Zlatna medalja na Evropskom prvenstvu za juniore u atletici u Istanbulu 2023. godine – skok uvis”, zapravo se radi o takmičenju koje je bilo održano u Jerusalimu na kojem je sa 190 centimetara preskočenom visinom došla do šampionske titule.

Angelina Topić, U20 EP Jerusalim 2023
U20 prvenstvo Evrope, Jerusalim 2023. – 09. avgust – Angeglina Topić, skok uvis finale; Foto: Jurij Kodrun/Getty Images

Ona se našla u konkurenciji sportista koji su ostvarili značajne rezultate i koji su reprezentovali Beograd na najbolji mogući način u Srbiji i svetu. Pored nje za ovu nagradu u sveri sporta predloženi su još i košarkaš Bogdan Bogdanović, Aleksandar Boričić (nekadašnji odbojkaš i dugogodišnji predsednik Odbojkaškog saveza Srbije) i Aleksandra Perišić (tekvondo).

Uslovi da neko bude predložen za nagradu ”Despot Stefan Lazarević” u oblasti sporta su da poseduje rad ili rezultate od izuzetne vrednosti koji su doprineli afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta (vrhunski sportisti – članovi sportskih organizacija iz Beograda odnosno samostalni profesionalni sportisti za izvanredne rezultate u određenoj grani sporta; sportski stručnjaci, stručnjaci u sportu i naučni radnici za naročito vredne doprinose unapređenju oblasti sporta; sportski radnici za doprinos organizovanju, razvoju i unapređenju oblasti sporta).

Pravo predlaganja kandidata za nagradu imaju pravna i fizička lica. Predlog se dostavlja u pisanoj formi, sa obrazloženjem i naznakom nagrade za koju se kandidat predlaže.

Svake godine dodeljuje se 20 priznanja, a ove godine prijavljeno je ukupno 79 pojedinaca i grupa.

Sve nominovane možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top