Anić ”bez sprinterica” do drugog mesta na mitingu u Americi i ulazak u kvotu za SP u Oregonu! (VIDEO)

Lazar Anić skakao je u noći između subote i nedelje po srpskom vremenu na mitingu u Sjedinjenim Američkim Državama na takmičenju koje spada u B kategoriju jačine i sa skokom 7,71 metara i zauzetog drugog mesta osvojio je lepe bodove za Svetsko prvenstvo i to uz veliki peh pred sam start.

Nakon skočenih 7.75 metara 23. aprila, 21. maja je skočio 7.71 metar iako su mu na zagrevanju pukle sprinterice.

Na samom kraju zagrevanja pred početak takmičenja srpski reprezentativac je imao veliki peh, pukle su mu sprinterice i našao se u velikom problemu.

Neverovatno, nove sprinterice i pukne đon na zagrevanju i to neposredno pred početak takmičenja – započeo je razgovor Lazar Anić za Atlex.

Na njegovu sreću jedan trener je imao nove ne otpakovane sprinterice koje mu je dao.

– Videli su svi koji peh me je zadesio i prišao mi je jedan trener koji mi je ponudio potpuno nove sprinterice kako bi mogao da takmičim. Sreća u nesreći, ali vremena je bilo jako malo i dok sam ih probao i namestio eksere došao je moj red da skačem, tako da sam skakao bez i da sam jedno ubrzanje uradio u njima – uz osmeh neverice nam priča Lazar dogodovštinu sa takmičenja.

Taj skok uopšte nije bio loš kada se uzme sve u obzir jer je skočio 7.51 metar. Već u sledećoj seriji doskače do 7.71 metar što će se ispostaviti kao najbolji skok koji će mu doneti drugo mesto.

Šteta za zaj peh jer sam očekivao skok od preko 8 metara. Pobednik je skočio 8.10 metara mislim da je trebalo da se ”bijemo” u koji centimetar za prvo mesto – zaključuje Anić razgovor za Atlex.

Plasmani na EP i SP

Anić se nakon ovog takmičenja nalazi na 10. mestu na evropskim tablicama, a 26 će skakati u Minhenu tako da Lazar sigurno korača ka novom kontinentalnom šampionatu.

Što se tiče borbe za Svetskog prvenstva u Oregonu ovaj skok od 7.71 metara donosi 1075 bodova, a takmičenje na kojem je nastupio spada u B kategoriju odnosno u 6. nivo kvaliteta (prva četiri su OI, SP, EP, DL) i na njima za prvih osam mesta se osvaja od 100-40 bodova. Drugo mesto koje je osvoji naš daljaš donelo mu je 80 bodova što zbirno znači da je Anić takmičenje završio sa 1155 bodova.

Prethodno takmičenje iz aprila bilo je slabijeg nivo, tačnije najslabije F kategorije i za prvo mesto je dobio svega 15 bodova što uz 1083 boda koliko vredi 7,75 metara daje 1098 bodova.

Pored ova dva takmičenja Lazaru u prosek najboljih rezultata ulazi Svetsko dvoransko prvenstvo gde je skočio 7.92 metra što iznosi 1120 bodova, dok osvojeno 8. mesto u takozvanoj GW kategoriji, trećoj po jači, donelo mu je još 100 bodova što ukupno daje 1220 bodova iz Beograda.

Lazar Anić, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Lazar Anić, skok udalj; Foto: Atlex

Takođe tu je i Belgrade meeting koji je srebrni miting Svetske atletike, a kao takav spada u B kategoriju po snazi. Lazar je tu skočio 7.90 metara što je 1116 bodova i za osvojeno četvrto mesto pripalo mu je još 60 znači ukupno 1176 bodova.

I peto takmičenje koje atletičaru iz Kragujevca ulazi u prosek je letošnje prvenstvo Srbije gde je pobedio sa  7.91 metara. Za taj skok je dobio 1118 bodova i još 100 za pobedu jer državna prvenstva na otvorenom takođe spadaju u B kategoriju – ukupno 1218 bodova.

Kada se uzme prosek ovih pet najboljih ostvarenja (1115+1098+1220+1176+1218) dobije se rezultat vredan 1165  bodova što ga stavlja na 29. mesto rang liste za Oregon, a 32 daljaša će nastupiti tamo.

(Atlex.rs)

Scroll to Top