Jevrosimović jednoglasno: Ovi ljudi će voditi srpsku atletiku naredne četiri godine! (FOTO)(VIDEO)

Na redovnoj izbornoj skupštini Atletskog saveza Srbije održanoj 27. februara u Atletskoj dvorani jednoglasno je izglasan ostanak sadašnjeg rukovodstva koje će i naredne četiri godine voditi srpsku ”kraljicu sportova” sa sitnim izmenama u Upravnom odboru.

Neposredno pred 5. ”Serbian open” održana je redovna skupština ASS-a na kojoj je prisustvovalo 74 delegata koji su trebali da izaberi novog predsednika i direktora saveza za period 2020-2024-

Jednoglasno je odlučeno da Veselin Jevrosimović i Slobodan Branković dobiju novi mandat i nastave sa započetim radom i u naredne četiri godine. U ovom periodu sigurno najvažniji projekat je ”Beograd 2022” ili ti organizacija dvoranskog Svetskog prvenstva.

Izborna skupstina ASS, Jevrosimović i Branković
Izborna skupstina ASS-a 27.2.2020., Veselin Jevrosimović i Slobodan Branković; Foto: Telegraf/Nikola Tomić

Takođe usvojen je predlog za nove članove Upravnog i Nadzornog odbora koji će činiti:

Upravni odbor:

Veselin Jevrosimović, predsednik ASS ujedno je i predsednik UO
Snežana Pajkić, potpredsednik
Stevan Zorić, član
Dragan Zdravković, član
Branislav Đurić, član
Darko Radovanović, član
Dragan Pešikan, član
Marina Filipović član
Srećko MIodragović, član
Miroslav Kuburić, član
Radomir Radovanović, član
Vladan Jovićević, član
Dragan Babić, član

Nadzorni odbor:

Dušan Vulević
Zoran Matijević
Damir Marković

Izborna Skupstina ASS
Izborna skupstina ASS-a 27.2.2020.; Foto: Telegraf/Nikola Tomić

Novi-stari predsednik Atletskog saveza je po dobijanju novog mandata istakao da situacija nije sjajna, ali da je daleko bolja nego pre 10 godina.

– Mi smo jednu dekadu uspešno završili, što se tiče infrastrukture, rezultata i priznanja svetskih i najviših organa našeg sporta. Ja mogu da kažem da je atletika sport koji se višedecenijski gradi. Situacija nije sjajna, ali je bolje nego što je bilo. Poslednjih 10 godina provedenih u atletici shvatio sam da moramo da odvojimo profesionalnu atletiku od bazičnog sporta, a moramo da je gajimo u oba pravca, kao bazičan i kao profesionalan sport.

Jevrosimović je  napravljeno zanimljivo poređenje sa timskim sportovima.

– Atletika je atraktivna kad imamo zvezde, nije atraktivna kada ih nemamo,  jer nije kao timski sportovi. Mi jedinu pažnju možemo da zadržimo ako je budemo forsirali kao bazičan sport. Krenuli smo ka tome i to će poboljšati vaše uslove, uslove u kubovima, jer želimo da vratimo atletiku u institucije i dok to ne uradimo, imaćemo sporadične situacije i nezadovoljstva.

Veselin Jevrosimović, Izborna Skupstina ASS 2020
Izborna Skupstina ASS 27.2.2020., Veselin Jevrosimović; Foto: Telegraf/Nikola Tomić

Novi sporazum sa Ministarstvom prosvete je upravo taj korak ka popularizaciji atletike kao bazičnog sporta.

– Ono na šta sam ponosan i gde smo napravili veliki uspeh je što smo sa Ministarstvom prosvete potpisali ugovor da vratimo atletiku u osnovne škole. Lokalne samouprave i klubovi će imati zadatak da sprovode atletski program u školama- istakao je Jevrosimović.

Predsednik Atletskog saveza Srbije posebno je istakao da će u novom mandatu jedna od glavnih stavki biti rad na struci.

– Poseban akcenat biće na struci, jer bez struke ne možemo ništa. Potrebni su nam treneri.  Cilj nam je da oživimo i neke discipline koje su nam totalno zamrle. Ljubav prema ovom sportu mi nije dala da se povučem, već da se ponovo kandidujem. Volim da radim u uslovima u kojima smo složni i sve što smo uradili je vaš uspeh, pa onda i moj.

Iako je do sad izgrađeno više od deset atletskih stadiona u planu je da se nastavi sa ovom praksom, ali i da se grade i novi uslovi za zimska treniranja.

– Tek sada počinjemo da radimo, imamo u planu izgradnju dve dvorane,  završava se atletska staza u Smederevu, a zatim u Čačku i Kraljevu – poručio je Jevrosimović.

Specijalni gost bio je prvi čovek Balkanske federacije i prvi potpredsednik Evropske atletike  Dobromir Karamarinov.

–  Za mene je veliko zadovoljstvo da vas pozdravim sve, jer ASS radi  fenomenalne stvari za naš sport. Za to što rardite u Srbiji to vi pričajte, a za ono što radite na svetskom i evropskom noivou, o tome ću ja da pričam.

Dobromir Karamarinov, izborna skupština ASS-a 2020
Izborna Skupstina ASS 27.2.2020., Dobromir Karamarinov; Foto: Telegraf/Nikola Tomić

Karamarinov je imao samo reči hvale za rad Srpskog saveza na internacionalnoj sceni.

– Radite odlične stvari, organizovali ste Evropsko prvenstvo 2017, koje je bilo najbolje organizovano za sva vremena. Ja se nadam da za dve godine, dakle 2022. posle Svetskog prvenstva u dvorani, da će predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou, reći da je to prvenstvo najbolje za sva vremena, to ja sanjam da će se desiti – rekao je Karamarinov.

Prvi potpredsednik Evropske atletike podsetio je sve da Srbija po prvi put ima svog čoveka u ovoj federaciji.

– Na političkom nivou pozdravljam Slobodana  Brankovića kao člana evropskog kaunsila svetske atletike, To je prvi put u istoriji Srbije da imate tako visokog funkcionera.

Još jednom je Dobromir Karamarinov na kraju pohvalio rad ASS-a i naglasio da za razliku i od čak većih država u Srbiji postoje programi kojim mogu da joj pozavide i mnogo veće atletske federacije.

– Srpska federacija reprezentuje Srbiju. Velika ste zemlja, a ima  takođe velikih zemalja okolo koje ne rade ništa. Imate dobru infrastrukturu, imate program za decu u školama. Želim vam uspeh ove godine i uspeh za ubuduće. ASS-u i njihovim liderima želim da budu zdravi i uspešni i da još bolje rade – rekao je Karamarinov.

Video možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs