Kenijka Peres prva pokorila Igre, Boston i Njujork, trudna postala svetska rekorderka: Nakon dve godine održan 126. Bostonski maraton!

Kenijka Peres Džepčičir je prva osoba koja je objedinila maratonske pobede na Olimpijskim igrama i dva najslavnija svetska maratona – Njujrku i Bostonu.

Nakon dve godine pauze zbog koronavirusa, ove godine je maraton u Bostonu ponovo održan u svom tradicionalnom terminu sa preko 28.000 trkača.

Trećeg ponedeljka u aprilu, ulice Bostona bile su preplavljene trkačima. Pobednik 126. izdanja najstarijeg maratona je Evans Čebet koji je kroz cilj prošao u vremenu 2:06.51 i prvi put odneo pobedu u Bostonu. Prvi put kada je trčao u ovom gradu, 2018. godine, nije završio trku. Pobednik iz 2019. Lorens Čerono bio je drugi (2:07.21) dok se na trećem mestu našao Benson Kipruto (2:07.27).

Prošle godine je zbog restrikcija povezanih sa pandemijom maraton održan u oktobru, dok je 2019. bio virtuelna trka.

U ženskoj konkurenciji prva je kroz cilj prošla Peres Džepčirčir koja je završila trku za 2:21.01. Drugo mesto pripalo je Ababel Ješani. Osam puta su se smenjivale dve trkačice na prvom mestu u poslednjoj milji staze, a na kraju je Džepčirčir bila brža za četiri sekunde. Ovo je bio 50. jubilarni put da se održava trke i za žene.

pobednici 126. BOstonskog maratona 2022
Pobednici 126. Bostonskog maratona 2022. – 18. april, Peres Džepčirčir i Evans Čebet;   Foto: Getty Images

Pobednica Peres ovim trijumfom postala je prva osoba koja je uspela da uzastopno pobedi i na Olimpijskim igrama i na dva najprestižnija maratona u Njujorku i Bostonu, a njen uspon krenuo je 2016. godine.

Te godine stigla je do titule svetske prvakinje u polumaratonu, iako Peres nije bila ni u konkurenciji za najviši plasman u Kardifu. Sledeće 2017. u Emiratima Kenijka je istrčala svetski rekord u polumaratonu u vremenu 66 minuta 39 sekundi. Kuriozitet je da je ovaj fantastični rezultat Džepčičir ostvarila trudna. Devojka rođena 1993. više puta je isticala da joj je rođenje ćerke Natalije promenilo život, ali i da joj dete dodatni motiv.

– Beba je imala šest meseci kad sam počela ponovo da treniram. Ponekad bih se probudila ranije da odem na trening, ali onda bi se i ona probudila, pa sam prvo morala da je nahranim. Nije bilo lako, dodatno sam se trudila da skinem višak kilograma i vratim se u formu. Rođenje deteta me je još više motivisalo. Saznanje da neko zavisi od mene navelo me je da radim još napornije.

Usledio je Tokio, na najvećem planetarnom sportskom takmičenju Kenijka je osvojila zlato u maratonu, stazu je pretrčala za 2,27:20.

– Dok sam se približavala cilju razmišljala sam kako sam pronela ime svog sela i donela slavu svojoj porodici. To zlato mi je promenilo život, sad još više verujem u sebe.

Peres Džepčirčir pobednica marartona na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021
Pobednica maratona na Olimpijskim igrma u Tokiju 2021. – 7. avgust, Saporo – Peres Džepčirčir (Lenija), Foto: Getty Images

Svega nekoliko meseci kasnije dugoprugašica je trijumfovala na Njujorškom maratonu, a osam meseci od rođenja ćerke Džepčičir je ostvarila istorijski het-trik i okitila se naslovom šampionke maratona i u Bostonu.

– Svetski rekord u polumaratonu već imam, sad želim da postanem rekorderka i u maratonu. Želim da postanem i prva žena koja je u maratonu odbranila olimpijsko zlato – istakla je osvajačica „triplete”.

Džepčičir je postala prva osoba i u muškoj i u ženskoj konkurenciji koja je objedinila pobede na tri najznačajnije trke u svetu maratona. Pred njom je ostao još „samo” svetski rekord u toj disciplini.

Peres Džepčirčir pobednica Njujorškog maratona 2021
Pobednica Njujorškog maratona 2021. – 7. novembar, Peres Džepčirčir (Kenija);   Foto: Getty Images

Njeno odrastanje nije bilo ni malo lako. Rođena je 1993. u porodici koja je živela na farmi, dok joj je najbliža škola bila kilometrima daleko. Njenu porodicu pored oca i majke čine još 23 braće i sestara, tako da joj detinjstvo nije bilo lako, strah od siromaštva je neprekidno visio nad glavom. Džepčičir je trčala nekoliko kilometara svaki dan kako bi stekla obrazovanje, vremenom je njen trud počeo da se primećuje. Svakodnevna dugoprugaška distanca koju je prelazila dovela ju je do kenijske reprezentacije i pomogla joj da se otrgne od nemaštine i teških životnih uslova.

(Atlex.rs)

Scroll to Top