Čačak organizovao prvi atletski miting: Bibić, Kijanović, Tirnanićeva, Ćirićeva… prvi isprobali novu stazu! (REZULTATI)

Samo nekoliko nedelja nakon što je otvoren novi atletski stadion u Čačku organizovan je i prvi miting na kojem su nastupili neki od najboljih srpskih atletičara.

U nedelju drugog avgusta Čačak je bio centar sprske atletske jer je nakon nove pauze zbog pandemije koronavirusa organizovano prvo takmičenje u Srbiji i to na novom stadionu ”SC Sloboda”.

Na programu su bile discipline, 100, 200 i 1500 metara, a nastupili su reprezentativci kao što su Elzan Bibić, Aleksa i Boško Kijanović, Milana Tirnanić, Maja Ćirić…

Na 100 metara za devojke najbolja je bila Tirnanićeva koja je jedina trčala ispod 12 sekundi. U prvoj trci zabeležila je vreme od 11,86 sekundi da bi u finalu pobedila sa 11,82 sekunde. Druga je bila domaća atletičarka Ivana Ilić koja je posle 12,20 u finalu istrčala 12,29 sekundi.

Atletski stadion Čačak
Atletski stadion Čačak, krivina; Foto: facebook/Sportski Centar Mladost

Maja Ćirić koja je u prvoj trci na 100 metara kroz cilj prošla za 12,16 sekundi finale nije trčala jer ju je čekala i duplo duža deonice koju je istrčala za 24,31 sekunde što joj je donelo prvo mesto.

Kod muškaraca na 100 metara prva trka je bila merena ručno, a u drugoj najbolje vreme ostvario je Aleksa Kijanović 10,56 sekundi. Brži od 11 sekundi bio je samo još Miloš Grujić sa 10,99.

Na 200 metara najbolji je bio Boško Kijanović sa 21,57 sekundom, dok je na 1500 pobedu odneo Elzan Bibić sa 3:46,14, a odlično ga je pratio Miloš Malešević sa 3:49,15.

Kod devojaka u ovoj disciplini najbolja je bila Teodora Simović kojoj je trebalo 4:24.61 da završi trku, a odmah iza nje bila je i mlada Saima Murić sa 4:27.43.

Klupski miting AK SLoboda Čačak - rezultati

Gde su ostali stadioni?

Čačak je prvi grad koji je iskoristio novi atletski stadion kako bi organizovao atletsko takmičenje u granicama svojih mogućnosti ( za ove discipline bili su potrebni samo startni blokovi).

Iako je u poslednjih nekoliko godina izgrađeno skoro 10 novih atletskih stadiona u celoj Srbiji, do sada se ni jedan klub nije ”setio” da organizuje neko, bilo kakvo takmičenje. Čast izuzecima (državna prvenstva u Novom Pazaru i Kruševcu).

Većina stadiona nažalost i dalje služi samo za treninge bez inicijative da se organizuje nešto što bi okupilo ljude iz šireg okruženja od tog mesta.

Discipline kao što su skoku udalj i troskok ne zahtevaju gotovo nikakvu opremu, kao ni bacanje kugle i koplja. Trkačke discipline samo startne blokove, neke čak ni to. Najveći problem je skok uvis koji zahteva adekvatan sunđer za doskočište i kladivo/disk za koje je potrebno imati zaštitu mrežu.

Klubovi bi trebalo da prepoznaju benefit organizacije atletskog takmičenja kako za lokalnu ”kraljicu sportova” tako i za turizam tog mesta, što bi trebalo da ubedi lokalnu samoupravu da pomogne klubu organizatoru.

Zbog toga treba pohvaliti Čačak koji je svega nekoliko nedelja od otvaranja stadiona organizovao seniorski miting i pokazao da to nije toliko teško samo ako se želi.

(Atlex.rs)

Scroll to Top