Pao rekord star 33 godine: Stranić objedinio sve državne, ”buđenje” kladiva zahvaljujući i Amidžićevoj

Procvat srpskog kladiva viđeno je u Ptuju (Slovenija) gde su pala dva državna rekordaJovan Stranić je nakon 33 godine nadmašio seniorski rekorder sa hicem od 67,93 metra, dok je Mina Amidžić postavila U18 državni sa bačenih 55,79m.

Srpska atletika ima nekoliko odličnih disciplina, na svetskom i Evropskom nivou, ali i nekoliko veoma deficitarnih među kojima spada i kladivo. Godinama unazad ova disciplina je bila u zapećku. Na prvenstvima države znalo se i da se ne održi jer nema dovoljno prijavljenih ili se prijave atletičari da bi se ono samo održalo i došlo do medalje. Međutim stanje se promenilo.

Još pre nekoliko godina Atlex je primetio dva talenta u ovoj disciplini nešto starijeg Jovana Stranića i mlađu Minu Amidžić. Već na samim počecima su odskakali od ostalih i ne samo da su odskakali nego je to izgleda zaista dobro i za neke više nivoe od srpskog standarda.

Prolazile su godine i takmičenja, a njih dvoje su pokazivali da isto kao i u slučajevima Milice Gardašević i Adriane Vilagoš nismo pogrešili. Kao i kod njih dve na samim počecima samo je Atlex pisao o njima i pratio ih, a tako je bilo i sa Jovanom Stranićem i Minom Amidžić koji već sada spadaju u jedne od najboljih kladivaša u istoriji Srbije.

Jovan je to i potvrdio jer je objedinio sve rekorde. Nakon što je bio vlasnik pionirskog, mlađe i starije juniorskog na 3. međunarodnom mitingu u Ptuju Stranić je postao i seniorski rekorder oborivši rezultat star 33 godine.

Ovo mi je treći državni rekord ove godine. Nakon dva juniorska sada sam postavio i seniorski, što govori da smo dobro otvorili sezonu i da sam trenutno u dobroj formi – istakao je Stranić u razgovoru za Atlex.

Prvi juniorski rekord (kladivo 6kg) ove godine postavio je 19. marta u Domžalama hicem od 74,46 metara, a drugi samo nekoliko dana pre seniorskog 20. maja u Zagrebu daljinom od 78,53 metra.

Rekordni hitac u Ptuju dogodio se u drugoj seriji kada je kladivo doletelo do 67,93 metra što je za oko pola metra dalje od hica Dragana Majstorovića koji je u Minsku 27. jula 1990. bacio 67,46 metara.

Tako se atletičar iz Novoga sada, sa boravištem u Sloveniji, pridružio plejadi vanserijskih mladih talenata kao što su Angelina Topić, Adriana Vilagoš, Boško Kijanović…

Iako je ovaj rezultat bolji i od mlađe seniorskog rekorda da bi poneo titulu najboljeg i u toj uzrasnoj kategoriji Jovan mora da ”uđe” u U23 staž.

Takmičenje je prošlo dobro, iako mi je ovo bilo drugo u kratkom periodu zbog čega nisam bio baš odmoran, ali mi je drago što sam oborio seniorski rekord. Spreman sam za još bolje hice koje moj trener i ja očekujemo već na prvom sledećem takmičenju 27. maja u Slovenskoj Bistrici, ali cilj nam je svakako juniorsko Evropsko prvenstvo da tamo budem najbolji. Seniorska sprava (od 7kg prim. aut.) nam još uvek nije prioritet već juniorska (6kg prim. aut.) – rekao je Jovan Stranić za Atlex nakon obaranja seniorskog rekorda.

Jovan Stranić i Vladimir Kevo nakon bačenog novog državnog rekroda u kladivu
3. međunarodni miting Ptuj 2023. – 23. maj – Jovan Stranić sa svojim trenerom Vladimir Kevom nakon oborenog rekorda Srbije u kladivu; Foto: privatna arhiva

Jovanovim stopama ide Mina Amidžić. Atletičarka Crvene zvezde ima tek 16 godina i vlasnica je rekorda za pionirke i sada je postavila rekord i za mlađe juniorke.

Ona je oborila državni rekord star 9 godina koji je 2014. postavila Nataša Đaković sa hicem od 55,30 metara, a Mina ga je nadmašila za skoro pola metra (kao i Jovan) bacivši 55,79 metara što je ujedno i norma za EYOF.

Zadovoljna sam rekordom, pogotovo što je došao u prvoj seriji. Rezultat jeste dobar, ali sam se nadala da ću baciti još dalje tako da već na sledećem takmičenju očekujem novi rekord i još dalji hitac. Spremna sam, to je važno! Takmičenje u Ptuju je za mene bilo jedno sasvim novo iskustvo pogotovo što sam došla na dan takmičenja i bacala nakon 5 sati puta. Ne mogu da budem nezadovoljna, ali cilj je EYOF, a ovim hicem sam ispunila B normu za to takmičenje tako da je zadatak u Sloveniji ispunjen. Sada napadamo i A normu i da budem sigurni učesnik tog takmičenja – rekla je Mina Amidžić za Atlex nakon takmičenja.

Zanimljivo je da će se EYOF ove godine organizovati na svega nekoliko desetina kilometara od Ptuja, gde je Mina postavila U18 rekord, u Mariboru, a za A normu joj je potreban hitac od 59,56 metara.

Možda nekome ko pogleda A normu ona deluje da mi je daleka, ali nije. Imam taj hitac sigurno i verujem da ću već na sledećem takmičenju toliko i baciti. Sada sam mlađe juniorski rekord oborila za malo, i drago mi je zbog toga, ali moj trener Danijela i ja verujemo da ćemo već na sledećem takmičenju taj rezultat mnogo popraviti i ispuniti i tu A normu od 59,56 metara – najavljuje Mina nove pohode.

Iz pionirskog staža u mlađe juniorski je zakoračila na fantastičan način. Sada joj sledi nekoliko godina napredovanja u ovoj kategoriji dok ne pređe u juniorke gde je čeka prelazak na težu spravu od 4 kilograma što je ujedno i seniorsko kladivo. Juniorski rekord sada je star 11 godina i nema sumnje da će Mina i njega za koju godinu napasti.

Mina Amidžić i Danijela Čurović nakon postavljanja U18 državnog rekorda u kladivu
3. međunarodni miting Ptuj 2023. – 23. maj – Mina Amidžić sa svojim trenerom Danijelom Čurović nakon oborenog U18 rekorda Srbije u kladivu; Foto: privatna arhiva

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top