Direkotru ASS ustanovljen kancer: Branković uspešno operisan

Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković nalazi se u Kliničnom centru gde je bio podvrgnut drugoj operaciji štitne žlezde nakon što mu je pre oko dva meseca ustanovljen kancer.

Legendarni srpski atletičar i jedan od čelnih ljudi srpske atletike Slobodan Branković prolazi kroz jako težak životni period u kome beleži velike poslovne uspehe u trenucima kada se bori sa opakom bolešću.

Dok sportska i atletska javnost slavi dobijanje organizacije dvoranskog Svetskog prvenstva 2022. Branković u ovim slavljeničkim danima, daleko od očiju javnosti, vodi životnu bitku.

Nakon pregleda pre nekih dva meseca ustanovljen je kancer štitne žlezde, a prva operacija bila je izvršena pre sedam nedelja.

Pre sedam nedelja operisao sam tumor na štitnoj žlezdi. Skinuli su mi desni režanj. Posle detaljnih analiza, posle 15 dana ustanovili su da se radi o kanceru. Moralo je da bude uklonjena cela žlezda – ispričao je Slobodan Branković za Sportski žurnal.

Iako su mu doktori preporučili mirovanje, unapred ugovorene poslovne obaveze mu nisu to dozvolile pa je tako prvo otputovao u Monako da kao jedan od članova srpskog tima prezentuje projekat Beograd 2022 koji je pobedio i dobio organizaciju dvoranskog SP-a.

Srpska delegacija za dodelu organizacije dvoranskog Svetskog prvenstva 2022. Beogradu
Srpska delegacija za dodelu organizacije dvoranskog Svetskog prvenstva 2022. Beogradu; Predrag momirović, Slobodan Branković, Veselin Jevrosimović, Sebastijan Kou, Goran Veseić i Biljana Daničić; Foto: Veselin Jevrosimović

Samo nekoliko dana nakon toga u Vrnjačkoj banji ugostio je najviše zvanice iz Balkanske i Evropske federacije na Balkan Gala svečanosti na kojoj su proglašeni najbolji atletičari Balkanske federacije (ABAF).

Potom je sa Sergejom Bupkom, potpredsednikom Svetske atletike, otvorio novu stazu na stadiomnu u Ćupriji.

Ni to nije bio kraj obaveza jer je odmah otišao u Kragujevac na ”Dane atletike” gde je prvi put javno rekao da ima zdravstvene probleme bez ulaženja u detalje.

Sve su to ranije preuzeti zadaci. Nisam smeo da izostanem – kratko je Branković prokomentarisao na nabrajanje svih ovih obaveza u samo sedam dana novinara Dragoslava Višnjića.

Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije
Slobodan Branković, direktor ASS-a na dodeli godišnjih nagrada najboljim atletičarima Srbije za 2018. godinu; Foto: Telegraf

Druga operacija je obavljena ovog petka i trajala je sat i po.

Doktor Ivan Marković, načelnik za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra Srbije (ga je operisao). Dugujem zahvalnost i njemu i celokupnom osoblju na ovom odeljenju. Rade stvarno veličanstven posao za ovaj naš narod.

Nakon buđenja iz anestezije doktor Marković se našalio sa Brankovićem ulivši mu nadu da će se na kraju ipak sve dobro završiti.

Optimista je (doktor). Kaže u šali: „Brzo ćete na stazu“. Već u petak idem kući. To sve govori. Idemo dalje.

Nakon izlaska iz bolnice Slobodan Branković će morati da ide na terapije kako se kancer ne bi vratio.

Čekamo analize pa ćemo da vidimo koje terapije predstojeZahvalnost svima.

Mnogo poziva, a ja ne mogu da pričam

Iako Slobodan Branković nije želeo javno da priča o problemima sa kojima se bori u poslednje vreme vest se ipak proširila pa mu je tako po primanju u bolnicu stiglo mnogo poruka podrške. Međutim direktor ASS-a nije u mogućnosti trenutno da odgovori na njih, pogotovo na pozive. To je jedan od razloga zbog kojeg je pristao da se ipak izađe javno kroz intervju za Žurnal.

Slobodan Brankovic - obraćanje pre izbora za veće Evropske atletike
Slobodan Branković, član odbora Evrospke atletike;   Foto: Guliver/Getty Images/Eisenhuth

Svima koji su me zvali i slali poruke podrške zahvalio bih se ovim putem. Nisam bio u mogućnosti da odgovorim u potpunosti. Pošto nekoliko dana neću moći da govorim, zamolio bih sve da me razumeju i ne šalju poruke. Ubrzo ćemo se videti i čuti, jer ću samo nekoliko dana odsustvovati s posla – zaključio je Branković u intervjuu za Sportski žurnal iz bolnice nakon operacije kancera štitne žlezde.

Podsetimo, prošle godine borbu za opakom bolešću imao je i srpski rekorder na 110 metara sa preponama Milan Ristić koji se nakon uspešnog otklanjanja kancera testisa vratio treninzima i takmičenjima ove godine.

(Atlex.rs)

Scroll to Top