Ćuprija otkazana, 10km odloženo, ASB pronašao lokaciju za svoja takmičenja: Atletika se ne seli iz Beograda, ali…

Beograd je ostao bez licenciranog stadiona i bila je dovedena u pitanje sezona Atletskog saveza Beograda i da li će prestonica ostati bez atletike, ali je pronađeno rešenje koje će doduše delimično biti regularno i priznato – stadion pored Dvorane.

Letnja atletska sezona trebala je da počne ovog vikenda, ali zbog ubistva dece u OŠ Vladislav Ribnikar vlada republike Srbije je proglasila trodnevnu žalost od petka 5. do nedelje 7. maja, to podrazumeva da nema ni sportskih događaja. Memorijal Vere Nikolić u Ćupriji je otkazan, dok je Srpski atletski savez odložio Prvenstvo Srbije na 10 kilometara na putu sa 7. na 13. maj.

Što se tiče četiri takmičenja ASB zvaničnog otkazivanja nema, ali se zna gde će se održavati takmičenja u Beogradu.

Do sada je Vojna akademija bila jedini stadion na kojem su se održavala atletska takmičenja u poslednjih 10-ak godina međutim, ona već godinama nije u funkcionalnom stanju, a Srpski atletski savez joj je ukinuo licencu prošle godine zbog čega je ova sezona bila dovedena u pitanje, ali je pronađeno rešenje u stadionu pored Dvorane.

Atletski stadion pored dvorane
Atletski stadion pored dvorane, otvaranje – 26. novembar 2021.; Foto: Atlex

Iako nema krug od 400 već od 300 metara Atletski savez Beograda će svoja takmičenja, barem za mlađe kategorije, održati na stadionu pored Atletske dvorane. SAS je dao dozvolu za to, a u saopštenju, koje potpisuje komesar takmičenja SAS-a Predrag Momirović, navodi se da neće rezultati u svim disciplinama biti priznati, ili će biti delimično priznati.

Po kalendaru za vikend 6. i 7. maja na programu su prvenstva Beograda prvo za atletske škole B i C , potom juniore, a sutradan za atletske škole A i pionire.

Kako stoji u dopisu o odluci da se takmičenja održavaju na stadionu pored Atletske dvorane rezultati tehničkih disciplina i trkačkih do 110 metara biće priznati kao norme ili za kvote za državna prvenstva i mogu se koristiti u druge svrhe kao što su statistika, rekordi itd.

Rezultati disciplina na kružnoj stazi biće uzeti u obzir samo za kvote ili norme za državna prvenstva, ali se neće računati za norme za međunarodna takmičenja, rangiranje SA, rekorde, statistiku itd. dok se rezultati u štafetama i 400 metara prepone neće priznati ni po jednoj tački sem za plasmana na samom takmičenju.

ASB je u obavezi da u svakom dopisu ove odluke naglasi, a u rezultatima napomene pored svake discipline njihovu primenjljivost.

Za mlađe možda ne toliko bitno, ali za juniore i posebno seniore jako bitno je da će ASB lično morati da svoja takmičenja prijavljuje Svetskoj atletici sa naznakama disciplinama koje su dobili od SAS-a kako bi im se ti rezultati vrednovali za norme i kvote.

Atletski stadion pored dvorane
Atletski stadion pored dvorane, otvaranje – 26. novembar 2021.; Foto: Atlex

Međutim ova Odluka se ne odnosi na kružne trke na Kvalifikacijama KUP-a Srbije za seniore i mlađe juniore jer kvalifikacije moraju biti održane u sva tri regionima pod istim uslovima, stoji u saopštenju.

Ostaje nejasno da li će ostvareni rezultati na Kupu Beograda na kružnim trkama biti vrednovano za svetski rejting, norme itd. ili samo kao rezultati za finale Kupa. Što se tiče prvenstva Beograda ono se za sada ne spominje gde će se održati, ali će i ono biti održano verovatno na istoj lokaciji.

Odluka takičenja ASB 2023 letnja sezona

(Atlex.rs)

Scroll to Top