Istorijsko zlato: Gardaševićeva pobednica Evropskih igara!

Ekipno prvenstvo Evrope (EPE) održalo se ove godine u sklopu Evropskih olimpijskih igara, a rezultati sve tri divizije su sabrane i na osnovu toga dodeljene su medalje najboljima, a zlatna u dalju je Milica Gardašević.

Istorijsko zlato za Milicu i srpsku atletiku. Prvi put se atletika našla na Evropskim igrama u punom programu (prvi put bila je održana samo treća liga EPE), tačnije učestvovali su svi najbolji atletičari Evrope. Evropska atletika je u dogovoru sa Evropskim igrama pripojila svoje takmičenje ovoj manifestaciji. Tako se EPE po prvi put održao za sve divizije na jednom mestu, a pored ekipnog rangiranja, promocija, ispadanja i proglašenja najboljih ekipa, na kraju su se rangirali svi rezultati svih divizija i došlo se i do individualnih pobednika Igara.

U skoku udalj niko nije zabeležio bolji skok od Srpkinje Milice Gardašević od 6,82 metra. Čak i mnogo jače reprezentacije iz prve divizije nisu imale bolju daljašicu od članice novosadske Vojvodine.

Milica Gardašević, Ekipno prvenstvo Evrope, Evropske igre 2023
Ekipno prvenstvo Evrope/Evropske igre 2023 – 26. jun – Milica Gardašević, skok udalj, zlatna medalja; Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for European Athletics

Tako je Milica ušla u istoriju srpske atletike kao prva osvajačica medalje, i to one najsjajnije, sa Evropskih igara.

Srebrnu medalju osvojila je Francuskinja Hilari Kpača koja je u prvoj diviziji pobedila sa skokom od 6,75 metara, dok je treća Italijanka, iz iste divizije, Larisa Iapićino sa 6,66 metara.

Ostaje pitanje da li će se i za četiri godine atletika naći na Evropskim igrama i da li će Gardaševićeva imati priliku da odbrani zlato. Ono što je sigurno to je da će se za dve godine Ekipno prvenstvo Evrope održati u Madridu, ali se ne zna da li će ponovo sve tri divizije biti na istom mestu ili će se ponovo razdvojiti.

(Atlex.rs)

Scroll to Top