Čak 7 zaslužnih sportista ima atletika među 15 stipendista Ministarstva sporta: Primanja veća za po 10.000 dinara i više!

Ministarstvo sporta (MOS) u sredu 17. maja potpisalo je stipendijske ugovore sa najboljim sportistima Srbije među kojima je i 15 atletičara od kojih je čak 7 sa zvanjem zaslužni sportista.

Svakog maja MOS saopštava i potpisuje ugovore sa najboljim sportistima Srbije na osnovu rezultata postignutih u prethodnoj godini. U 2023. potpisano je 424 ugovora o stipendiranju iz 52 sporta, od čega je 119 zaslužnih sportista, 141 sa međunarodnim razredom i 164 sa nacionalnim razredom. Što se atletike tiče, ona ima maksimalnih 15 stipendija i to 7 zaslužnih i 8 međunarodnih ove godine, a sve stipendije su povećane za 10.000 dinara u odnosu na prošlu godinu.

Svečano potpisivanje ugovora između Ministarstva sporta i sportista održano je u “Palati Srbija” čiji je domaćin bio ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.  Pored više od 400 sportista ovom činu prisustvovali su ministarka Darija Kisić i ministar Novica Tončev, predsednici i predstavnici sportskih saveza naše zemlje, visoki zvaničnici sporta u Srbiji, kao i proslavljeni sportisti, treneri, selektori reprezentacija.

Ivana Vuleta slavi svetsku titulu sa srpskom zastavom, Beograd 2022
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Beograd 2022 – 20. mart – Ivana Vuleta (Srbija), skok udalj, proslava zlaten medalje sa Srpskom zastavom; Foto: Atlex

Ove godine, na osnovu rezultata iz 2022. atletika ima čak 7 zaslužnih, 8 međunarodnih zbog čega nije bilo potrebe nikakoga sa nacionalnim razredom uvrstiti, što je veliki uspeh. Prošle godine imali smo 3 zaslužna, 8 međunarodnih i 4 nacionalna razreda.

Kao i prošle godine najveće stipendije dobijaće Ivana Vuleta, Armin Sinančević i Strahinja Jovančević, Milica Gardašević Adriana Vilagoš napredovali za jedan stepenik, Angelina Topić je prošle godine bila nacionalni razred, ali će ove biti u društvu najboljih, dok se na listu stipendista vraća Asmir Kolašinac.

Međunarodni razred zadržali su Elzan Bibić, Anja Lukić, Aleksa Kijanović, Milana Tirnanić i Ivana Ilić dok se Boško Kijanović popeo za stepenik više za razliku od prošle godine.

Tu su i dva nova imena – Bogdan Vidojković i Tamara Milutinović, dok za razliku od prošle godine na spisku nema Marije Vučenović, Tijane Japundžić i Milice Emini.

Po klubovima to izgleda ovako:

Crvena zvezda: 2 zaslužna, 2 međunarodna
Vojvodina: 2 zaslužna, 1 međunarodni
Senta: 1 zaslužni
OAK: 3 međunarodna
Novi Pazar: 1 međunarodni
Partizan: 1 međunarodni

Ukupna vrednost dodeljenih stipendija za koje će Ministarstvo sporta Vlade Republike Srbije obezbediti neophodna sredstva iznosi 378.500.000,00 dinara.

Angelina Topić, EP 22, proslava bronze
Evropsko prvenstvo 2022., Minhen – 21. avgust – Angelina Topić, proslava bronzane medalje u skoku uvis; Foto: Tom Weller/24passion/DeFodi Images via Getty Images

IZNOS STIPENDIJA

Iznos stipendija se pravi na osnovu prosečne neto plate u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike.

– Zaslužni sportista – jedna i po prosečna neto zarada
– Međunarodni rang – jedna prosečna neto zarada
– Nacionalni rang – 70% prosečne neto zarade

Pored stipendija oko 400 amaterskih sportisti u koje spada i 15 najboljih atletičara koje predlaže SAS od Ministarstva dobijaju i sledeće pogodnosti:

– Pokrića troškova priprema i učešća na takmičenju – do pet prosečnih neto zarada u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, u zavisnosti od stvarnih potreba vrhunskog sportiste, kategorije sporta i procene u kojoj meri će davanje naknade uticati na njegove buduće sportske rezultate i razvoj sporta u Republici Srbiji;

– Pokrića troškova lečenja – do deset prosečnih neto zarada u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, u zavisnosti od stvarnih potreba vrhunskog sportiste, kategorije sporta i procene u kojoj meri će davanje naknade uticati na njegove buduće sportske rezultate i razvoj sporta u Republici Srbiji.

Adriana Vilagoš, proslava bronze EP 22

KONKRETNO – 84.227 DINARA

Kada to pretvorimo u brojeve, po podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna zarada (bruto) obračunata za decembar 2022. godine iznosila je 115.315 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 84.227 dinara.

U poređenju sa prošlom godinom to je porast od oko 10.000, jer je neto plata u decembru 2021. iznosila 74.629 dinara (bruto 111.943 dinara).

To znači da će zasluži sportisti na mesečnom nivou primati 126.341 dinar, a oni sa međunarodnim razredom 84.227 dinara.

Kada se sve sabere MOS će za najbolje atletičare na mesečnom nivou izdvajati: 884.387 + 673.816 =1.558.203 dinara što je porast od skoro pola miliona u odnosu na prošlu godinu (1.141.823).

Pored toga oni ponaosob imaju i budžet od 421.135 dinara koji mogu da troše na pripreme i takmičenja, a za potrebne lečenja na raspolaganju im je duplo veći budžet od čak 842.270 dinara za svakog posebno.

Ako pretvorimo sve u evre po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan 17. maj 2023. koji iznosi 117,1833 dinara dolazimo do brojki od ukupno 13.297 evra mesečno (7.547e zaslužni (1072.6e ponaosob), 5750e međunarodni razred (718.8e ponaosob)) za stipendije odnosno po 3168 evra za takmičenja i pripreme i 6336 evra za lečenja.

Asmir Kolašinac, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Asmir Kolašinac, bacanje kugle; Foto: Atlex

KAKO POSTATI STIPENDISTA DRŽAVE

Zakonom su tačno propisani uslovi i kriterijumi kako se izboriti za stipendiju Ministarstva omladine i sporta. Za atletiku kriterijume je predložio SAS a usvojio MOS.

Prvi i osnovni uslov je da sportista nije profesionalac, odnosno da ne zarađuje i ne živi od ugovora sa klubom. To podrazumeva da ne ostvaruje prihode jedne prosečne neto zarada u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine.

Kada ispuni ovaj uslov onda mu sledi kategorizacija koja je detaljno napravljena za svaki sport što možete pogledati ovde.

Što se atletike tiče ona se sastoji iz ti ranga: zaslužni sportista, međunarodni i nacionalni razred.

Zaslužni sportista:
– Plasman od 1.-8. mesta na Olimpijskim igrama, Svetskom ili Evropskom prvenstvu na otvorenom,
– Jedno od prva tri mesta na Svetskom ili Evropskom prvenstvu u zatvorenom, krosu ili maratonu
– Svetski ili evropski rekorder
– do 45. godine života

Milica Gardašević, 8. Belgrade meeting
8. Belgrade meeting 2023. – 15. februar – Milica Gardašević (Vojvodina), skok udalj; Foto: Atlex

Međunarodni rang:
– Plasmanom od 9.-16. mesta na OI, SP ili EP na otvorenom,
– Plasman od 4.-8. mesta na dvoranskim SP, EP, krosu ili maratonu
– Ispunjenje norme iz tabele *
– Plasman od 1.-3. mesta na SP ili EP za juniore
– do 30. godine života

Nacionalni rang:
– Nastup za reprezentaciju na OI
– Nastup za reprezentaciju na SP i EP (otvoreno i dvorana), krosu  i maratonu sa plasmanom u prvoj polovini učesnika
– Osvajanje prvog mesta na Univerzijadi, Mediteranskim igrama ili Balkanijadi (bez štafeta)
– Pobeda na državnom prvenstvu ili finalu kupa čiji rezultat je jednak ili bolji od zadatog iz tabele*
– Oboren državni rekord
– Dva puta ostvaren rezultat iz tabele*
– Ostvaren plasman od 4.-8. mesta na SP ili EP za juniore
– Od 15. – 26. godine života ( i vrlo dobar uspeh u školi do 19 godina)

*Tabele možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top