Rasprodat BGD Maraton: U subotu stručna tribina, poznato kakvo vreme očekuje trkače i ko će biti pejseri

Sitno se broji do jubilarnog 35. Beogradskog maratona, a kako kaže novi direktor takmičenja Darko Habuš prijave za maraton i polumaraton se više ne prihvataju jer je kapacitet popunjen.

Beograd će biti centar sveta 15. maja jer će 6.500 maratonaca i polumaratonaca trčati ulicama srpske prestonice. Nakon dve godine Beogradski maraton biće ponovo održan u punom kapacitetu, a Trka zadovoljstva nema ograničenje tako da svi koji dođu su dobrodošli. Jedino po čemu će se razlikovati od maratona pre Kovida je što se neće sad održati i dečiji maraton koji je premešten za neki drugi termin.

Zbog izuzetno visokih temperatura koje se najavljuju za ovaj vikend start je zakazan za 8 sati ujutru, slogan ovogodišnjeg BGD maratona je – ”Prijateljstvo na duge staze”.

Četiri dana pre održavanja ove manifestacije održana je zvanična konferencija za medije na kojoj su prisustvovali Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Darko Habuš direktor Beogradskog maratona, pukovnik Slobodan Jocić ispred Uprave saobraćajne policije, Miloš Damnjanović ispred Sekretarijata za javni prevoz, Vladimir Vešković iz Zavoda za urgentnu medicinu, Nedeljko Todorović meteorolog, Sonja Marić direktor brenda i komunikacija Uniqa osiguranja, Vera Madžgalj iz organizacije Bel hospis i Nemanja Radović iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom.

Ispred Grada Beograda, koji je već 35. godina glavni partner Beogradskog maratona, obratio se Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

– Kompletna ekipa svih komunalnih preduzeća je već mesec dana na terenu. Stotine hiljada kvadrata saobraćajnica je osveženo, parkovi i fontane su dodatno očišćeni kako bi se grad Beograd predstavio u najlepšem svetlu. Izmene režima saobraćaja počinju već u subotu, kada počinje postavljanje infrastrukture neophodne za organizaciju ovako zahtevnog događaja. Parking servis će od subote uklanjati vozila koja budu parkirana na trasi maratona. Apelujemo na sugrađane da imaju razumevanja, jer se grad prilagođava maratonu kao prazniku trčanja i sporta. Organizator je ispunio sve uslove i ima sve neophodne dozvole za organizaciju 35. Beogradskog maratona.

35. Beogradski maraton - najava 2
Pres konferencija pred 35. Beogradski maraton, 11. maj 2022. – pukovnik Slobodan Jocić ispred Uprave saobraćajne policije, Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Darko Habuš direktor Beogradskog maratona; Foto: BGD Maraton

Direktor beogradskog maratona Darko Habuš istakao je da se raduje predstojećem Beogradskom maratonu.

– Raduje nas što je pred nama godina u kojoj ćemo jubilarni 35. Beogradski maraton, kao događaj od posebnog značaja za grad Beograd, moći da organizujemo u punom obimu, sa velikim brojem trkača i u prepoznatljivoj maratonskoj atmosferi. Ove godine je vladalo veliko interesovanje za učešće na Beogradskom maratonu. Svih 6.500 kotizacija za maratonsku i polumaratonsku trku su popunjene pre zatvaranja prijava. Posle dve godine, na ulice se vraća „Aqua viva Trka zadovoljstva“ koja okuplja najveći broj učesnika. Očekuje nas veoma dobra i brza elitna trka, jer nam u goste dolazi sedam trkača iz Etiopije sa ličnim rekordima koji su na granici obaranja rekorda staze maratona. Sada, više nego ikada nam je potrebna ozbiljnost i profesionalnost u svim segmentima organizacije kako bi tog dana pokazali da smo atletska prestonica sveta. Apsolutno sam siguran da nas u nedelju očekuje još veličanstveno izdanje najveće sportske i trkačke manifestacije u Srbiji.

Zavod za urgentnu medicinu će pokriti kompletnu trasu maraton i polumaratona.

– Punktovi su na 13 tačaka u gradu od čega je 10 lekarskih ekipa i tri ekipe su zadužene za transport – rekao je Vladimir Vešković iz Zavod za urgentnu medicinu.

Predstavnik Sekretarijata za javni prevoz, Miloš Damnjanović izjavio je da će u toku održavanja Beogradskog maratona doći do najveće izmene u trasama javnog prevoza.

– Čak 85 linija javnog prevoza funkcionisaće u izmenjenom režimu već od subote uveče. Terazije će biti najduže zatvorene u skladu sa pozicijom na kojoj se nalazi cilj maratona i to do nedelje u 17 časova. Naši sugrađani sve informacije mogu da pronađu na sajtu www.bgprevoz.rs.

Nedeljko Todorović meteorolog tom prilikom je poručio da je kako je dosta nezahvalno prognozirati vremenske prilike pet dana pre događaja…

– U nedelju očekujemo visoke temperature i pretežno sunčan dan. U periodu od 8-10 časova, u kom će najbrži polumaratonci i maratonci završiti trku očekuje nas između 18-24 stepena. Upozoravam sporije trkače koji će pristizati i nakon podneva, da unose dovoljno tečnosti i određenim delovima staze da prohodaju kako bi bezbedno stigli na cilj.

Sve takmičare i učesnike, devetu godinu zaredom, osigurava Uniqa osiguranje.

35. Beogradski maraton - najava, Neddeljko Todorović, vreme
Pres konferencija pred 35. Beogradski maraton, 11. maj 2022. – meteorolog Nedeljko Todorović; Foto: BGD MARATON

Pejseri

Kako bi se istrčalo što bolje vreme jako je bitno imati dobrog pejsera koji će vam diktirati tempo za taj rezultat. Zbog toga su organizatori obezbedili po 5 u obe trke

MARATON: 3:30 / 4:00 / 4:30 / 5:00 / 5:30
POLUMARATON: 1:40 / 1:50 / 2:00 / 2:10 / 2:20

Tehničku podršku pejserima pruža Garmin Srbija powered by Infoteam.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Beogradski maraton (@bgd_maraton)

Stručna tribine u subotu

Zašto je trčanje zdravo i dobro, generalno bavljenje sportom, post kovid sport, preporuke stručnjaka kako najbolje istrčati maraton i još mnogo toga, kao i mogućnost da postavite pitanja svi zainteresovani će imati priliku potpuno besplatno da čuju i učine to na stručnoj tribini u subotu 14. jaja u hotelu ”Mona plaza” sa početkom od 15:30, a tačnu satnicu i program možete pogledati na instagram/facebook profilu BGD maratona.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Beogradski maraton (@bgd_maraton)

(Atlex.rs)

najnovije vesti

June 2023
No event found!
Load More

Edit Template