Tamberijev šou, Mihaljević oborio rekord Balkana, Mihalinec rekord mitinga, Kijanović pobedio: 5. ’’Serbian open’’ opravdao očekivanja (FOTO)(VIDEO)

Održan je još jedan ’’Serbian open indoor meeting’’, peti po redu, koji je u potpunosti opravdao očekivanja, a koji su obeležili kuglaši, šou Đanmarka Tamberija, novi rekord mitinga i dvorane Maje Mihalinec, izjednačen rekord Alekse Kijanovića…

Kugla – neverovatni Filip Mihaljević!

Takmičenje je otvoreno bacanjem kugle koje je u potpunosti opravdalo očekivanja i bilo je spektakularno. Da je jedan od najboljih kuglaša u Evropi pokazao je Filip Mihaljević i pred beogradskom publikom. Hrvatski kuglaš fantastično je bacao i od pet ispravnih hitaca svi su mu bili preko 20 metara, a dva preko 21. Međutim onaj u petoj seriji ostaće upamćen.

Mihaljević je iz serije u seriju bacao sve dalje da bi u pretposlednjoj kugla odletela do neverovatnih 21,84 metara. To je najdalji hitac koji je srpska publika ikada imala prilike da vidi uživo. Ovim rezultatom Hrvatski kuglaš je postavio novi rekord šampionata, dvorane ali i Balkana i Hrvatske.

– Odličan miting i odlična dvoranska sezona za mene. Prošle nedelje sam bacio 21,74 u Madridu, danas napredak 10 centimetara i stvarno sam prezadovoljan. Atmosfera kao i organizacija su bili super i na visokom nivou, a konkurencija među bacačima na visokom nivou i nekako se sve poklopilo da se danas baci ovaj rekord – izjavio je Filip Mihaljević nakon bačenog rekorda.

Filip Mihaljević, 5. Serbian open indoor meeting
Filip Mihaljević, pobednik 5.”Serbian open indoor meeting”-a 27.2.2020., bacanje kugle, Hrvatska; Foto: Atlex

Drugi je bio reprezentativac Bosne i Hercegovine Mesud Pezer koji je, zanimljivo, jedini imao ispravan hitac u poslednjoj seriji, i to najbolji na takmičenju od 21,06 metara.

Treći je bio Srpski kuglaš Asmir Kolašinac sa 20,70 metara.

– Nisam zadovoljan. U prvoj seriji sam bacio najdalje ali tehnički je moglo to bolje. Imao sam pet prestupa jer sam bio prebrz pa nisam uspeo da ”uhvatim” kako treba – rekao je Asmir Kolašinac nakon takmičenja za Atlex.

Treba izdvojiti uspeh mladog Bogdana Zdravkovića kojem očito ’’Srbija open miting’’ i te kako prija. Proše godine bacio je lični rekord na ovom takmičenju, a to je ponovio i ove. Išao je na rizik kuglaš iz Vlasotinca i u trećoj seriji uspeo je da baci odličnih 18,82 metra. Pored tog hica imao je samo još jedan ispravan od 18,61.

– Odlično sam odradio pripreme i celu zimsku sezonu, sve vreme sam priželjkivao da bacim lični i verovao sam u njega sve do ovog poslednjeg takmičenja u sezoni. Atmosfera je bila odlična, uživao sam, a koliko znači takmičiti u ovakvoj atmosferi, pogotovo nama mlađima, govori i da sam već drugi put zaredom na Openu bacio lični rekord. Već na zagrevanju sam osetio da sam spreman jer sam se odlično osećao i imao sam veliku dozu samopouzdanja. Gledao sam da bacim što bolje pa koliko god to bude, i eto, kockice su se složile i ponovo sam dobro bacio na Openu. Ovo je odlična uvertira za leto gde očekujem da vrlo brzo prebacim i tu granicu od 19 metara. – rekao je Bogdan Zdravković za Atlex nakon bačenog novog ličnog rekorda.

Bogdan Zdravković i trener Miloš Mitov, 5. Serbian Open 2020
Bogdan Zdravković i trener Miloš Mitov nakon bačenog novog ličnog rekorda, 5. Serbian Open 27.2.2020., bacanje kugle; Foto: Atlex

Armin Sinančević nije uspeo da prevaziđe sitne probleme koji su ga mučili u poslednje vreme pa je takmičenje završio nezadovoljan sa bačenih 20,25 metara u drugoj seriji nakon čega je usledilo četiri prestupa.

– Odlično smo radili cele zime, ali to je sport, sitni problemi znaju da se jave i da te sputaju. Nažalost to se meni dogodilo i tužan sam što nisam uspeo da bacim onoliko koliko vredim. Žao mi je što na ovako velikom mitingu nisam bacio bolje – rekao je Armin Sinančević za Atlex nakon takmičenja.

Šou Marka Tamberia na visu

Ne samo da je jedan od najboljih visaša na svetu nego je Đanmarko Tamberi pokazao i kakav je šoumen i koliko mu znači pozitivna energija navijača.

Iako nije uspeo da obori rekord takmičenja, Tamberi je dobro zabavio sve prisutne. Konstantno je tražio podršku publike, čak je i dolazio do tribine kako bi sve podigao na noge, od di-džeja je tražio da pojačava muziku… Iako je to bila poslednja disciplina energija nije splasla i gotovo svi su ostali da budu deo Tamberijevog spektakla.

Na kraju je italijanski visaš preskočio 2,25 metara, samo centimetar manje od rekorda mitinga. Iako mu je rečeno da mu je i 2,27 dovoljno za rekord, zajedno sa svojim ocem/trenerom odlučio je da pokuša ipak na 2,28 metara što ipak nije uspeo da preskoči.

Đanmarko Tamberi poziva publiku na podršku na 5. Serbian openu 2020.
Đanmarko Tamberi poziva publiku na podršku, 5.”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., skok uvis, Italija; Foto: Atlex
Đanmarko Tamberi, 5. Serbian open 2020
Đanmarko Tamberi, 5.”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., skok uvis, Italija; Foto: Atlex

Drugi je bio odlični bugarski visaš Tihomir Ivanov koji je stao na 2,22 metra, dok je treći, zbog manjeg broja pokušaja, bio Kipranin Vasilio Kokstantinou sa 2,19 isto kao i  Silvano Ćesani iz Italije.

Od troje Srpskih skakača u vis najbolji je bio Nikola Mujanović koji je uspeo da preskoči 2,10 metara. Nakon preskočene ove visine atletičar novosadske Vojvodine nije želeo da izjednači lični rekord nego je pokušao odmah da postavi novi, pa je tako preskočio visinu od 2,13 i pokušao sa 2,16 metara koju ipak nije uspeo da savlada.

Marko Bosak i Božidar Marković preskočili su 1,95 metara.

Srpski pobednik – Aleksa Kijanović

Veoma jak miting prouzrokovao je da Srbija ima samo jednog pobednika, Aleksu Kijanovića na 60 metara.

Da je i u ovoj disciplini konkurencija bila jaka govori podatak da je Aleksa morao da izjednači rekord šampionata kako bi bio prvi.

Aleksa Kijanović, 5. Serbian open 2020
Aleksa Kijanović, 5.”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., trka na 60 metara, sprint, Zvonimir Ivašković, Nemanja Bulajić; Foto: Atlex

Kroz cilj je prošao za 6,71 sekundu, što mu je izjednačen drugi rezultat karijere. Drugi kroz cilj je prošao nekadašnji pobednik ’’Serbian Opena’’ Zvonimir Ivašković iz Hrvatske za 6,84 sekunde dok su hiljaditinke odlučivale trećeplasiranog jer su Bugarin Veselin Jirkov i srpski sprinter Nemanja Bulajić imali isto vreme od 6,89. Na kraju je srpski atletičar morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Od domaćih sprintera trčao je još i Miloš Grujić koji je zabeležio vreme 7,15 sekundi.

– Još jedna trka ispod prošlogodišnjeg državnog. S’ obzirom da mi je ovo već 20 trka ove zime, jako sam zadovoljan što sam uspeo da zadržim ovu visoku formu sve do danas. Ovo mi govori da ću sledeće sezone moći da ispunim normu za Svetsko prvenstvo, a da uz ponovo veliki broj trka zabeležim neki novi rekord i rezultat koji još nikada nije viđen u Srbiji – izjavio je Aleksa Kijanović nakon trke.

Boško Kijanović i nova ”luda” trka za novi rekord!

Na tribinama Atletske dvorane mogao se čuti komentar ”Gde se ovaj dečko gasi?”. I zaista, kada se pomislilo da smo od Boška Kijanovića videli sve za ovu zimu on je još jednom oduševio i na njemu svojstven način postavio novi lični rekord – ubedljivo!

Atletičar BAK-a prošlu godinu je završio sa obaranjem juniorskog rekorda Srbije istrčavši ovu deonicu za 48,01 sekundi. Dva meseca kasnije Kijanović je ponovo ”zasijao” i kroz cilj je prošao za fenomenalnih 47,32 sekunde čime je u ukupnom plasmanu ”Memorijalne trke Ismail Mačev zauzeo drugo mesto.

Boško Kijanović, 5. Serbian open 2020
Boško Kijanović, 5. ”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., 400 metara; Foto: Atlex

Pobedu je odneo atletičar iz Albanije Franko Buraj koji je trčao u drugoj grupi i kroz cilj je prošao za 47,20 sekundi, i tako je postao prvi pobednik ”Memorijalne trke Ismail Mačev”.

Memorijalna trka na 400 metara Ismail Mačev, Serbian Open 2020
Memorijalna trka Ismail Mačev, 5. ”Serbian Open indoor meeting” 27.2.2020., 400 metara; Foto: Atlex

Prevelika želja ”ukočila” Strahinju Jovančevića

Sportisti vole da takmiče pred svojom publikom, a to je posebno izraženo kod najboljeg atletičara Srbije Strahinje Jovančevića koji je uvek pravio odlične skokove kada ima svoje ljude pored sebe. Međutim ta motivacija nekada ume da bude i ”mač sa dve oštrice” i upravo je to daljaš Crvene zvezde osetio na Serbian openu.

Jovančević je vidno bio jako motivisan i žargonski rečeno napaljen da ”eksplodira” pred punim tribinama Atletske dvorane. Da je to tako pokazao je već u prvom skoku kada je preleteo 8 metara, ali sudija je digao crvenu zastavicu za prestup.

To kao da je poremetilo trećeg daljaša Evrope pa je do kraja takmičenja uspeo da zabeleži samo jedna ispravan skok od 7,85 metara. Sudije su mu uračunale i rezultat iz poslednje serije kada je samo protrčao kroz jamu.

Strahinja Jovančević, 5. Serbian Open 2020
Strahinja Jovančević, 5. ”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., skok udalj; Foto: Atlex

– Možda čak i preterano dobra atmosfera. Nisam se dobro poneo sa pritiskom, iako sam do sada uvek izlazio kao pobednik. Žao mi je što nisam pokazao koliko mogu. Prvi skok je bio preko osam metara i posle toga sam se malo izgubio u zaletu i nisam uspeo da vratim taj ritam iz prve serije – rekao je Strahinja Jovančević nakon nastupa.

Drugi nastup u Srbiji i druga pobeda za Albanskog daljaša Izmira Smajlaia. Nakon titule dvoranskog prvaka Evrope iz 2017. Smajlai se vratio u Beograd nakon tri godine i sa skokom od 7,94 metara ponovo došao do prvog mesta.

Treći je bio Marko Čeko iz Hrvatske sa 7,78 dok je četvrti bio Lazar Anić sa 7,55 metara. Pored Jovančevića i Anića od Srpskih daljaša učestvovali su još Petar Milinkov i mladi Petar Čanak. Milinkov je zabeležio skok od 6,91 dok je Čanak skočio 6,75 metara.

Maja Mihalinec istrčala novi rekord dvorane na 60 metara

Kraj sezone uticao je na najbolju sprinterku Srbije Milanu Tirnanić u trci na 60 metara. Atletičarka Crvene zvezde nažalost nije uspela da ponovi svoje najbolje trke i da ponovo istrči ispod 7,40 sekundi. Trku na 5. Srbija openu istrčala je za 7,44 sekundi što joj je donelo treće mesto.

Ovaj rezultat je odličan, ali ostaje žal jer je drugo mesto osvojeno sa 7,40 koliko je istrčala Bugarska sprinterka Ina Eftimova.

Jedna od najbržih devojaka sa ovih prostora Slovenka Maja Mihalinec vratila se na Open nakon četiri godine i ponovo je postavila rekord dvorane i mitinga istrčavši 7,22 sekunde.

Milana Tirnanić, Maja Mihalinec, Ina Eftimov, Serbian open 2020
Milana Tirnanić, Maja Mihalinec, Ina Eftimov, 5. ”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., 60 metara devojke; Foto: Atlex

Na prvom mitingu 2016. godine, kada je i poslednji put trčala u Beogradu, Slovenka je odnela pobedu ispred Hrvatice Andree Ivančević sa 7,26 sekundi. To je i dalje najbrža trka u Atletskoj dvorani jer je Ivančevićeva kroz cilj prošla za 7,29 sekundi.

Ove godine Mihalinec je istrčala još brže, ali je drugoplasirane imala rezultat 7,40 sekundi.

Od srpskih sprinterki trčala je još i mlada Tamara Vuletić koja je trku završila za 7,83 sekunde.

Holanđanin pobednik ”Memorijalne trke Borisav Pisić”

Pet mitinga i pet različitih pobednika iz četiri različite države podizalo je memorijalni pehar trke na 60 metara sa preponama.

Ove godine on je otišao u ruke Holanđanina Liama Van der Šafa koji je trku završio za 7,80 sekundi. Srpski preponaš i prethodni pobednik trke Luka Trgovčević kroz cilj je prošao kao treći ovog puta, ali sa znato boljim rezultatom nego prošle godine – 7,90 sekundi.

– Zadovoljan rezultatom, ali mogao sam i bolje. Naravno kada se uporedi sa prošlogodišnjom trkom ovo je znatno bolje, ali i kada gledam celu ovu sezonu ovo je odlično jer mi je drugi rezultat sezone. Međutim bio sam spreman na još bržu trku. Nadam se da je publika uživala jer ja jesam. Hteo bih da im se zahvalim što su došli u ovolikom broju i nadam se da ih nisam razočarao – rekao je Luka Trgovčević za Atlex nakon trke.

Luka Trgovcevic, Liam Van der Šaf, 60 metara prepone, Serbian open 2020
Memorijalna trka Borisav Pisić, 5. Serbian Open 27.2.2020., 60 metara prepone, Liam Van der Schaaf, Luca Trgovcevic; Foto: Atlex

Između Trgovčevića i Van der Šafa ”ugurao se” Bugarin Stanislav Stankov koji je Holanđanina ”držao” do samog kraja trke i za svega tri stotinke ostao je kratak za pehar, na kraju je zabeležio rezultat 7,83 sekunde.

Prošle godine Trgovčević je pobedio sa 7,97 sekundi, godinu dana ranije Francuz Pajen Ludovik je postavio rekord mitinga i dvorane sa 7,69 sekundi. Na drugom mitingu Mihail Dudaš je podigao pehar sa 8,11 sekundi dok je prvi pobednik bio Amerikanac Džef Porter koji je trku završio za 7,75 sekundi.

Liam Van der Šaf, pobeddnik Memorijalne trke Borisav Pisic, 5. Serbian Open 2020
Liam Van der Šaf, pobeddnik Memorijalne trke na 60 metara sa preponama Borisav Pisic, 5. Serbian Open 27.2.2020.; Foto: Atlex

60m prepone – Lukićeva ličnim, Emini sezonskim završile sezonu

Kod devojaka na 60 metara sa preponama prošlogodišnja pobednica Hrvatica Ivana Lončarek ove godine je morala da se zadovolji drugim mestom jer je najbolja bila i prva favoritkinja Greta Kerekeš iz Mađarske. Ona je kroz cilj prošla za 8,13 sekundi dok je Lončarek trčala 8,20 sekundi.

Treća je bila najbolja srpska preponašica ove sezone Anja Lukić koja je uspela da istrči drugi put u karijeri brže od 8,30 i da nadmaši dosadašnji lični rekord od 8,28 sekundi. Kroz cilj je na 5. ’’Srbijan openu’’ prošla za fantastičnih 8,25 sekundi i time najavila da je spremna za velike rezultate i na leto.

60 metara prepone žene, 5. Serbian Open 2020
Milica Emini, Ivana Lončarek, Greta Kerekeš, Anja Lukić, Ivana Petković, 5. Serbian Open 27.2.2020., 60 metara prepone žene; Foto: Atlex

Četvrta je bila još jedna Srpkinja Milica Emini koja je istrčala najbolju trku u sezoni i svega četiri stotinke sporije od ličnog rekorda – 8,38 sekundi.

Dva pogrešna starta najviše su uticali na treću našu preponašicu Ivanu Petković koja i treći put nije uspela dobro da startuje pa je tako trku završila za 8,56 sekundi.

Srednje pruge

Zbog bolesti novi dvostruku rekorder Srbije u dvorani Elzan Bibić nije mogao da učestvuje na ovom mitingu, ali trka na 1500 metara je i pored toga bila dobra.

Pobedu je odneo Simas Bertašius iz Litvanije sa 3:42.06, drugo i treće mesto pripalo je Mađarima Gergo Kišu i Ištvan Sogiju koji su kroz cilj prošli za 3:44.41 odnosno 4:46.72.

Od Srpskih atletičara u ovoj disciplini su nastupili Nikola Raičević, Miloš Malešević, Miroslav Dukadinović i Aleksa Milanović i upravo tim redom su se poređali od petog do osmog mesta.

Simas Bertašius, Gergo Kiš i Ištvan Sogij, 5. ''Serbian open indoor meeting 2020
Simas Bertašius, Gergo Kiš i Ištvan Sogij, 5. Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., 1500 metara; Foto: Atlex

Devojke su trčale 800 metara, a os domaćih atletičarki nastupile su Marija Stambolić i Bojana Kaličanin. Stambolićeva, članica OAK-a, trku je završila za 2:09.45, dok je Kaličanin, atletičarka BAK-a, kroz cilj prošla za 2:17.03.

Pobedu je odnela Čehinja Diana Mezulianikova sa istrčanom trkom za 2:07.35. U veoma uzbudljivoj trci druga kroz cilj je prošla Holanđanka Suzan Voorips koja je bila sporije svega pola sekunde.  Jelena Gajić iz Bosne je bila treća sa 2:08.15.

Diana Mezulianikova, Suzan Voorips, Jelena Gajić, 5. Serbian open indoor meeting 2020
Diana Mezulianikova, Suzan Voorips, Jelena Gajić, 5. ”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., 800 metara; Foto: Atlex

U18 trke – pobede Andree Sremac, Andrije Popovića i štafete BAK-a

Revijalni deo i promocija mladih snaga srpske atletike ove godine se ogledala u trkama na 60 metara u obe konkurencije i mešovitoj štafeti 4×200 metara.

Kod devojčica Andrea Sremac je pokazala da je najbolja ove sezone i zimski deo godine završila je pobedom na Serbian openu sa rezultatom 7,83 sekunde. Druga je bila Vanja Drča iz Zvezde sa 7,88 sekundi dok su hiljaditinke odlučile da Kalina Blagojevič bude ispred Lene Stokić i ako obe zvanično imaju rezultat 8,00.

Lena Stokić, Ksenija Zoranović, Andrea Sremac, Kalina Blagojević, Vanja Drča, Ana Lazarević, Ivana Lončar, u18 60 metara, sprin, 5. ”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020.; Foto: Atlex

Kod dečaka prvi kroz cilj je prošao Andrija Popović sa odličnih 7,25 sekundi. Drugi je bio Nemanja Dostanić sa 7,39 sekundi dok je treće mesto osvojio Lazar Jurošević 7,42 sekundi.

60 metara dečaci u18, 5. Serbian Open 2020
Bogdan Vidojković, Andrija Popović, Miloš Mijatović, Nemanja Dostanić, Lazar Jurošević, Strahinja Radaković, Filip Stojanovski, u18 60 metara, sprint, 5. ”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020.; Foto: Atlex

Takmičenje su zatvorile mešovite štafete mlađih juniora na 4×200 metara BAK-a, Crvene zvezde, Vojvodine i zemunske Mladosti. Upravo ovim redom su završavali trku, a pobedničku ekipu činili su Filip Stojanovski, Jana Isailović, Balša Milić i Lara Polak.

Štafeta 4x200 metara mešovito u18, 5. Serbian Open 2020
Štafeta 4×200 metara mešovito u18, 5. Serbian Open 27.2.2020., BAK, Zemnu, Crvena zvezda, Vojvodina; Foto: Atlex

Ukupni pobednici

Prva tri plasirana u svim disciplinama, osim revijalnim za mlađe juniore, dobijali su novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 200 evra, do su tri ukupno najvrednija rezultata posebno nagrađena.

Sva tri su kuglaši, što znači da je Filip Mihaljević zabeležio najvredniji rezultat mitinga od 1231 boda i njemu je pripalo 2000 evra od generalnog sponzora ”Sava osiguranje”. Rezultat drugoplasiranog Mesuda Pezera vredan je 1184 boda i pripalo mu je 1500 evra, dok je Asmiru Kolašincu pripalo 1000 evra zahvaljujući hicu koji vredi 1163 boda po ”Mađarskim tablicama”.

Tri najbolja atletičara na 5. Serbian Open 2020
Asmir Kolašinac, Mesud Pezer, Filip Mihaljević, najbolja tri atletičara 5. Serbian Open 27.2.2020., bacanje kugle; Foto: Atlex

SVI REZULTATI

Ovim takmičenjem dvoranska sezone se ne završava jer su preostala još državna prvenstva mlađih i starijih pionira koja su na programu ovog vikenda.

(Atlex.rs)

Scroll to Top