Prvi cilj je ostvaren, odmah kreće napad na drugi – ulazak u top 8 na svetu: Prezadovoljni Milica i trener Marko nakon istorijskog uspeha!

Milica Gardašević postala je prva srpska atletičarka koja je osvojila Zlatnu ligu Svetske atletike, a nakon ovog istorijskog uspeha ni ona ni njen trener Marko Milinkov nisu krili zadovoljstvo, ali su svesni da nema vremna za slavlje jer ih čeka naredni zadatak – dvoransko Svetsko prvenstvo.

Svetska liga, pogotovo Zlatna liga, nije ni malo jednostavno takmičenje, održava se na gotovo svim kontinentima i to u svega mesec i po dana. Zbog toga je sakupljanje bodova izuzetno teško, a prostor za grešku ne postoji. Milica je pokazala kako je odličan takmičar, iako možda nije beležila daljine koje su ona i njen trener očekivali, skakala je onoliko koliko joj je bilo neophodno za generalni trijumf.

U najavi sezone rekli smo da nam je jedan od ciljeva da se Milica umeša u borbu za pobednicu svetske turneje u svojoj disciplini. Nisam to slučajno rekao, Milica već duže vreme ostvaruje vredne rezultate u kontinuitetu što je upravo osnovni preduslov za trijumf u ovakvom formatu takmičenja. Malo takmičarki je sposobno da tokom cele zimske sezone skače daleko, pogotovo što svi gađamo pik forme za najznačajnije takmičenje kojim se sezone u dvorani tradicionalno završavaju, bilo da je u pitanju prvenstvo sveta ili Evrope u dvorani. Takođe, pošto se radi o svetskoj turneji, takmičenja se održavaju širom planete i komplikovano je trenažno i logistički ispratiti sve izazove. Sve u svemu Milica je napravila sjajno ostvarenje – ispričao je Marko Milinkov, Miličin trener, za Sportski Žurnal.

Marko Milinkov sa trofejom za osvajanje Zlatne lige 2024.
Marko Milinkov sa trofejom za osvajanje dvoranske Zlatne lige 2024. – Madrid, 23. februar; Foto: privatna arhiva

Cilj tokom sezonu, da se osvoji ovo takmičenje, je ostvaren, a sada sleduje onaj primarni za celu zimsku sezonu da se bude najbolji na Svetskom prvenstvu u Glazgovu koje se održava od 1.-3. marta.

Milica je u 2023. skočila 6,91 metar na otvorenom i 6,90 metara u dvorani čime je bila u top 5 na svetu u 2023. godini. To su nešto bolji rezultati od ovogodišnjih, ali Marko Milinkov se ne boji predstojećeg šampionata. Šta više, kako kaže, forma se podiže kako je i planirao, pojedine finese Milica radi sve bolje tako da veruje da će u Glazgovu biti još bolja.

Milica dobro takmiči i ove sezone. Evidentno je da joj se forma diže iz takmičenja u takmičenje i sa te strane zadovoljni smo što se sve odvija po planu na putu ka svetskom prvenstvu u dvorani u Glazgovu gde je ženski skok u dalj zakazan za 03. martzaključuje Marko Milinkov.

Marko Milinkov i Milica Gardašević
Dodela godišnjih nagrada Atletskog sasveza Srbije za 2019. – 30. januar 2020., Hotetl M – Marko Milinkov i Milica Gardašević najbolja atletičarka i trenre za mlađe seniore; Foto: Atlex

U Glazgovu će dalj skakati 16 devojaka. Nema kvalifikacija već se sve skakati odmah u finalu koje je na programu 3. marta od 20:15 po srpskom vremenu. Nakon prve tri serije će otpasti 8 najslabijih, dok će 8 najboljih imati priliku da nastavi takmičenje sa dodatna tri skoka. Cilj je da Milica skače svih šest skokova, odnosno da uđe u top 8.

Sledeći u nizu ciljeva koje smo pred sebe postavili pred sezonu je plasman među osam najboljih na predstojećem prvenstvu sveta u Glazgovu. Opširnije ćemo o tome pričati u narednim danimaističe Milinkov.

I sama Milica je srećna zbog trijumfa. Svesna je da nema mnogo vremena za slavlje već da mora da odmah uđe u fokus za Svetsko prvenstvo kao novi zacrtani cilj u ovoj godini, a titula u Zlatnoj ligi će joj biti dobar ”vetar u leđa” za Glazgov.

Milica Gardašević pobednica Zlatne lige 2024
Milica Gadašević, pobednica Zlatne lige u dvorani 2024. – Madrid, 23. februar; Foto: privatna arhiva

Velika je čast osvojiti svetsku turneju. Radili smo i spremali smo se za ovo i veoma sam srećna što smo godinu započeli sa prvi ostvarenim ciljem. Za nedelju dana već nam sledi drugi zadatak i cilj koji smo zacrtali za ovu godinu i nadam se da ćemo i njega uspešno završiti. Sve je ovo rezultat odličnog treninga i stručnog rada mog trenera Marka Milankova bez kojeg svi ovi uspesi ne bi bili mogući. Uspeh je zaista veliki i puno će mi značiti kao podstreh za Svetsko prvenstvo, ali i ostatak sezone. Ipak, što se tiče dvoranske sezone, prvenstvo sveta nam je primarni cilj, da u Glazgovu zabeležim najbolji skok u sezoni barem, ako ne i da skočim lični rekord, a onda o plasmanu neće biti brige – rekla je Milica Gardašević za Atlex.

(Atlex.rs)

Scroll to Top