Kongres svetskih maratona, a među njima i jedan Srbin: To je nauka – kaže Nobelovac

U Osaki (Japan) održan je 23. Kongres AIMS (svetsko Udruženje maratona i uličnih trka), prvi nakon pet godina i pandemije koronavirusa, a među 420 članova iz 110 država Srbiju je predstavljao Dejan Nikolić, kao ambasador za ovaj dedo Evrope.

Veliki kongres na koji se čekalo punih 5 godina da se na njemu nađu svi važni i relevantni ljudi iz sveta maratona i uličnih trka održan je u Osaki. Među prisutnima je bio i dobitnik nobelove nagrade za medicinu Šini Jamanaka, a jedini delegat iz Srbije bio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona od njegovog osnivanja pa svev do prošle godine.

Februar i mart su meseci maratona u Japanu. Trči se u Kjotu, Tokiju, Osaki a Nagoja je organizovala ženski maraton na kojem je nagrada za prvo mesto bila rekordna 250.000 dolara – kaže Dejan Nikolić, jedan od petorice ambasadora AIMS.

Dejan Nikolić, Sajam Turizma 2022
Sajam turizma, Beograd 2022. – 24. mart, Beograd predstavlja Beogradski maraton, Dejan Nikolić (direktor maratona); Foto: BGD maraton/Filip Ištvanović

Kongres je trajao tri dana sredinom marta, a posebno je ostalo upečatljivo obraćanje japanskog nobelovca Šinija Jamanake, inače veoma aktivnog maratonca, o tome koliko je ovo trčanje zapravo mala nauka.

Profesor Jamanaka je maratonac i tri dana pre kongresa je istrčao maraton u Kjotu, gradu u kojem predaje na univerzitetu. Slikovito je objasnio kako voli maraton, da je to za njega neka vrsta mini nauke, a samo trčanje maratona je vrsta naučnog istraživanja. Taj put može da bude dug, nekada je bolan ali je cilj uvek vredan takvog napora – prepričava Nikolić.

Jakmanaka se sada priprema za maratone u Čikagu i Londonu, a istakao je da mu je čast što će se družiti sa dvostrukim šampionom Bostonskog maratona.

Rekao je da se raduje druženju i sa Tošiko Sekom, dvostrukim pobednikom Bostonskog maratona, zatim trka u Čikagu i Londonu. Jamanaka je veliki humanitarac, učešće na maratonima koristi za prikupljanje sredstava za pomoć ugroženima i za druge projekte.

Shinya Yamanaka, maraton 2014
Maraton Kobe 2014. – 23. novembar – Šini Jamanaka, dobitnik Nobelove nagraded u medicini; Foto: ber 23, 2014 in Kobe, Hyogo, Japan. (Photo by The Asahi Shimbun via Getty Images

Na kongresu se pričalo o budućnosti uličnih trka i maratona, a nobelovac nije imao dilemu u kom pravcu će se oni razvijati.

Odmah je odgovorio da je budućnost u informativnim tehnologijama uz naravno važnost trčanja za fizičko i mentalno zdravlje čoveka.

O samom Kongresu Dejan Nikolić je istakao da je sveopšte zadovoljstvo što će se nakon tri godine maratoni vratiti u pune kapacitete i da se očekuju rekordni brojevi učesnika širom sveta.

Konstatovali smo da tri godine nije održana trka u punom kapacitetu ali se u ovoj godini očekuje povratak na stare dane. Analiza je pokazala da je sve veći broj trkača. Korona je potvrdila da je fizička aktivnost, posebno trčanje i hodanje, primarna prevencija u borbi protiv brojnih bolesti. Na temu budućnosti trčanja čuli su se brojni kvalitetni predlozi pa je i to razlog što predsednik Pako Borao u završnoj reči istakao da za budućnost maratonskog pokreta ne treba da se brine.

dejan nikolic, aims nagrada2022
Dejan Nikolic, dobitnig nagrada Svetskog udruženja maratona za AIMS ambasadora za Jugoistočnu Evropu< Foto: AIMS

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top