Srbija nikada uživo nije videla dalje hice: Spektakl u centru Beograda na kojem je Krauzer pokazao zašto je jedan od najboljih svih vremena!

Bacači kugle priredili su spektakl u četvrtak 17. septembra u samom centru Beograda gde je olimpijski šampion Rajan Krauzer pokazao zašto nosi tu tutulu bacivši najdalje hice koje je Srbija ikada videla uživo, najbolji je leteo čak 22,59 metara.

Drugi atletski miting u centru Beograda opravdao je sva očekivanja jer je okupio veliki broj ljubitelja atletike i poslao je sjajnu poruku u svet da će dvoransko Svetsko prvenstvo 2022. isto tkao biti spektakularno kao što je bio i ovaj miting u bacanju kugle na Trgu Republike.

Četiri godine posle obračuna nekih od najboljih daljašica sveta na Terazijama praćene sa srpskim nadama organizovano je takmičenje u bacanju kugle.

Najveće zvezde mitinga su bila dvojica kuglaša koji su među najboljima na svetu. Rajan Krauzer je zvanični olimpijski šampion iz Rija dok je Džo Kovač svetski prvak iz 2015. Da se radi o jednim od najboljih sportista sveta uverila se i Beogradska publika na Tru gde su uživo mogli da gledaju odlične hice od pre 20 metara.

Džo Kovač, Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, Džo Kovač (Amerika); Foto: Atlex

Svaki hitac preko 20 metara u bacanju kugle je odličan rezultat, a Krauzer je celu ”lestvicu” podigao na viši nivo jer mu je svaki hitac bio duži od čak 22 metra.

Pobednička daljina mu je na kraju iznosila neverovatnih 22,59 metra što  je najdalji hitaca svih vremena ostvaren na teritoriji Srbiji.

Neverovatno zvuči, ali svih pet ispravnih hitaca Rajana Krauzera su najduža ikad zabeležena na teritoriji Srbije svih vremena.

Dosadašnji rekorder je bio Letonac Marias Urtans koji je 19. juna 2010. godine u Beogradu bacio 21,63 metra. Deset godina kasnije Krauzer ga je nadmašio za gotovo čitav metar.

Drugoplasirani na mitingu ”Dobaci do… 22” je bio njegov sunarodnik, Amerikanac, Džo Kovač sa 20.61 metar, dok je treći najdalji hitac zabeležio Kemal Mešić19.34 metara.

Kemal Mešić, Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, Kemal Mešić (Bosna i Hercegovina); Foto: Atlex

Od srpskih bacača malo iznenađenje je priredio Veljko Nedeljković koji je bio bolji od Bogdana Zdravkovića za 14 centimetara.

Atletičar Crvene zvezde zabeležio je hitac od 17.86 metara dok je momak iz Vlasotinca bacio 17.72 metra. Obojica su bila vidno nezadovoljna svojim nastupom. Razlog tom može da leži u nesvakidašnjem ambijentu, pozitivnoj tremi i velikoj željom za dokazivanjem.

Veljko Nedeljković, Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, Veljko Nedeljković (Crvena zvezda); Foto: Atlex

Pored VIP tribine, dosta publike se okupilo oko bacališta, a najveću podršku imao je Veljko Nedeljković kao jedini predstavnik Beograda koga su bodrili familija i prijatelji.

Već u petak Zdravković kreće put Rumunije gde će za vikend u Klužu bacati na seniorskoj Balkanijadi.

Celo takmičenje bila je velika škola za veoma perspektivne srpske bacače i ogromno iskustvo da bacaju sa takvim zvezdama kakve su Kovač i Krauzer, plus u centru Beograda i pred tolikim brojem ljudi koji su došli samo zbog njih.

Bogdan Zdravković, Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, Bogdan Zdravković (Vlasotince); Foto: Atlex

Najteže je svakako bilo onim najmlađima, juniorskim prvacima Srbije. Aktuelni dvoranski šampion države Dino Tumbul bio je ovog puta uspešniji od svog kolege iz juniorske reprezentacije Elana Zornića. Iako još uvek ne bacaju seniorsku kuglu od 7 kilograma, već od 6, na ovom takmičenju su ipak bacali težu. Nije im bilo prvi put u karijerama, ali nije i da su imali mnogo prilike do sad da se takmiče sa ”sedmicom”.

Najbolji hitac Tumbul je ostvario u četvrtoj seriji. Odlično je iskoristio kratku pauzu koja je napravljena posle treće i u narednoj je zabeležio hitac od 15.83 metara.

Dino Tumbul, Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, Dino Tumbul (Polet Prijepolje); Foto: Atlex

Sa druge strane Zornić, aktuelni šampion Srbije na otvorenom, zabeležio je nešto slabiji nastup. Najbolji hitac zabeležio je u poslednjoj seriji kada je kugla letela 15.52 metara.

Elan Zornić, Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, Elan Zornić (Sjenica); Foto: Atlex

Na kraju, najboljih četiri kuglaša je nagrađeno novčanim nagradama. Krauzeru je kao pobedniku pripao ček na 2000 evra, drugoplasiranom Kovaču na 1500, trćeplasirani Mešić dobio je 1000 evra, dok je atletičar Crvene zvezde Veljko Nedeljković takmičenje napustio sa 500 evra.

Najboljih četiri bacača na mitingu ''Dobaci do... 22'', Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, najbolji četiri (sa levo na desno): Veljko Nedeljković, Kemal Mešić, Džo Kovač, Rajan Krauzerr i Veselin Jevrosimović; Foto: Atlex

Direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković najavio je da će sledeće jeseni biti organizovan još jedan spektakl u gradu, i da će posle skoka udalj na Terazijama i bacanja kugle na Trgu Republike, 2021. sva pažnja Beograđana biće usmerena na sprintere i to na ”Beogradu na vodi”.

(Atlex.rs)

Scroll to Top