Armin srebrni na EP: Čestitali Vučić i Udovičić! (VIDEO)

Armin Sinančević postao je vicešampion Evrope u bacanju kugle bacivši 21,39 metara čime je Srbiji doneo prvo odličje na šampionatu u Minhenu.

Fenomenalno je počelo 25. prvenstvo Evrope u atletici za Srbiju. Dobra trke Milane Tirnanić i plasman u istorijsko polufinale na 100 metara čime je postala prva srpska sprinterka koja se domogla ove runde takmičenja, potom ulazak Lazara Anića u finale skoka udalj, fenomenalna trka i maestralni finiš Boška Kijanovića na 400 metar i njegov plasman u polufinale krunisano je odličnim nastupima bacača kugle.

Nakon jutarnjih kvalifikacija u kojima je Armin Sinančević zabeležio najbolji hitac kvalifikacija od 21,82 metra, a Asmir Kolašinac bacio 19,19 metara oba naša atletičara su imala odlične nastupe i uveče u finalu.

Armin Sinančević, finale EP Minhen 2022
Evropsko prvenstvo 2022., Minhen – 15. avgust – Armin Sinančević (Srbija), vicešampionEvrope u bacanju kugle, srebro; Foto: Getty Images/ Andrej Isaković

Asmir je bacio još bolje i to je iz serije u seriju pobeđivao sebe. Počeo je sa 19.64 metara, potom je bacio 19.65 metra, a ulazak u top 8 je obezbedio hicem od  19.93 metra. U dodatne tri serije nastavio je da baca sve dalje pa je tako bacio 20.09m, potom 20.14 i na kraju 20.15 metara čime je zauzeo 8. mesto.

Armin Sinančević je finale otvorio hicem od 21,07 metara čime je izbio na prvu poziciju na kojoj je bio i nakon druge serije gde je zabeležio prestup. U trećoj baca 21,24 metara, ali Hrvat Filip Mihaljević baca 21,27 da bi u sledećoj seriji nadmašio to bacivši 21,53 metra, dok je Armin bacio 20,97. U petoj seriji Armin baca svoj najbolji hitac u finalu 21,39 metara, a u poslednjoj seriji beleži daljinu od 21,32 metra dok Mihaljević u šestoj, kada se već znalo da je postao prvak Evrope , baca fantastičnih 21,88 metara.

Da to nije bacio ostao bi žal jer bi Arminov hitac iz kvalifikacija bio najbolji na šampionatu, ovako Filip Mihaljević zasluženo postaje najbolji bacač kugle u Evropi, Armin Sinančević osvaja istorijsko srebro, prvo odličje u njegovoj karijeri na velikom takmičenju.

– Presrećan sam zbog ove srebrne medalje, dan je krenuo jako dobro. Večeras u finalu se vodila prava borba u bacanju kugle, dali smo sve od sebe da ovoj divnoj publici prikažemo najbolje bacače kugle u Evropi i mislim da smo i uspeli u tome – rekao je novi vicešampion Evrope, Armin Sinančević.

Čestitke su vrlo brzo stigle iz vrha države Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je ponosan što Srbija ima takve pojedince i poželeo mu da se na Svetskom prvenstvu sledeće godine okiti zlatom.

Sve čestitke našem Arminu Sinančeviću na osvojenom evropskom srebru! Srbija je ponosna na ovaj izvanredni uspeh! Bravo, Armine, a na svetskom prvenstvu neka bude zlato – napisao je Vučić na društvenim mrežama.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić se takođe zahvalio Aarminu na istorijskom uspehu.

– EVROPSKI VICEŠAMPION JE NAŠ ARMIN SINANČEVIĆ! Svaka čast, Armine, na pokazanoj istrajnosti, posvećenosti i hrabrosti. I ovim nastupom si pokazao da si među najboljima u Evropi, i da uvek možemo računati na tvoje silne hice da obraduju celu našu Srbiju! Čestitke tebi, tvom stručnom štabu i Srpskom atletskom savezu! – stoji u čestitki ministra Udovičića.

(Atlex.rs)

Scroll to Top