Vratio se Farah posle 11 meseci: Nakon 20 godina pobedio ga ”običan” trkač i to u Londonu, upitan nastavak karijere!

Mo Farah, višestruki olimpijski šampion, osvojio je drugo mesto u svojoj prvoj trci posle 11 meseci pauze, a pobedio ga je trkča koji je moraro da plati kotizaciju.

Čuveni Britanac učestvovao je u trci na 10.000 metara ulicama Londona. Kasnio je za četiri sekunde iza pobednika Elisa Krosa, koji je kroz cilj prošao za 28:40 minuta. Zanimljivo je da je Kros klupski trkač koji je morao da plati da bi trčao i umesto prezimena na grudima imao je startni broj za razliku od ”elitnih” trkača na ovom takmičenju.
Bilo je neizvesno i Elis je zasluženo pobedio. Za mene je ovo bilo veoma važno da vidim u kakvom je stanju moje telo. Mnogo vremena je prošlo od poslednje zvanične trke – izjavio je Farah.

Farah nije uspeo da se kvalifikuje za Olimpijske igre u Tokiju i tada je razmišljao o završetku karijere. Međutim, sa 39 godina je odlučio da se vrati na stazu.

Godine su samo broj. Spreman sam i verujem da sa pravim stavom mogu da se takmičim sa mnogo mlađim od mene – kaže Farah.

Mo Farah prolazi drugi kroz cilj na trci na 10000m u Londonu
Trka na 10.000m kroz ulice Londona 2022 – 2. maj, Mo Farah se vratio takmičenjima nakon 11 meseci pauze, prolazi drugi kroz cilj; Foto: Getty Images

Međutim kasnije na pitanje da li je njegova karijera elitnog trkača gotova odgovorio je : “Sigurno. Samo sam iskren sa vama“.

Kako je preneo Gardijan, 39-godišnji Farah je kasnije pokušao da ublaži tu izjavu, rekavši da će sigurno propustiti Svetsko prvenstvu u julu, ali da još nije potpuno odustao od učešća na Igrama Komonvelta i Evropskom prvenstvu.

Više nisam mlad. Ne mogu tako lako da se vraćam posle svake pauze. Čeka me mnogo posla da se vratim u formu i da se ponovo trkam u pristojnoj formi – naveo je on.

Farah je trčao u Londonu prvi put posle pauze od 11 meseci zbog povrede stopala zbog koje nije ispunio normu za Tokio.

Zaista je važno da testirate svoje telo i vidite gde ste. Volim sport i ono čime se bavim. Imao sam dugu karijeru. Telo mora da bude spremno. Morate da budete u dobrom raspoloženju da se trkate sa ovim momcima. Morate da kažete gde ste. Nisam više mlad, zar ne? –  rekao je Farah, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Tokom karijere Farah je osvojio četiri zlatne olimpijske medalje i šest svetskih titula, a danas ga je pobedio trkač iz atletskog kluba Elis Kros, koji je morao da plati 37 funti da bi učestvovao u trci. Međutim Farah kaže da je potpuno zasluženo.

Pobednici trke na 10000m kroz London
Trka na 10.000m kroz ulice Londona 2022 – 2. maj, pobednici – Mo Farah, Elic Kros i Mohamud Adan; Foto: Getty Images

Mora da je prošlo 20 godina, najmanje, otkako me je pobedio trkač iz nekog kluba. Prošlo je dugo. Ali svaka mu čast, bio je vrlo odlučan. Ovo je realnost. U trci nisam mogao da ‘menjam brzine’. Jednostavno to nisam imao.

Farah je dodao da će razgovarati sa suprugom Tanjom Nel o budućnosti, a nagovestio je da će za sada trčati drumske trke.

Niko me ne poznaje bolje od moje supruge. Volim sport, pokreće me. Ali moram da donesem pravu odluku – zaključio je Farah.

(Atlex.rs)

Scroll to Top