Kou umalo postao vlasnik jednog od najvećih fudbalskih klubova: Amerikanac pobedio Britance u poslu vrednom 5 milijardi evra!

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou bio je jedan od glavnih kandidata za kupovinu engleskog fudbalskog kluba Čelsi za 5 milijardi evra.

Britanija je zamrzla svu imovinu vlasnika FK Čelsija, Rusu, Romanu Abramoviču nakon početka rada Rusije i Ukrajine. Jedan od najboljih evropskih klubova tako se našao u velikom problemu jer su ostali bez mogućnosti finansiranja i po ubrzanom postupku stavljen je na prodaju po ceni između 3-5 milijardi evra.

Javilo se nekoliko konzorcijuma, a u jednom je bio i čuveni atletičar, a sad prvi čovek ”kraljice sportova” Sebastijan Kou. Predvodnik ove grupe bio je bivši predsednik FK Liverpula Martin Braton, a tu su bili i biznismeni Džoš Heris i Dejvid Blicer. Pored ovog britansko-američkog konzorcijuma u drugi krug je prošao i američki biznismen Tod Boli sa kolegom iz Švajcarske Hansjrgom Visom.

Upravo je Kou bio jedan od ključnih ljudi i ”karta” na koju su igrali kao legendom britanskog sporta i osvajačem brojnih medalja sa olimpijskih, svetskih i evropskih šampionata, koji je deklarisan navijač ”plavaca” i koji je rođen i odrastao nedaleko od stadiona Stamford Bridž. Pored toga Kou ima titulu lorda koja se veoma ceni na ostrvu. Prema procenama njegova neto vrednost iznosi gotovo 13.000.000.000 evra (navodi se u tekstu Mozzart Sporta, bio je izmeđuostalog predsednik kompanije koja se bavi sportski marketingom, odnosima sa javnošću, istraživanjima… prim. aut.). Nekadašnji predsednik Liverpula Braton je procenjen na oko 9 milijardi evra, dok su Amerikanci koji drže NBA franšizu Filadelfije Sventisiksersa, MLS tima Solt Lejk te NHL ekipu Nju Džersij Devilsa ”teški” zajedno oko 6,5 milijardi evra.

Sebastijan Kou, Beograd 2021
Otvaranje atletskog stadiona pored dvorane – 26. novembar 2021. – Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike otvara stadion; Foto: Atlex

– Pridružio sam se Martinovoj ponudi sa jednim jednostavnim stavom – ja sam navijač Čelsija više od 50 godina. Prvi put sam na utakmicu otišao 1967. godine, rođen sam blizu stadiona i još uvek imam tu kuću. Za mene se uvek radilo o tome da klub ima najbolje moguće vlasništvo, ono koje je prepoznalo jednu vrlo jednostavnu činjenicu, a to je da vi zapravo ne posedujete klub, vi ste upravnici sportske organizacije u zajednici. U ovom trenutku jedina stvar sa kojom se nadam da ćemo završiti je brz set rešenja za ovo. Ostale odluke moraju da se donesu kako treba, postoji proces i ovo je jednokratno. Ne vidite da se klubovi prodaju u ovim okolnostima, tako da će vlada morati da bude jasno šta želi od ovoga – poručio je Kou nedavno u razgovoru za britanski Dejli Mejl.

Iako su u prvom krugu bili britanski kralj nekretnina Nik Kendi, kao i porodica Rikets koja je od Čikago Kabsa u NFLu napravila jednu od najboljih ekipa u istoriji ove igre i uložila preko milijardu evra u ovaj klub kao i u novi stadion te arapski konzorcijum, turski i biznismeni iz Indije… jedini protivkandidat Kouovoj ekipi na kraju bili su  američko-švajcarska kombinacija. 

Švajcarac Hansjrg Vis nikada nije bio u sportu, ekonomista je, a bogatstvo je stekao delom zahvaljujući prodajom svoje kompanije za proizvodnju medicinske oprema za gotovo 15 milijardi evra 2012. Sa druge strane Amerikanac Tod Bol je suvlasnik bejzbol franšize Los Anđeles Dodžersa, ima udeo i u košarkaškom klubu iz istog grada, a vlasnik je i holding kompanije koja ima svoje poslovanje u svetu nekretnina, modernih tehnologija, životnog osiguranja i hrane.

Sebastijan Kou na tribinama Stamford Bridža
Sebastijan Kou na utakici Čelsija na Stamford Bridžu – 24. april 2022.; Foto: Getty Images

Kako bi pojačali svoju ponudi ekipa predvođena Martinom Bratonom i Sebom Kouom u svoj tim je dovela i jednog od najboljih britanskih sportista današnjice vozača Formule 1 Luisa Hamiltona, koji nosu titulu sera, kao i jednu od najboljih teniserki svih vremena Amerikanku Serenu Viljams.

Nakon mesec i po dana, posrednik u čitavoj priči banka Rejn Grup sa sedištem u Njujorku koju je Roman Abramovič (dosadašnji vlasnik) angažovao da se bavi transakcijama vezanim za prodaju kluba, odlučila je da je ponuda Toda Bola i Hansjrga Visa bolja.

Tako je Bol postao novi vlasnik Čelsija za nešto manje od 5 milijardi evra (4,25 milijardi funti) od čega je 3 za kupovinu akcija kluba dok su 2 za ulaganje u ekipu i sve vezano za klub. Kako je dojučerašnji vlasnik Roman Abramović rekao celu sumu će iskoristiti u humanitarne svrhe.

Tod Bol, novi vlasnik Čelsija na svojoj prvoj utakmici
Tod Bol (u sredini) novi vlasnik Čelsija na svojoj prvoj utakmici nakon kupovine kluba – 7. maj 2022., Stamford Bridž; Foto: Getty Images

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs