Ovo je 15 atletičara koje stipendira MOS u 2022.: Sve o tome kako postati stipendista, šta je neophodno uraditi, kolika su primanja i koje su povlastice

Svake godine u maju Ministarstvo omladine i sporta (MOS) potpisuje ugovore o stipendiranju najboljih sportista, a ove godine iz atletike su 3 za zaslužne sportiste, 8 sa međunarodnim razredom i 4 sa nacionalnom kategorijom.

Na atletskom stadionu ispred Atletske dvorane u sredu 11. maja održana je svečanost gde je Ministarstvo omladine i sporta proglasilo najbolje sportiste Srbije u svim sportovima u prethodnoj godini sa kojima je potpisan ugovor o stipendiranju za ovu. Poslednjih godina manifestacija se obavljala ispred zgrade SIV-a na Novom Beogradu, ali prijateljstvo Srpskog atletskog saveza sa ministrom sporta Vanjom Udovičićem iskorišćena je da se ove godine ova svečanost održi u prostorijama ”kraljice sportova”.

Dodeljeno je skoro 400 ugovora o stipendiranju perspektivnim i zaslužnim amaterskim sportistima, koji su svojim rezultatima zaslužili da zauzmu posebno mesto u velikoj sportskoj porodici Srbije, stoji u saopštenju MOS. U ime stipendista, prisutnima se obratila izmeđuostalih i juniorska balkanska šampionka u skoku uvis Angelina Topić.

Kao bazični sport atletika je u prvoj od četiri kategorije i kao takvoj pripada joj maksimalni broj propisanih stipendija – 15, a u 2022. nju će dobijati:

– Zaslužnih sportista: Ivana Vuleta, Armin Sinančević i Strahinja Jovančević

– Međunarodni razred: Marija Vučenović, Adriana Vilagoš, Elzan Bibić, Milica Gardašević, Anja Lukić, Aleksa Kijanović, Milana Tirnanić i Ivana Ilić

– Nacionalni razred: Angelina Topić, Boško Kijanović, Tijana Japundžić i Milica Emini.

Za razliku od prošle godine sa spiska su ispali Asmir Kolašinac, Dragana Tomašević, Jasmin Halili i Miloš Malešević.

Kako postati stipendista države

Zakonom su tačno propisani uslovi i kriterijumi kako se izboriti za stipendiju Ministarstva omladine i sporta. Za atletiku kriterijume je predložio SAS a usvojio MOS.

Prvi i osnovni uslov je da sportista nije profesionalac, odnosno da ne zarađuje i ne živi od ugovora sa klubom. To podrazumeva da ne ostvaruje prihode jedne prosečne neto zarada u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine.

Kada ispuni ovaj uslov onda mu sledi kategorizacija koja je detaljno napravljena za svaki sport što možete pogledati ovde.

Što se atletike tiče ona se sastoji iz ti ranga: zaslužni sportista, međunarodni i nacionalni razred.

Zaslužni sportista:
– Plasman od 1.-8. mesta na Olimpijskim igrama, Svetskom ili Evropskom prvenstvu na otvorenom,
– Jedno od prva tri mesta na Svetskom ili Evropskom prvenstvu u zatvorenom, krosu ili maratonu
– Svetski ili evropski rekorder
– do 45. godine života

Međunarodni rang:
– Plasmanom od 9.-16. mesta na OI, SP ili EP na otvorenom,
– Plasman od 4.-8. mesta na dvoranskim SP, EP, krosu ili maratonu
– Ispunjenje norme za veliko takmičenje
– Plasman od 1.-3. mesta na SP ili EP za juniore
do 30. godine života

Nacionalni rang:
– Nastup za reprezentaciju na OI
– Nastup za reprezentaciju na SP i EP (otvoreno i dvorana), krosu  i maratonu sa plasmanom u prvoj polovini učesnika
– Osvajanje prvog mesta na Univerzijadi, Mediteranskim igrama ili Balkanijadi (bez štafeta)
– Pobeda na državnom prvenstvu ili finalu kupa čiji rezultat je jednak ili bolji od zadatog iz tabele*
– Oboren državni rekord
– Dva puta ostvaren rezultat iz tabele*
– Ostvaren plasman od 4.-8. mesta na SP ili EP za juniore
– Od 15. – 26. godine života ( i vrlo dobar uspeh u školi do 19 godina)

*Tabele možete pogledati ovde.

Ivana Vuleta, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Ivana Vuleta, skok udalj; Foto: Atlex

Iznos stipendija

Iznos stipendija se pravi na osnovu prosečne neto plate u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Zaslužni sportista – jedna i po prosečna neto zarada
Međunarodni rang – jedna prosečna neto zarada
Nacionalni rang – 70% prosečne neto zarade

Pored stipendija oko 400 amaterskih sportisti u koje spada i 15 najboljih atletičara koje predlaže SAS od Ministarstva dobijaju i sledeće pogodnosti:

Pokrića troškova priprema i učešća na takmičenjudo pet prosečnih neto zarada u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, u zavisnosti od stvarnih potreba vrhunskog sportiste, kategorije sporta i procene u kojoj meri će davanje naknade uticati na njegove buduće sportske rezultate i razvoj sporta u Republici Srbiji;

Pokrića troškova lečenja – do deset prosečnih neto zarada u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, u zavisnosti od stvarnih potreba vrhunskog sportiste, kategorije sporta i procene u kojoj meri će davanje naknade uticati na njegove buduće sportske rezultate i razvoj sporta u Republici Srbiji.

Armin Sinančević, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Armin Sinančević, bacanje kugle; Foto: Atlex

Konkretno – 74.629 dinara

Kada to pretvorimo u brojeve, po podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna zarada (bruto) obračunata za decembar 2021. godine iznosila je 102.196 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 74.629 dinara.

To znači da će troje atletskih zaslužnih sportista na mesečnom nivou primati 111.943 dinara, osmoro sa međunarodnim razredom 74.629 dinara, dok će četvoro sa nacionalnim nivoom mesečno dobijati 52.240 dinara.

Kada se sve sabere MOS će za najbolje atletičare na mesečnom nivou izdvajati: 335.830 + 597.032 + 208.961 = 1.141.823,5 dinara.

Pored toga oni ponaosob imaju i budžet od 373.145 dinara koji mogu da troše na pripreme i takmičenja, a za potrebne lečenja na raspolaganju im je duplo veći budžet od čak 746.290 dinara za svakog posebno.

Ako pretvorimo sve u evre po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan 15. maj 2022. koji iznosi 117,5936 dinara dolazimo do brojki od 952 evra, 635 evra i 444 evra na mesečnom nivou za stipendije odnosno po 3173 evra za takmičenja i pripreme i 6346 evra za lečenja.

Napomena: Ovo su primanja samo od Ministarstva omladine i sporta, ne i od Srpskog atletskog saveza i Olimpijskog komiteta.

(Atlex.rs)

Scroll to Top