Srbin se pitao za sve u Jerusalimu: Ristov glavni direktor u18 prvenstva Evrope!

Velika čast za srpsku atletiku i sudijsku organizaciju jer je Marko Ristov bio promovisan u direktora celog takmičenja, a sve se desilo samo nekoliko dana pred šampionat.

Iako je već bio u Jerusalimu gde je trebao da bude jedan od glavnih sudija U18 prvenstva Evrope Marko Ristov je preko noći dobio još veći, značajniju i odgovorniju funkciju – postao je direktor takmičenja. Neočekivano, ali zasluženo su tako Srbija i sam Marko dobila takvo veliko priznanje samo nekoliko dana pre početka takmičenja.

U subotu uveče, dva dana pred početak takmičenja, prvobitni direktor takmičenja iz Jerusalima je dobio koronu. Jedan od Tehničkih delegata, Luka Verašćina (koji je bio tehnički delegat (TD) i kod nas na svetskom i ujedno radi kao menadžer u sektoru takmičenja u Svetskoj atletici) je pitao da li neko od ITO-a (međunarodna tehnička zvanična lica) želi da preuzme funkciju. Iako sam bio angažovan kao ITO gde sam trebao da budem Glavni sudija na raznim disciplinama javio sam se da hoću i u nedelju ujutru sam morao da se spremim da budem direktor takmičenja do ponedeljka. Za istu funkciju na svetskom dvoranskom u Beogradu sam se spremao sigurno nekoliko meseci – započeo je Marko Ristov razgovor za Atlex.

Ristov je inače bio i direktor dvoranskog prvenstva Sveta u Beograd u martu ove godine čime je postao ubedljivo najmlađi direktor jednog Svetskog šampionata, a sada je postao i najmlađi direktor jednog Evropskog prvenstva.

Marko Ristov U18EP 2022
U18 Evropsko prvenstvo – Marko Ristov direktor takmičenja; Foto: privatna arhiva

Iako je dobio veliku čast da vodi ovo takmičenje, Marko ističe da mu nije bilo lako iako je imao odličan tim ljudi kojima je ipak nedostajala nešto.

Bilo je dosta prepreka u početku dok se LOK nije uigrao. Imali su sve potrebne elemente da imaju sjajno takmičenje ali im je malo falilo da sve klikne na svoje mesto. Svako od njih je radio svoj posao sjajno ali im je falilo više uigranosti i da rade zajedno u svim sektorima kao jedan tim. Srećom, kolege ITO-i sa kojim sam bio na vezi tokom celog takmičenja su sjajno vodile discipline tako da nije bilo velikih problema ali mi je zato ovo bilo jedno od napornijih takmičenja.

Biti direktor takmičenja je lepo zvanje, ali ono nosi mnogo posla koji se možda i ne vidi, a upravo je rezultat dobrog upravljanja da se taj posao ne vidi ili što manje vidi sa strane to znači da je direktor uspeo u svom poslu.

– Kao direktor takmičenja imao sam kontakt sa svakom disciplinom, rukovodiocem takmičenja i event prezentacijom (režijom najavi disciplina, takmičara, kadrova kamera… kako na velikom ekranu na stadionu tako i za TV prenos,  prim. aut.). Satnicu koju sam dobio u nedelju morao sam da proučim za samo 24 sata kako bih mogao da dam tačne instrukcije svima na terenu. Cilj je bio da u saradnji sa event prezentacijom i televizijom napravimo događaj koji teče i da sve bude po satnici (satnica sa kojom sam radio ima vremena na svakih 30 sekundi). Morao sam da koordinišem sve tehničke discipline i discipline trčanja tako da se ne desi da neko skače ili baca tokom starta ili tokom finalnih sprinterskih trka. Isto tako sam morao da regulišem da skakači i  bacači (pogotovo favoriti) nemaju svoje pokušaje u isto vreme kako bi TV mogao da se fokusira na sve favorite. Takođe sam imao zadatak da se na terenu nađu sve neophodne stvari za takmičare i sudije kao i da se sav višak sa terena skloni kako bi slika na TV-u izgledala što bolje.

Marko Ristov
Media day ”Dobaci do…” – 16. septembar 2020. – Marko Ristov, objašnjava pravila i propozicije bacanja kugle novinarima; Foto: Atlex

Na kraju Marko je ukratko sumirao utiske sa takmičenja i kako je to biti njegov direktor.

– Biti Direktor takmičenja je lep, ali stresan posao sam po sebi, a pogotovo kada se ima samo jedan dan za pripremu. Međutim mislim da smo moje međunarodne kolege i ja imali sjajnu saradnju sa izraelskim kolegama i da smo napravili sjajno takmičenje – zaključuje Marko Ristov.

(Atlex.rs)

Scroll to Top