Istorijski dan za srpsku atletiku: Milica napada titulu Gold tura, prvu u istoriji Srbije!

Milica Gardašević ima priliku da ispiše istoriju srpske atletike u petak 23. februara na finalu Gold tura jer ukoliko pobedi postaće prva Srpkinja koja je osvojila ovaj najprestižniji dvoranski tur.

Pet pobeda, jedno drugo mesto i jedno treće mesto u osam dosadašnjih nastupa na mitinzima Zlatne lige ima Milica Gardašević (zbirno letnja i zimska takmičenja). Došao je red da se po prvi put bori, ne samo za pobedu na tom mitingu već da postane sveukupni pobednik najjače svetske serije u zimskoj sezoni.

Svake godine menjaju se discipline koje se boduju, ove godine u tu grupu spada i ženski dalj. Na tri od ukupno sedam mitinga Zlatne lige ova disciplina je prisutna ove sezone zaključno sa Madridom. Pobednik svake discipline na svakom mitingu dobija 10 bodova, drugoplasirani 7, trćeplasirani 5 i četvrtoplasirani 3 boda.

Milica je pobedila na prvom u Astani, drugi je preskočila jer se održavao u Bostonu, ali je zadržala vodeću poziciju pred finalni duel u Madridu 23. februara sa početkom od 20:25.

Milica Gardašević, PS u dvorani 2024.
Prvenstvo Srbije u dvorani 2024. – 17. februar – Milica Gardašević (Vojvodina Novi Sad), skok udalj; Foto: Atlex

Za rivalke će imati domaće takmičarke Fatimu Diame (finaliskinja svetskih prvenstava u dvorani i na otvorenom) i Tesi Ebosele (finaliskinja prvenstva sveta na otvorenom i osvajačica medalja na EP U20 i U 23). Tu je takođe Rumunka Florentina Isko koja ima bronzu sa prvenstva Evrope u dvorani kao i Brazilka Leticia Oro Melo osvajačica bronzane medalje sa prvenstva sveta na otvorenom koja je nedavno takmičila i u Beogradu na mitingu.

Međutim najveća konkurentkinja Milici biće Mađarica Diana Lesti koja je i u Astani i na Belgrade meeting-u bila na svega 3 centimetra iza Gardaševićeve. Srpska daljašica ima 10 bodova dok Mađarska ima 7 što znači da Milica ne sme da dozvoli da Lesti bude ispred nje ili može u slučaju da ona bude druga, a Gardaševićeva treća, u tom slučaju Milica će imati 15 bodova, a Mađarica 14.

Ali sigurno to nisu kalkulacije, a pogotovo treće mesto nešto o čemu razmišljaju niti Milica niti njen trener Marko Milinkov.Cilj je jasan, pobeda uz dobar rezultat kao podstreh za predstojeće Svetsko prvenstvo u Glazgovu na kojem će upravo novosadska daljašica biti glavna uzdanica srpske reprezentacije.

Direktan prenos biće na Areni sport 5 sa početkom od 19:30.

Takmiči i Bibić

Pored Milice na mitingu u Madridu Srbija će imati još jednog predstavina, Elzana Bibića. On će se takmičiti u trci na 3000 metara koja je na programu u 20:35. vo će mu biti prvi nastu na ovogodišnjem Zlatnom turu tako da se neće boriti za plasman već za što bolje lično vreme pred Svetsko prvenstvo u Glazgovu.

(Atlex.rs)

Scroll to Top