Milica je 6. na svetu: Najveći uspeh u karijeri, ali žal za 4cm koja su je delila od bronze!

Milica Gardašević je 6. na svetu u skoku udalj zahvaljujući skoku od 6,74 metara na dvoranskom Svetskom prvenstvu čime je potvrdila da pripada samom vrhu u ovoj disciplini.

Najbolji plasman u dosadašnjoj karijeri uspela je da napravi Milica Gardašević u Glazgovu. Domogla se samog finala i top 8 na velikom seniorskom takmičenju i onda je ”pokazala zube” i napravila spektakl od takmičenja.

U završna tri skoka ušla je sa 6. pozicije zahvaljujući skoku od 6,47 metara iz prve serije. Takmičenje je počela tim sigurnim skokom od 6,47 metara, odrazom daleko od daske. U drugoj seriji je onda rizikovala i načinila fantastičan skok na oko 6.90 metara, ali uz prestup, da bi u trećem skočila 6,56 i nagovestila da je spremna za borbu za medalju.

Milica Gardašević, dvoransko Svetsko prvenstvo 2024.
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024. – 03. mart – Milica Gardašević, skok udalj finale; Foto: Marko Jovanović

U prvom skoku, kada je ostalo sam 8 najboljih, Milica skače 6,74 metra, najbolji ovosezonski skok i izbija na 3. mesto. Nije bilo sve jedno ostalim devojkama koje su bile ispred nje, a četvrtu seriju završile iza.

”Rukavica je bila bačena”, ali na Miličinu nesreću Anik Kelen, Mikaela Asani i Fatima Diame su dobro odgovorile na novu zadatu daljinu.

Nakon petog skoka Gardaševićeve od 6,59 metara, Švajcarkinja Kelin skače za 1 centimetar dalje od Milice (6,75m) i uzima joj treće mesto. Sledeća na zaletištu je bila Nemica Asani, koja skače za 3 centimetara dalje od Milice (6,77m). Milica i njen trener Marko nisu mogli da veruju šta se dešava, a sve je začinila Španjolka Fiame koja skače za 4 centimetara dalje od Milice 6,78 metara i dolazi do trećeg mesta.

U poslednjoj seriji nije imalo šta da se kalkuliše, išlo se na sve ili ništa. Milica beleži još jedan odličan skok, ali nažalost uz prestup i tako takmičenje završava na 6. poziciji.
Lepota i surovost sporta u jenom – ostvariš najbolji rezultata sezone, najbolji plasman karijere, ali za svega 4 centimetra ostaneš bez svetske medalje.

Nova šampionka sveta je Tara Dejvis Vudhol koja je jedina preskočila sedam metara – 7,07. Druga j njena sunarodnica Amerikanka Monae Nikols sa 6,85 metara. U prve tri serije njih dve su se smenjivale na prvoj poziciji dok Tara nije preskočila sedma metara i tako nasledila titulu od Ivane Španović osvojene u Beogradu 2022.

Treća je Fatima Diame iz Španije koja je u prvoj seriji imala isti skok kao i Milica, ali je naša daljašica bolje skočila u trećoj seriji i bila ispred sve do te pete. U toj seriji Fatima je skočila 6,78 metara i sa 7. pozicije probila se na 3.
Sličan scenario bio je viđen prošle godine na Svetskom prvenstvu u Budimpešti kada je Alina Rotaru Kotman sa 5. mesta u poslednjoj seriji došla do svetske bronze. Međutim na ovom šampionatu ona je jedna od razočarenja jer je jedva ušla u top osam sa skokom od 6,46 metara koje posle nije uspela da preskoči do kraja takmičenja.

Milica Gardašević, dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024.
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024. – 03. mart – Milica Gardašević, skok udalj finale; Foto: Marko Jovanović

Ovo je prvo seniorsko takmičenje za Milicu Gardašević na kojem je uspela da savlada kvalifikacije i da se plasira u veliko finale što će joj sigurno puno značiti za nastavak karijere. Juniorska prvakinja Evrope i bronzana sa mlađe seniorskog evropskog šampionata, do sad ima 7. mesto sa Evropskog prvenstva, tako da će joj ovo takmičenje pomoći da ostvari još bolje rezultate i plasmane na leto kada je očekuju Evropsko prvenstvu u Rimu i Olimpijske igre u Parizu.

Kul. Nije sjajno, nije idealno naravno,ali nije loše. Biti šesti na svetu nije najgora stvar. Zapravo, ovo je bilo moje prvo seniorsko finale na Svetskim prvenstvima, i moj najbolji rezultat u sezoni, 6.74. Bronzana medalja je bila 6.78, tako da smo se baš borile za tu bronzu. Šta sad… Šta je, tu je. Svakako lep kraj sezone, i neka dodatna motivacija za pripremni period. Ima tu naravno stvari o kojima treba da pričam sa timom, da se popravi. Svakako je tu bilo sitnih grešaka, ali o tome nećemo sad rekla je Milica Gardašević nakon takmičenja.

Milica Gardašević i Marko Milinkov, dvoransko SP 2024
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024. – 03. mart – Milica Gardašević i Marko Milinkov (trener), skok udalj finale; Foto: Marko Jovanović

Milica je i do sada pripadala samom vrhu svetskog skoka udalj. Prošle godine je bila 5. na rang listi najboljih daljašica sveta, ali je do sada nedostajao samo dobar plasman i na velikom takmičenju da zacementirala svoje mesto što je sada uradila.

– Svako iskustvo znači, to je činjenica. Nadam se da će značiti mnogo, nećemo uzimati veliku pauzu, to jest, ja, nego ću krenuti vrlo brzo pripremni period, pošto će letnja sezona zaista biti baš dugačka. Imamo Evropsko prvenstvo, imamo Olimpijske igre, na kojima se nadam da ću beležiti još bolje rezultate, tako da, idemo dalje. 

Milica Gardašević, dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024.
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Glazgov 2024. – 03. mart – Milica Gardašević, skok udalj finale; Foto: Marko Jovanović

(Atlex.rs)

Scroll to Top