Angelina Topić najbolja mlada atletičarka Evrope: Srbija dobila novog laureata nakon 10 godina!

Evropska atletika proglasila je najbolje za 2023., a ”Zvezda u usponu” je Srpkinja Angelina Topić!

Na svečanoj ceremoniji Evropske atletike u Viljnusu (Litvanija) 21. oktobra, juniorska šampionka Evrope, 4. na dvoranskom Evropskom prvenstvu i 7. na Svetskom prvenstvu u skoku uvis, Angelina Topić proglašena je za najbolju mladu atletičarku Evrope. Sve ovo je srpska visašica uspela iako je 26. jula tek postala punoletna.

Ona je 16. dobitnica ove nagrade koja je ustanovljena 2007. godine (2020. nije bilo proglašenja zbog pandemije koronavirusa).

Angelina Topić, najbolja mladad atletičarka Evrope 2023.
Proglašenje najboljih atletičara Evrope 2023. – 21. oktobar – Angelina Topić, najbolja mlada atletičarka Evrope – Zvezda u usponu; Foto: Joosep Martinson/Getty Images for European Athletics

Ova nagrada je samo jedna u nizu sjajnih priznanja koje je Angelina osvojila poslednjih godina. Prošle godine je bila proglašena za najboljeg mladog sportistu Evrope, ali ne i atletike, pa je tako ovo priznanje ”iz kuće”  došlo sa malim zakašnjenjem, ali je bitno da je došlo.

Iza sebe je ostavila 400-metrašicu Rašidat Adelke (21, Irska) i Agate Kaune, trkačicu na 3000 i 5000 metara (19, Letonija).

YouTube player

Rame uz rame sa Bekrićem

Ovo je drugo priznanje za nekog srpskog atletičara od Evropske atletike. Nažalost još uvek nismo imali najboljeg atletičara ili atletičarku, ali je zato Angelina Topić postala druga ”Zvezda u usponu”.

Prvo ovo priznanje Srbiji je doneo Emir Bekrić pre tačno jednu deceniju. U čuvenoj 2013. godini kada je osvojio bronzu na SP na 400 metara prepona na spektakularan način poneo je priznanje za najboljeg mladog atletičara ”starog kontinenta”. Čekalo se punih 10 godina da se srpska zastava ponovo pojavi na godišnjoj ceremoniji EA.

Vuleta još uvek bez priznanja EA

Neverovatno zvuči podatak da Srbija do sada nikada nije imala najbolju atletičarku Evrope, da je to jedno od retkih priznanja koje Ivana Vuleta nije osvojila. Ispred nje su bile Femke Bol (druga godina za redom), pre nje Sifan Hasan, 2020. se nije proglašavalo, zatim Marija Lasickene, DIna Ašer Smir, Katerina Stefanidi, Rut Beita, potom Dafni Šipers dve godine zaredom…

Ove godine najbolja atletičarka je Femke Bol, a kod muškaraca pobedu je odneo Jakob Ingebriksen, dok je ”Zvezda u usponu” u muškoj konkurenciji Matia Furlani, italijanski daljaš.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs