Menjaju se pravila od SP u Budimpešti: Nema više praznih staza, novi način popunjavanja grupa!

Svetska atletika objavila je da uvodi novine u trkačkim disciplinama kod načina popunjavanja staza počevši od Svetskog prvenstva u Budimpešti pa nadalje.

Sve je spremno za početak 19. Svetskog atletskog prvenstva koje će se održati u Budimpešti. Za ovu priliku Mađarska je izgradila potpuno novi stadion na severnom delu ostrva Čepel, na istočnoj obali Dunava u Budimpešti. Izgradnja je koštala preko 100 miliona evra. Kapacitet mu je 36.000 mesta, a nakon šampionata biće smanjen sa čak 14 hiljada.

Dok se atletičari spremaju da zasijaju na najvećoj sceni, Svetska atletika je trkačima pripremila neke novine koje će početi da se praktikuju od ovog Svetskog prvenstva pa nadalje.

Prazne staze i smanjen broj trkača loše utiče na reputaciju atletike, ostavlja prazninu. Zbog toga su čelnici Svetske atletike rešili da napokon promene to pravilo i da dozvole promenu i dopunu staza.

Prema novim pravilima ukoliko neki atletičar otkaže ili se ne prijavi za takmičenja njegova staza neće više biti prazna već će je popuniti sledeći na listi. To znači da se više neće dešavati da gledamo ”skraćena” finala jer do sada po pravilima nije bilo predviđeno da atletičar koji se našao prvi ispod crte uskoči umesto onoga koje otkazao nastup. Sada će on automatski biti uvršten u trku.

Na Svetskom prvenstvu maksimalno dva atletičara će moći da konkurišu za popunjavanje. Oni će se nalaziti na takozvanim ”vrućim sedištima”. Vremenski je određen period u kojem neko može da otkaže svoj nastup. Zamene automatski upadaju u staze atletičara kojeg menjaju.

Nova pravila u trčanjima - prazne staze
Nova pravila Svetske atletike u trčanjima – nema više praznih staza; printscreen: WA

Dodeljivanje staza

Do sada najbolji 4 rezultata zauzimala su staze 3, 4, 5 i 6, atletičari sa petim i šestim rezultatom stavljani su u 7. i 8. stazu, a dva najslabija rezultata u prve dve.

Po novim pravilima u trkama na 100 metara i na preponama (100/110) najbrža četiri ostaju kao i do sad raspoređeni, ali umesto da drugo dvoje idu u poslednje dve, a najslabiji dvoje u prve dve ići će naizmenično, peti rezultat ide u 7. stazu, šesti rezultat u 2., sedmi u 8. i osmi u 1. stazu.

Na 200 metara biće nešto malo drugačije. Umesto četiri najbolja sada će ih biti troje i oni će dobijati 5., 6. i 7. stazu. Naredna tri rezultata će se raspodeliti u 3., 4. i 8. stazu, a dva najslabija u prve dve.

U trkama na 400 i 800 metara četiri najbolja će startovati iz 4., 5., 6. i 7. staze, naredna dva iz 3. i 8. i najslabija dva iz prve dve staze.

Nova pravila u trčanjima - punjavanje staza na sprintu
Nova pravila Svetske atletike u trčanjima – novi raspored dodeljivanja staza: WA

Kvalifikacije za srednje pruge

Promene će osetiti i srednjeprugaše u trkama na 1500, 3000 stipl i 5000 metara. Više neće biti plasmana na osnovu rezultata već isključivo po plasmanu u grupi.

Umesto do sadašnjeg sistema na 1500 metara gde 5 najboljih iz 4 grupe plus 4 po vremenu odlaze u polufinale, prelazi se na sistem 6 najboljih iz 4 grupe i onda ponovo po 6 najboljih iz dve grupe idu u finale. Na 3000 metara stipl umesto dosadašnjeg sistema 3 grupe po 3 plus 6 po rezultatu prelazi se na 5 najbržih iz tri grupe za plasman u finale. Kada je 5000 metara u pitanju umesto dve grupe po 5 plus 5, prelazi se na po 8 atletičara iz dve grupe koji obezbeđuju finale.

Nova pravila u trčanjima Nova pravila u trčanjima - punjavanje staza na srednjim prugama
Nova pravila Svetske atletike u trčanjima – novi način kvalifikovanja na srednjim prugama 1500m, 3000m stipl i 5000m: WA

Svetsko prvenstvo u Budimpešti počinje u subotu 19. avgusta u 8:50 hodanjem na putu, a na stadionu počinje kvalifikacijama bacanja kugle u 10:30 u kojem učestvuju dva srpska atletičara Armin Sinančević i Asmir Kolašinac. Istog dana u 12:25 Ivana Vuleta i Milica Gardašević takmičiće u kvalifikacijama skoka udalj.

(Atlex.rs)

Scroll to Top