Šta nas očekuje na Serbian openu: Borba evropskog zlata i bronze u dalju, kugla nikad jača, dve jake memorijalne trke, vis za nove rekorde, sprinteri u ”5. brzini”!

Iako na prvi pogled može da deluje da ove godine na 5. Serbian openu nedostaje zvučnih imena, kada se malo bolje pogleda očekuje nas jedan od zanimljivijih i uzbudljivijih mitinga.

Pored 8 olimpijaca i još jednog budućeg, svi gledaoci će imati prilike da uživaju u veoma zanimljivim takmičenjima i neizvesnim nadmetanjima od skoka udalj, uvis, sprinta i prepona sve do kugle. Ukratko svaka disciplina će biti i te kako uzbudljiva.

Bacanje kugle kao na prvenstvu Evrope

Tri olimpijca i jedan budući. Trojica preko 21 i još jedan preko 20. Ukratko spektakularna ekipa bacača na ovogodišnjem Serbian openu.

Pored dve domaće zvezde Asmira Kolašinca i Armina Sinančevića takmičiće si i dve mlade zvezde u usponu Bogdan Zdravković i Veljko Nedeljković. Najveći favorit za prvo mesto je reprezentativac Hrvatske  Filip Mihaljević, od stranih kuglaša takmičiće se još Mesud Pezer, Kemal Mešić i Hamza Alić iz Bosne.

Filip Mihaljević, bacanje kugle, dvoransko prvenstvo Evrope 2017, Beograd
Filip Mihaljević,, Hrvatska, bacanje kugle, Dvoransko prvenstvo Evrope 2017., Beograd, Beogradska arena, 2. dan, 4.3.2017.; Foto: Atlex

Skok udalj – šampion Evrope iz Beograda protiv bronzanog iz Glazgova

Velika borba vodiće se i u ovoj disciplini gde će svi prisutni imati prilike da vidi učesnika sa prethodnih Olimpijskih igara Izmira Smajlaia iz Albanije. Smailai je nakon učešća u Riju naredne zime pokorio Evropu u Beogradu. Tada je pokazao da mu srpska prestonica prija, a da tako ne bude i tri godine kasnije potrudiće se bronzani daljaš sa prethodnog dvoranskog prvenstva Evrope Strahinja Jovančević. Očekuje se da njih dvojica vode borbu na 8 metara i da tako srpska publika ponovo posle 2017 i EP-a vidi bitku na tim daljinama.

Izmir Smajlaj, skok udalj, dvoransko prvenstvo Evrope 2017, Beograd
Izmir Smajlaj, Albanija, prvak Evrope u skoku udalj, Dvoransko prvenstvo Evrope 2017., Beograd, Beogradska arena, 2. dan, 4.3.2017.; Foto: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Podsetimo, tada je Smjlai pobedio skočivši nacionalni rekord od 8,08 metara i zahvaljujući drugom skoku bio je ispred Šveđanina Mihela Torneusa. Za svega jednim centimetrom manje treći je bio Ukrajinac Serhi Nikiforov.

Jovančević je državni rekorder sa preskočenih 8,03 metra, što po njegovim rečima bi sad moglo da bude nadmašeno.

Nikako se ne sme zaboraviti i drugi srpski daljaš Lazar Anić koji se takođe nada skoku od osam metara, prvom u dvorani u karijeri.

Skok uvis i napad na rekord dvorane i mitinga

Najzvučnije ime na ovogodišnjem Openu je italijanski visaš Đanmarko Tamberi. Iako po sopstvenom priznanju ova sezona nije prošla kako je očekivao, pogotovo što na prvenstvu Italije nije bio zadovoljan skokovima, očekuje da će nadmašiti rekord mitinga i Atletske dvorane u Beogradu. On iznosi 2,26 metara, a Tamberi je na jedinom ovogodišnjem takmičenju uspeo da preskoči 2,20 metara i sa tim je bio nezadovoljan.

Glavni izazivač biće mu biti dobro poznato lice u Srbiji Bugarin Tihomir Ivanov. On je takođe ove sezone imao samo jedan nastup i zabeležio je bolji skok od Tamberija jer je preskočio 2,25 metara. To je svega jedan centimetar slabije od rekorda Atletske dvorane, ali i tri od nejgovog ličnog rekorda u dvorani.

Da će publika uživati govori podatak da će takmičiti još dva visaša sa skokovima od 2,20 metara od ove sezone.

Đanmarko Tamberi, skok uvis
AMSTERDAM, NETHERLANDS – JULY 10: Gianmarco Tamberi of Italy celebrates winning gold in the final of the mens high jump on day five of The 23rd European Athletics Championships at Olympic Stadium on July 10, 2016 in Amsterdam, Netherlands; Foto: Guliver/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Može li Boško Kijanović do novog rekorda Srbije?

Može se reći da državni rekordi Boška Kijanovića nisu ništa novo. Koliko god to možda zvučalo kao omalovažavanje tako velike stvari kao što je postati najbolji svih vremena, atletičar BAK-a zaista to čini kao da je to tako jednostavno. Nakon 200 i 400 metara za juniore krajem prošle godine čime je objedinio rekorde u tri sprinterske discipline mlađi od braće Kijanovića pokušaće da nadmaši i seniorski rekord na 400 metara.

Nakon što je stariji brat Aleksa uspeo da dva puta obori rekord na 60 metara, i Boško sada želi da se upiše u listu najboljih seniora svih vremena u Srbiji, iako je tek ušao u mlađe seniorski staž.

Da bi to uspeo neophodno mu je da istrči brže od 46.23 sekunde koliko je trčao sadašnji direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković 1992.

Boško Kijanović, BAK
Boško Kijanović, 400 metara, BAK, dvoransko prvenstvo Srbije 2020.; Foto: Atlex

Iako ove godine ima rezultat od 48.01, Boško smatra da taj rezultat trčen u decembru može da se spusti na nivo novog državnog rekorda.

Bilo kako bilo svakako odlična pozivnica da se dođe na miting.

Memorijalne trke posvećene Pisiću i Mačevu

Od prvog mitinga na programu je memorijalna trka posvećena prerano preminulom Borisavu Pisiću, legendarnom preponašu. Od ove godine uvedena je i trka koja će sve podsećati na takođe prerano preminulom Ismail Mačevu na 400 metara.

400 metara – Ismail Mačev

Kako nije bio u mogućnosti da trči na Zvezidnom mitingu krajem prošle godine kada je takođe trka na 400 metara bila posvećena Mačevu, njegov pulen Jovan Stojoski će ovog puta trčati bivšem treneru u čast.

Makedonski reprezentativac imaće ozbiljnu konkurenciju u Bošku Kijanoviću, koji je pobedio već jednom na trci Makiju u čast, ali i Milošu Markoviću i prvom favoritu grupe Oguzu Akgulu iz Turske. Međutim izuzetno jaku konkurenciju i borbu za prvi trofej ”Ismail Mačev” ipak će voditi momci iz druge grupe koja je po prijavljenim rezultatima brža.

Jovan Stojoski
Jovan Stojoski; Foto: Atlex

60 metara prepone – Borisav Pisić

Od srpskih preponaša trčaće Luka Trgovčević koji će ovom trkom zaokružiti godinu dana takmičenja pod srpskom zastavom i debiju pred srpskom publikom.

Trgovčević živi u Italiji i njihov je državljanin ali je krajem 2018. zatražio promenu sportskog pasoša što mu je bilo omogućeno početkom prošle godine.

Na prošlogodišnjem Openu nije bio zadovoljan nastupom iz razloga jer je cele sezone vukao probleme sa povredama pa nije uspeo da istrči brže od osam sekundi. Ove godine je trčao i nada se da će prvi put i pred srpskom publikom zabeležiti takav rezultat.

Međutim glavni favoriti su stranci, a pre svih Holanđanin Liam Van der Šaf koji dolazi sa istrčanim ličnim rekordom pre 10-ak dana od 7,74 sekunde.

YouTube player

Zanimljivo će biti još jednog Srbina ali koji trči za Nemačku Aleksandra Gačića.

Sve u svemu očekuje nas izuzetno brza trka gde bi svi trebalo da trče bolje od 8 sekundi izuzev mlade nade srpske atletike Jovana Čanka koji je dobio priliku da u izuzetno jakoj konkurenciji dobije novo veliko iskustvo.

Kijanović favorit, Tirnanićeva protiv Mihalinec ”paklene” ženske prepone

Novi rekorder Srbije na 60 metara Aleksa Kijanović glavni je favorit za trijumf u ovoj disciplini jer ima najbolje vreme od prijavljenih. Glavni izazivači će mu biti Hrvat Zvonimir Ivašković i Bugarin Veselin Jivkov. Od srpskih atletičara trčaće još Nemanja Bulajić i Miloš Grujić, a po prijavama svih osam sprintera bi trebalo da trči brže od sedam sekundi.

Kod devojaka najbrža Srpkinja današnjice Milana Tirnanić imaće odličnu trku jer dolazi Slovenka Maja Mihalinec, još jedna od učesnika prethodnih Olimpijskih igara.

Pored Milane od srpskih atletičarki trčaće još i Tamara Vuletić.

Na 60 metara u preponama kod devojaka trčaće sve tri najbolje Srpkinje Anja Lukić, Ivana Petković i Milica Emini. One će voditi veliku ”bitku” jednom od najboljih preponašica na ovim prostorima Hrvaticom Ivanom Lončarek koja je i jedna od glavnih favoritkinja.

Ona je ove godine trčala 8,13 sekundi, dok u karijeri ima 8,6 sekundi, a njena najveća konkurencija biće Mađarica Greta Kerekeš koja je ove godine trčala 8,10 sekundi, a u karijeri ima 8,02.

4. Serbian open, 60m prepone devojke
4. Serbian open indoor meeting 2019., 60 metara sa preponama za devojke, Ivana Lončarek, Joni Prezelj, Ivana Petković, Anja Lukić, Milica Emini; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

 

najnovije vesti

April 2023
No event found!
Load More

Edit Template