Veliko priznanje Svetskog udruženja maratona Dejanu Nikoliću: Sačuvao je beogradski od inflacija, sankcija, bombardovanja… uveo brojna takmičenja za popularizaciju

U Atini, sedištu Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), na sednici Izvršnog odbora Borda direktora, potvrđena je majska odluka kojom je istaknuti sportski radnik Dejan Nikolić postavljen na funkciju AIMS ambasadora za Jugoistočnu Evropu.

Podsetimo, odluka je doneta na sednici u Beogradu u vreme održavanja 35. Beogradskog maratona. U zvaničnom dokumentu, kojim odluka iz Beograda postaje punovažna, kaže se da je Nikolić svojim znanjem i iskustvom i dugogodišnjim značajnim doprinosom AIMS-u, kao član Borda Direktora od 1994-2001, zaslužio poziciju ambasadora AIMS i da se očekuje da će svojim daljim zalaganjem doprineti daljem razvoju Asocijacije i širenju trkačkog pokreta u svetu i u izazovnim vremenima u post Covid eri.

Dejan Nikolić, Sajam Turizma 2022
Sajam turizma, Beograd 2022. – 24. mart, Beograd predstavlja Beogradski maraton, Dejan Nikolić (direktor maratona); Foto: BGD maraton/Filip Ištvanović

U obrazloženju odluke predsednik AIMS Pako Borao je podsetio da je Dejan Nikolić, tokom nezamislivih teškoća u istoriji Beogradskog maratona, od istorijske inflacije, međunarodnih sankcija, bombardovanja Beograda, društvenih, finansijskih i političkih problema, uspeo da sačuva i održava Beogradski maraton bez prekida. Borao, posebno priznanje ukazuje Nikoliću i što je u duhu AIMS-a, organizacije koja sebe potpisuje kao “The Home of World Running”, tokom decenija inicirao i organizovao i događaje poput Dečijeg maratona, Ženske trke, Beogradske trke kroz istoriju, Beogradskog polumaratona, noćne Trke na aerodromu Beograd i tako u potpunosti trkački pokret otvorio ka celokupnoj populaciji.

U drugom delu dokumenta gde se navode i zvanične obaveze Nikolića kao ambasadora, posebno se ističe rad na daljoj promociji značaja i vrednosti AIMS i popularizaciji trčanja u naznačenoj regiji, a i šire, pomoć i podrška trkama koje su članice AIMS, kao i onim koje imaju nameru da to postanu, uspostavljanje saradnje sa novim potencijalnim partnerima, kao i rešavanje mogućih problema u okviru članstva sa predlaganjem mera za rešenje sporova.

Koliko AIMS daje značaj ovom postavljenju svedoči i podatak da je u njegovom časopisu Distance Running, koji se štampa u tiražu od više stotina hiljada primeraka i distribuira članicama AIMS, na svim maratonima i drugim trkama, kao i na portalu AIMS, objavljen poseban tekst sa informacijom da je Dejan Nikolić dobio značajnu funkciju

Goran Vesić, Dejan Nikolić, Nikola Nikodijević, sadnja Maratonske šume
Sadnja ”Maratonske šume”, park Ušće 2022. – 16. februar – Goran Vesić (gradonačelnik Beograda, Dejan Nikolić (predsednik Beogradskog maratona), Nikola Nikodijević (član skupštine grada); Foto: BGD maraton

U tekstu se posebno konstatuje da je Nikolić osnivač Beogradskog maratona i da je jedan od najdugovečnijih direktora maratona u svetu, sa stažom dužim od 33 godine. Urednik, dalje, navodi da je u istoriji Beogradskog maratona bilo mnogo iskušenja i više pokušaja preuzimanja maratona od strane različitih autoriteta, ali da je Nikolić odoleo izazovima i očuvao Beogradski maraton. Podseća se da je Dejan Nikolić dobitnik Nagrade grada Beograda za realizaciju događaja od posebnog značaja, kao i da je Beogradski maraton, tokom decenija, postao najveći i najznačajniji tradicionalni međunarodni sportski događaj u Srbiji. Takođe se navodi da je u aktivnostima i na događajima koje je, tokom prethodnih decenija, organizovao Beogradski maraton učešće uzelo 1.200.000 učesnika.

Posebno se naglašava i da je Dejan Nikolić doživotni počasni član Njujorškog trkačkog kluba (NYRR), organizatora najvećeg maratona na svetu – Njujorškog maratona i da je člansku kartu lično dobio od Freda Liboua (Fred Lebow), dugogodišnjeg direktora Njujorškog maratona i predsednika Njujorškog trkačkog kluba i širom sveta poznatog osnivača savremenog trkačkog pokreta u svetu.

(Atlex.rs)

Scroll to Top