Teodora Simović osvojila sve na prvom Serbia Marathon-u: Incident u trci na 5km, proglašeni i najbrži klinci Beograda

Prvi ”Comtrade Serbia Marathon” obeležila je Teodora Simović sa četiri zlatne medalje i peharom, najbrži četvratci osnovnih škola Beograda u ”Brzinom do zvezda”, jak vetar, ali i incident u trci na 5km.

Završio se fantastično organizovan prvi Serbia Marathon u organizaciji Atletskog saveza Srbije i ”Comtrade”-a.

Sve rezultate možete pogledati ovde.

Program koji je trajao od devet sati ujutru do četiri popodne pružio je svim prisutnima dobru zabavu. Bilo je mnoštvo igrica za najmlađe, brojni štandovi sponzora sa jelom i pićem, ali i ono najvažnije spektakularni finiš, sa vatrometom i vatrom, za sve trkače koje završe trku. Po prolasku cilja čekale su ih medalje, osveženje, ali i masaža, istezanja i oporavci specijalnim strujama od stručnog osoblja ’’Fizio Vračara’’.

Pored pobednika samog maratona, proglašeni su i prvaci Srbije, Balkana, ali i najbrži četvrtaci Beograda za 2019. godinu u programu ”Brzinom do zvezda”.

Ono na šta nije moglo da se utiče jeste jak vetar koji je pravio velike probleme svim trkačima pogotovo na mostu na adi.

5 kilometara i incident u muškoj trci

Prvi kroz cilj prošli su trkači na 5km. U muškoj konkurenciji prvi kroz cilj, koji se nalazio u samoj Areni, prošao je atletičar OAK Morava Ćuprije Aleksa Milanović nakon 16 minuta i 39 sekundi.

Aleksa je mlađe juniorski reprezentativac Srbije na 800, 1500 i 3000 metara. Ima 17 godina, a ove godine je u sve tri discipline trčao lične rekorde. Cilj za narednu sezonu mu je ispunjenje norme za starije jnuiorsko Svetsko prvenstvo u Keniji.

Odmah iza njega bio je Miroslav Dukadinović iz OAK Beograda.

Trenutak njihovog ulaska u cilj, odnosno u arenu, protekao je nesvakidašnje. Kada je Milanović ulazio u ciljni pravac počeo je da zastajkuje i da se okreće iza sebe, čekajući Dukadinovića, ali kako ga nije bilo završio je trku ”sam”. Dukadinaović je prošao kroz cilj nakon dve sekunde, a kroz cilj je prošao šokiran uzvikivajući – Udario me je auto!

Svi su bili šokirani tom izjavom, a kasnije je atletičar OAK Beograda objasnio šta se dogodilo.

Pre trke Aleksa (Milanović) i ja smo se dogovorili da trčimo zajedno. Kada smo se približavali Areni gledali smo da li da finiširamo ili lagano da uđemo i odlučili smo se za ovo drugo i nastavili jedan pored drugog da trčimo. Kako sam ja išao spoljnim delom na mene je naleteo automobil iz pratnje koji me je presekao i oborio na pod  – ispričao nam je Dukadinović.

Dok je još bio pod adrenalinom i vruć nije osećao veće posledice.

Pao sam na zemlju, ali sam sad generalno dobro, osim što me malo boli zglob – rekao je Miroslav Dukadinović.

Treće mesto u ovoj trci zauzeo je Dušan Krstić.

1. Serbia Marathon - pobednici trke na 5km, Miroslav Dukadinović, Aleksa Milanović, Dušan Krstić
Pobednici trke na 5km – Miroslav Dukadinović, Aleksa Milanović, Dušan Krstić; Foto: Atlex

Kod devojaka pobedu je odnela Bilja Cvijanović koja je do cilja stigla za 18 minuta i 11 sekundi.

Drugoplasirana u trci na 5 kilometara bila je Aleksandra Kostadinović, dok je bronzanu medalju osvojila atletičarka AK Partizana 1945 Nataša Ćulafić.

1. Comtrade Serbia Marathon - pobednice trke na 5km -Aleksandra Kostadinović, Biljana Cvjanović, Nataša Ćulafić
Pobednice trke na 5km -Aleksandra Kostadinović, Biljana Cvjanović, Nataša Ćulafić;
Foto: Atlex

Polumaraton

Jedna od najboljih i najdugovečnijih atletičarki Srbije Olivera Jevtić izabrala je da trči 21 kilometara na ovom takmičenju.

Ona je ovu deonicu istrčala za 01 sat 14 minuta i 4 sekundi i kroz cilj je prošla kao druga jer je ispred članice užičke Mladosti bila Neli Džepčumba iz Kenije kojoj je do cilja trebalo 01:13:01. Na trećoj poziciji našla se još jedna devojka iz Kenije Rut Nundu Mbata sa rezultatom 01:17:28. Trku je završilo 317 devojaka.

Nagrade devojkama u ovoj disciplini uručivao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Olivera Jevtić, Serbia Marathon
Olivera Jevtić, Serbia Marathon; Foto: Atlex

Među 861 polumaratoncem prvi kroz cilj za 1 sat 8 minuta i 54 sekunde prošao je Kenijac Metju Kosgei. Drugo mesto osvojio je srpski maratonac Milan Mitrović koji je ovu deonicu istrčao za 01:10:10, dok je treće mesto osvojio još jedan Kenijac Elija Mutuku Wambua za 01:11:12.

Prvi Comtrade Serbia Marathon, polumaraton - Mila Mitrović, Metju Kosgei, Elija Mutuku Wambua,
Šampioni polumaraton – Mila Mitrović, Metju Kosgei, Elija Mutuku Wambua; Foto: Atlex

Maraton

Apsolutni pobednik centralne trke takmičenja je Teodora Simović koja je osvajanjem prvog mesta u vremenu 02:42:30 objedinila titule prvaka Komtrejd maratona, prvakinje Srbije i Balkana, dok je zajedno sa reprezentativnom koleginicom Katarinom Pohlod došla i do ekipne titule prvaka Balkana.

U ukupnoj konkurenciji u Komtrejd maratonu, od ukupno 32 maratonke, Teodora je iza sebe ostavila Keniku Helen Džepkosegej Kimutai i Bugarku Marinelu Ninevu koje su trčale 02:54:07 odnosno 02:54:47.

Prvi Comtrade Serbia Marathon, šampionke maratona, Helen Džepkosegej Kimutai, Teodora Simović, Marinela Nineva
Šampionke maratona – Helen Džepkosegej Kimutai, Teodora Simović, Marinela Nineva; Foto: Atlex

Bugarka je automatski zauzela i drugo mesto na šampionatu Balkana, a bronzanu medalju osvojila je Makedonka Adrijana Pop Araova sa 02:55:03.

Nagrade devojkama u ovoj disciplini uručivao je Dragan Životić atletska legenda.

Prvi Comtrade Serbia Marathon, pobednice prvenstva Balkana u maratonu - Marinela Nineva, Teodora Simović i Adrijana Pop Araova;
Pobednice prvenstva Balkana u maratonu – Marinela Nineva, Teodora Simović i Adrijana Pop Araova; Foto: Atlex

U ekipnom plasmanu reprezentacija Srbije osvojila je zlato u sastavu Simović/Pohlod dok su drugoplasirane bile Makedonke u sastavu Pop Arsov/Vesna Kiradzieva.

Nagrade devojkama u ovoj disciplini uručivao je Dane Korica atletska legenda.

Prvi Comtrade Serbia Marathon, ekipne pobednice Balkana u maratonu: Srbija (Katarinom Pohlod, Teodora Simović), Makedonija (Adrijana Pop Araova, Vesna Kiradzieva)
Ekipne pobednice Balkana u maratonu: 1. mesto Srbija (Katarinom Pohlod, Teodora Simović), 2. mesto Makedonija (Adrijana Pop Araova, Vesna Kiradzieva); Foto: Atlex

Kada se gledaju samo maratonke iz Srbije iza Simovićeve bila je Katarina Pohlod koja je 42 kilometara istrčala za 03:11:47, a do bronzane medalje došla je Tijana Kabić sa 03:16:16.

Prvi Comtrade Serbia Marathon, pobednice prvenstva Srbije u maratonu: Katarinom Pohlod, Teodora Simović, Tijana Kabić;
Pobednice prvenstva Srbije u maratonu: Katarinom Pohlod, Teodora Simović, Tijana Kabić; Foto: Atlex

U muškoj konkurenciji prvi kroz cilj za 02:19:18 prošao je Kenijac Ndiva Čerutič Sakonhg. Iza njega je bio njegov sunarodnik Nelson Kipkogei Čerutič koji je trku završio za 02:19:58.

Do bronzane medalje u ukupnom plasmanu, ali do zlatne na šampionatu Balkana stigao je Moldavac Maksim Raileanu sa vremenom 02:21:11.

Drugi sa Balkana kroz cilj je prošao Turčin Jusuf Alici za 02:26:11, dok je do bronze došao još jedan Moldavac Nikolai Gorbusko u vremenu 02:31:40.

Od srpskih maratonaca najbolji rezultat ostvario je Marko Ranković kojem je bilo potrebno 02:34:19 da završi trku. U ukupnom plasmanu zauzeo je 6. mesto, a u konkurenciji trkača članova Balkanske federacije bio je 4.

Vicešampion Srbije postao je Kristijan Stošić koji je 42km istrčao za 02:37:48, dok je iza sebe ostavio Nenada Živkovića koji je kroz cilj prošao za 02:40:39.

Prvi Comtrade Serbia Marathon, šampioni Srbije u maratonu: Kristijan Stošić, Marko Ranković, Nenad Živković;
Šampioni Srbije u maratonu: Kristijan Stošić, Marko Ranković, Nenad Živković; Foto: Atlex

I oni su trčali izmeđuostalih…

Ceo maraton istrčao je i jedan od najpopularnijih srpskih repera Boško Ćirković poznatiji kao Škabo, član grupe Beogradski sindikat. On je poznat kao veliki ljubitelj trčanja i treniranja, pa mu maratoni nisu strani. Iza sebe ima i ultra maratone i trke 12h.

Boško Ćirković Škabo istrčao je 42 kilometra na prvom Serbia Marathon-u
Škabo na Serbia Marathon-u; Foto: Atlex

Među stotinama ljudi trčao je i nekadašnji gradonačelnik Beograda, a sada ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali. On je veliki ljubitelj trčanja i maratona, ne propušta ni jednu trku u prestonici, a ni međunarodni maratoni mu nisu strani.

Siniša Mali, ministar finansija, istrčao je 42 kilometara na prvom COmtrade Serbia Marathon-u
Siniša Mali nakon istrčanog Serbia Marathon-a u Areni; Foto: Atlex

Brzinom do Zvezda

Nakon kvalifikacionih ciklusa koja su organizovana na svim beogradskim opštinama veliko finale organizovano je u Areni u sklopu prvog Serbia Marathona.

Nakon trčanih kvalifikacija i polufinala, najboljih osam dečaka i devojčica trčalo je veliko finale.

Oni su automatski ulaskom u gradsko finale obezbedili nastup na republičkom takmičenju koje će biti organizovano na leto 2020.

Finalisti ''Brzinom do zvezda'' Beograd
Brzinom do zvezda, finale Beograda za devojčice u Štark areni, Serbia Marathon 2019; Foto: Atlex

Svi finalisti su dobili nagrade od sponzora Telenora, a najboljih troje u obe konkurencije dobilo je dodatne, specijalne nagrade, dok su  pobednici nagrađeni i sa mobilnim telefonom.

Šampioni Beograda su Andrej Nikolić iz osnovne škole „Lazar Savatić“ iz Zemuna i Dunja Popović iz OŠ „Veljko Dugošević“ sa Zvezdare.

Projekat Brzinom do zvezda nastavlja se početkom sledeće godine u ostalim gradovima po Srbiji.

Brzinom do zvezda, finale Beograda za dečake u Štark areni
Brzinom do zvezda, finale Beograda za dečake u Štark areni, Serbia Marathon 2019,; Foto: Atlex
Brzinom do zvezda, finale Beograda za devojčice u Štark areni
Brzinom do zvezda, finale Beograda za devojčice u Štark areni, Serbia Marathon 2019; Foto: Atlex

Trke ”trećeg doba” i novinara

U sklopu projekta ”Brzinom do zvezda” organizovane su još dve bonus trke.

Prvo su na startnu crtu stale najstarije sugrađanke u trci pod nazivom ”Trka trećeg doba”, da pi bi se posle njih u sprintu oprabali i samo oni najhrabriji prisutni novinari.

Brzinom do zvezda - trka trećeg doba
Brzinom do zvezda – trka trećeg doba; Foto: Atlex
Brzinom do zvezda - trka novinara
Brzinom do zvezda – trka novinara; Foto: Atlex

Serbia Marathon uspeo je da na jednom mestu okupi veliki broj ljudi, kako trkača, ljudi koji su ih na ulicama bodrili, dece, roditelja, tako i veliki broj atletskih radnika ali i legendi kraljice sportova u Srbiji.

(Atlex.rs)

Scroll to Top