Preživela tešku saobraćajnu nesreću pa pokorila Beograd: Teodora Simović apsolutni pobednik prvog Comtrade Serbia Marathon-a

Tri zlatne medalje i pehar ekipnog pobednika za Teodoru Simović na prvom ”Comtrade Serbia Marathon”-u i to tačno nakon dve nedelje od teške saobraćajne nesreće u kojoj su ona i njen trener Rifat Zilkić jedva ostali živi.

Jedna od najboljih atletičarki Srbije, učesnica Svetskog prvenstva u Londonu 2017. Teodora Simović postala je u jednom danu, u jednoj trci, šampion Srbije, Balkana, mitinga ”Serbia Marathon, i ekipni (reprezentativni) pobednik Balkana u maratonu i to sve sa rezultatom od 02:42:30.

Ni ona ni njen trener nisu bili zadovoljni rezultatom na kraju trke, ali jesu činjenicom da je bila odlična provera pred predstojeće pripreme i trku krajem januara na kojoj će Teodora pokušati da ispuni normu za Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre u Tokiju.

Teodora Simović - pobednica prvog Comtrade Serbia Marathon-a sa zastavom
Teodora Simović – pobednica prvog Comtrade Serbia Marathon-a; Foto: Atlex

Ovo mi je već četvrta titula prvakinje Balkana u ovoj godini. Kruna sezone bi bila da sam išla lični rekord, ali to zaista nije bilo moguće jer je vetar bio jak, duvao je tokom celog maratona – započela je Teodora Simović.

Svaki maraton je neko novo iskustvo, nikad ne znaš šta će se desiti tokom trke jer je ipak 42 kilometara dugo i dugo traje.

Na puto do zlatnih medalja pomogli su joj reprezentativne kolege Marko Ranković i Kristijan Stošić sa kojima je sve vreme zajedno trčala.

Vremenski uslovi su bili teški, to su potvrdili svi koji su trčali ove nedelje u Beogradu, a to je i razlog zbog kojeg Teodora nije uspela da ostvari zacrtani cilj.

Ono što me je nosilo jeste napad na novi lični rekord. Nisam došla do toga, zbog toga mi je možda samo malo žao, ali ovo mi je pokazalo da sa ovim prolazima, na nekoj ”mirnijoj” stazi i bez vetra mogu da istrčim lični rekord – veruje Teodora da se nalazi u nikad boljoj formi i da će to uskoro i pokazati.

Iako je kraj godine i vreme je sve hladnije, novembar je mesec koji je u celom svetu poznat kao mesec maratona, zbog toga ne treba da čudi ovaj termin za prvi Srbija maraton.

Teodora Simović trostruki prvak Serbia Marathon-a
Teodora Simović trostruki prvak Serbia Marathon-a; Foto: Atlex

Novembara je poznat po maratonima, ali ne što se tiče Beograda. Razlog tome je što u ovom periodu ovde duva vetar koji je svim trkačima veliki neprijatelj. Znam da je svim trkačima bilo isto, ali to je jedna velika otežavajuća okolnost. Kažu da je duvao čak i do 50 kilometara na čas, što se pogotovo osetilo na Mostu na Adi i bukvalno nas je sve nosio – ističe Simovićeva.

Sezona 2019. ovom trkom je završena, a što se tiče naredne glavni cilj su norme u maratonu za Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo, zbog toga će se dvoranska sezona preskočiti.

2020. neću trčati dvoranu, pre svega što mi je cilj da nastupim prvo na maratonu u Sevilji (23. februar). Potrebno mi je to zbog olimpijske norme, ako ništa da budem što bliža kvoti. Imaću i prvenstvo Evrope na kojem se ove godine trči polumaraton (u olimpijskoj godini se ne trči maraton) – zaključila je Teodora Simović.

Trener Teodore Simović Rifat Zilkić je zadovoljan zbog činjenice da se nisu mnogo ni spremali za ovu trku.

Nismo se mnogo spremali za ovu trku jer smo imali neke druge planove i bilo je mnogo nekih odlaganja, ali zbog Atletskog saveza Srbije, koji redovna izvršava sve obećane obaveze prema Teodori rešili smo da ipak trčimo ovaj maraton – počinje priču Zilkić.

Pohvalio je iskusni trener organizaciju, ali žao mu je što njegova pulenka nije mogla odličnu organizaciju da kruniše i odličnom trkom, ali na to nije moglo da se utiče.

Utisci su fantastični. Maraton je organizovan po svetskim standardima i kriterijumima. Nažalost, iako je Teodora trčala odlično prvi deo staze, polumaraton je išla 1:16, ali košava ju je zaustavila u drugom delu, što nije neobično za Beograd u novembru. On ju je sprečio da istrči mnogo bolji rezultat koji smo mi planirali, ali sve u svemu istorija će je zapamtiti kao prvog pobednika Srbija maratona – ističe trener Teodore Simović Zilkić.

Da je Teodora Simović jedna od najboljih atletičarki Balkana podseća i njen trener.

Ovo joj je treća titula prvaka Balkana, osvojila je titulu prvaka Srbije i ukupnog pobednika i mislim da je to dobar preduslov da će već početkom naredne sezone u toplijim krajevima pokušati da istrči normu za Olimpijske igre – jasan je Zilkić oko ciljeva za 2020.

Iako je i dvoranska šampionka Balkana, naredne godine ipak neće trčati toliko na stazi, a dvoranu u potpunosti preskače.

Dvoransku sezonu neće trčati, a prva naredna trka biće sponzorska u Austriji 31. januara. Cilj nam je da ispuni normu za prvenstvo Evrope u Parizu u polumaratonu (maratona nema), a kako su OI cilj svakog sportiste tako će i naš fokus biti okrenut i prema njima – zaključio je Rifat Zilkić.

Saobraćajna nesreća

Pre tačno dve nedelje Teodora i Rifat su se vraćali sa trke iz Bosne za Novi Pazar kada je vozilo iz suprotnog smera udarilo u njihov automobil kojim je upravljao Zilkić.

Bila je noć, oko 20 časova, a iz nepoznatog razloga vozač iz suprotnog pravca prešao je na suprotnu stranu i bočno udario u automobil u kojem su bili Simovićeva i Zilkić. Erbegovi su se otvorili i spasili im živote sa jedne strane, a sa druge samo centimetri su ih delili od provalije.

Od siline udarca njihov automobil je odleteo u stranu i zahvaljujući delu zemlje pored puta koji deli cestu od provalije njih dvoje su preživeli.

Na sreću oboje su prošli bez težih povreda. Teodora je bila nekoliko dana ugruvana i sa bolovima na levoj strani tela, od glave pa do noge.

Po dolasku milicije ustanovljeno je da je vozač koji je izazvao sudar imao 1,8 promila alkohola u krvi.

Na sreću Teodora i Rifat su dobro, a pobeda na Serbia Marathonu pokazuje da su stravičan incident i nesreća iza njih.

(Atlex.rs)

Scroll to Top