Na trećem izdanju mlađeg juniorskog prvenstva Evrope Srbija je nastavila niz osvajanja medalja ovog puta su osvojene rekordne 3 – Angelina Topić, Teodora Boberić i Natalija Dragojević, pored toga oborena su i 2 državni rekord, a Srbinu Marku Ristovu je pripala ta čast da bude direktor takmičenja i to kao najmlađi u istoriji.

Nakon Tbilisija (Gruzija), Đera (Mađarska) i četiri godine pauze zbog koronavirusa koje je otkazalo takmičenje u Rijetiju (Italija) Jerusalim (Izrael) je bio domaćin trećeg šampionata Evrope za atletičare do 18 godina.

Čak 25 njih je pozvao selektor Edin Zuković na ovo takmičenje, troje se vratilo sa medaljom i to sa po jednim zlatom, jednom bronzom i jednim srebrom, a oborena su i dva U18 rekord Srbije i mnogo ličnih ostvarenja karijera.

Najsjajnije odličje osvojila je Angelina Topić u skoku uvis. Zlato, od devojčice koja je izborila normu za seniorsko prvenstvo Sveta, je bilo očekivano, a do njega je došla preskočivši 192 centimetra. Nakon te visine ostala je sasma na zaletištu jer su sve ostale devojke rušile i otpadale do tad.

Angelina je prvo letvicu podigla na 194 što je jednom oborila pa zatim i na visinu novog U18 svetskog rekorda od 197 centimetara. Nažalost ni u naredna dva pokušaja nije bila uspešna, ali je zlato ostalo na njenim grudima.

Pisali smo prošle godine da se ženski troskok ”probudio iz mrtvih” u Srbiji sa plejadom veoma talentovanih mladih troskokašica, a to su potvrdile Teodora Boberić i Natalija Dragojević na ovom šampionatu. Obe su skočile lične rekorde što medaljama daje na dodatnom značaju i vrednosti. Teodora je skočila novi državni rekord koji je ona i držala do sad a sada iznosi 13,36 metara što joj je donelo srebrnu medalju. Natalija je prvi put u karijeri preskočila 13 metara doskočivši na 13,04 metara što joj je donelo bronzano odličje.

Tako su klubovi Top Džamp i OAK Beograd dobili svoje evropske osvajače medalja.

Pored dva odličja Top Džamp se može pohvaliti i oborenim dva rekorda Srbije na ovako velikom takmičenju. Pored Boberićeve u troskoku državni rekord oborio je i Miloš Nisić u trci na 200 metara. On je takmičenje završio trkom od 21,54 sekunde što je za 10 stotinki boje od rekorda starog 14 godina koji je držao Nikola Milinković – 21,64s.

Kompletne rezultate ovog takmičenja možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top