Angelina u finalu, prestupi ”ubili” kuglaše: 1/3 prvog dana Evropskog prvenstva za Srbiju

Tri predstavnika je imala Srbija prvog dana prvenstva Evrope u Istanbulu, očekivala su se barem dva, ako ne i sva tri finala, ali će se tamo naći samo Angelina Topić.

Počelo je 37. prvenstvo Evrope, prvog dana za Srbiju su nastupili Angelina Topić u skoku uvis i Armin Sinančević i Asmir Kolašinac u bacanju kugle. Po rečima selektora Edina Zukovića, u intervjuu koji je dao za Sportski Žurnal dan pre EP, iz ove dve discipline očekivale su se dve medalje međutim samo se Angelina plasirala dalje.

Topićeva je bez većih problema došla do svog prvog dvoranskog finala na prvenstvima Evrope. Bronzana sa letošnjeg EP je iz prvog pokušaja preskakala visine 176, 182 i 187 centimetara da bi 191 preskočila iz drugog. Na toj visini se i završilo takmičenje jer ju je preskočilo tačno osam visašica. Sa ovim brojem pokušaja Angelina je zauzela 5. mesto.

Malo je falilo da gledamo pravu senzaciju već na samom početku jer se Jaroslava Mahučik mučila. Preskočila je prve dve visine i počela da skače na 187 centimetara što je rušila dva puta. Očito je procenila da joj je potreban veći izazov ili malo duža pauza da uđe u fokus pa je tako svoj treći pokušaj prebacila za visinu 191. To je uspela da preskočio i kao drugoplasirana iza sunarodnice Julije Levčenko plasirala se u finale.

Međutim ipak je viđeno jedno neprijatno iznenađenje. Evropska šampionka sa otvorenog se ”provukla”, bronzana se plasirala bez problema, ali vicešampionka Evrope Crnogorka Marija Vuković ostala je ”zarobljena” u kvalifikacijama. Najbolja sportiskinja Crne Gore preskočila je prvu visinu i takmičenje započela sa 182 što je preskočila bez problema i onda kreću problemi. Narednih 187 savladava iz drugog pokušaja, ali 191 ruši sva tri puta i zauzima 10. poziciju.

Marija Vuković, dvoransko EP 23 Istanbul, kvalifikacije
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 02. mart – Marija Vuković (Crna Gora), skok uvis kvalifikacije; Foto: Sam Barnes/Sportsfile via Getty Images

Što se tiče bacača kugle, kako se može čuti Armin Sinančević je imao velikih zdravstvenih problema prethodnih dana i bilo je dovedeno u pitanje ne samo njegov nastup nego i odlazak u Istanbul. Uspeo je da se oporavi toliko da doputuje, ali ne i da zabeleži željeni rezultat. Iako je selektor rekao da očekuje od Armina medalju, tada je već znao da će to biti jako teško ostvarljivo zbog njegovog stanja. Na kraju u tri pokušaja i sva tri prestupa.

Armin Sinančević, dvoransko Evropsko prvenstvo 2023
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 02. mart – Armin Sinančević, bacanje kugle kvalifikacije; Foto: Dan Mullan/Getty Images

I Asmir Kolašinac je imao problem sa prestupima i ostaje žal za njima jer je u trećoj seriji morao da se ”čupa” nakon dva neuspela pokušaja. Ići na sigurno ili na sve ili ništa, mnogo je na kocki u takvim situacijama, Asmir je uspeo da zabeleži hitac od 19,63 metara što je bilo 11. ostvarenje kvalifikacija, nedovoljno za finale.

Ostaje žal jer se u narednu rudnu išlo sa 20,20 metara što je na oba svoja ovogodišnja nastupa prebacivao (20,36m oba puta).

Asmir Kolašinac, dvoransko Evropsko prvenstvo 2023
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 02. mart – Asmir Kolašinac, bacanje kugle kvalifikacije; Foto: Dan Mullan/Getty Images

Normu za direktan plasman od 21.20 prebacilo je samo dva atletičara Hrvat Filip Mihaljević koji je bacio tačno toliko i Italijan Zane Veira 21,46 metara. Iz regiona kao 8. u finale je ušao Mesud Pezer sa 20,20 metara. Zanimljivo je da se u finale nije plasirao ni finalista dvoranskog Svetskog prvenstva i 4. sa letošnjeg EP Nik Poncio iz Italije koji je bacio 19,83 metra.

Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 02. mart – Mesud Pezer (Bosna i Hercegovina), bacanje kugle kvalifikacije; Foto: Dan Mullan/Getty Images

Ex-Yu

Iz regiona u dalje faze su prošli, pored već spomenutih Filipa Mihaljevića i Mesuda Pezera, Amel Tuka (Bosna i Hercegovina) na 800 metara i to sa najboljim rezultatom kvalifikacije 1:47.22, Anita Horvat (Slovenija) u istoj disciplini kao četvrtoplasirana sa 2:03.06 kao i njena sunarodnica Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 metara sa rezultatom 8:56.71.

(Atlex.rs)

Scroll to Top