Otkazano dvoransko Svetsko prvenstvo u Kini: Poznata je i njegova sudbina!

Čelnici Svetske atletike (SA) objavili su da je dvoransko Svetsko prvenstvo koje je trebalo da se održi od 13.-15. marta u kineskom gradu Nanjing otkazano!

Zbog jedne od najvećih epidemija koja vlada Kinom poslednjih nedelja čelnici SA odlučili su da otkažu šampionat dva meseca pre nego što je trebao da se održi.

Zbog svega što je Kina do sada već uradila da ovaj šampionat bude na najvišem mogućem nivou, SA je odlučila da se 18. po redu šampionat ne preskoči i da Beogradu ostane organizacija 19. po redu, a ne 18., tako da će Nanjig biti domaćin najboljim atletičarima sveta 2021.

Tako će dvoranska sezona 2021. biti najuzbudljivija u njenoj istoriji jer će se u svega 15 dana održati i evropsko i svetsko prvenstvo.

Znamo da Kina čini sve što može kako bi obuzdala novi Korona virus i podržavamo ih u svim njihovim naporima, ali potrebno je da našim sportistima, državama članicama i partnerima pružimo jasan put napred u onome što je složen i brzopotezan set okolnosti – stoji u obrazloženju Svetske atletike.

Pre neki dan je otkazano i prvenstvo Azije na kojima je trebalo da učestvuje i Iranka Fasini Farzaneh koja je ove zime takmičila i trenirala u Beogradu, a još pre toga je otkazana i velika biciklistička trka.

Savet našeg lekarskog tima, koji je u kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom je da je širenje Korona virusa i unutar Kine i van zemlje i dalje na velikom nivou i da sva velika okupljanja trebaju biti odložena.

Svetska atletika dalje navodi da su razmatrali mogućnost preseljenja šampionata u neku drugu državu i da je bilo zainteresovanih gradova, ali zbog širenja virusa i izvan Kine odlučili su da ipak odlože šampionat za godinu dana.

Međutim u razgovoru sa ljudima iz Atletskog saveza Srbije ranije tokom dana o ovoj mogućnosti rečeno nam je da je to gotovo nemoguće. Prvi razlog je ogroman novac koji je uložen, a potom i infrastruktura, smeštajni kapaciteti, logistika itd. Sve što se radi dve godine nemoguće je uraditi za svega dva meseca.

– Odlučili smo da ne otkažemo prvenstvo, jer bi mnogi naši sportisti želeli da se ovaj događaj održi, tako da ćemo sada sarađivati sa našim sportistima, našim partnerima i organizacionim odborom Nanjinga da obezbedimo datum u 2021. godini za organizaciju ovog događaja – sa ovim se završava zvanično saopštenje Svetske atletike.

Iako se u zvaničnom saopštenju ne navodi mogući tačan datum za 2021. pojedini svetski mediji navode da bi to moglo da bude još kasnije nego što je bilo planirano ove godine, od 19.-21. marta. Razlog tome je Evropsko prvenstvo u Poljskoj koje se održava od 6.-8. marta.

Šta je sa atletičarima koji su ispunili norme?

Veliki broj atletičara je već ispunilo normu za Svetsko prvenstvo u Kini, a među njima je i troje Srba Ivana Španović, Asmir Kolašinac i Armin Sinančević.

Ivana Španović sa srpskom zaastavom
Evropsko dvoransko prvenstvo 2017., Beograd, Arena
Ivana Španović slavi trijumf sa srpskom zastavom

Svetska atletika nije objavila šta će biti sa atletičarima sa normama. One važe dve zimske sezone, ostaje da se vidi da li će sada one važiti tri, ili će se ispunjene norme iz 2019. obrisati. Međutim veliki broj selekcija traži od svojih atletičara da u godini takmičenja potvrde tu normu.

Očekivalo se da će svoje mesto pokušati da izbore i Elzan Bibić, Strahinja Jovančević, Milica Gardašević i Lazar Anić, ali sada je pitanje da li će neki od njih uopšte i takmičiti zimsku sezonu.

Zbog Olimpijskih igara jedan deo atletičara je odmah odlučilo da preskoči dvoranu, pa se tako može očekivati da do kraja ove zimske sezone ne vidimo (više) najbolje svetske atletičare na takmičenjima.

Što se tiče srpskih atletičara, Asmir Kolašinac je u odličnoj formi i standardno baca preko 21 metar, Ivana Španović još nije počela sezonu, a razlog tome je i bolest koju je najbolja srpska atletičarka imala početkom godine. Takođe Armin Sinančević bi trebalo prvi put u 2020. da se nađe na bacalištu na državnom prvenstvu.

U dvorani još nismo videli Bibića, dok su Jovančević, Anić i Gardaševićeva nastupali iz punih treninga zbog poziva reprezentacije.

Ostaje da se vidi u narednim danima šta će njihovi treneri odlučiti o dvoranskoj sezoni 2020.

Šta je Korona virus zbog kojeg je otkazano SP?

Jedna od najvećih epidemija u istoriji čovečanstva vlada Kinom. Od Korona virus za sada je umrlo više od 100 ljudi, a obolelo je više hiljada ljudi, dok se u izolaciji nalazip reko 50 miliona.

Ceo grad Vuhan ( u kome se igrala košarkaško SP 2019.), odakle je potelka ova epidemija, je u potpunosti izolovan, a sumnja se da su uzročnici razne (divlje) životinje kojima su se stanovnici hranili.

Vuhan se nalazi nedaleko od Nanjinga, a mnogi gradovi su pored njega u potpunoj izolaciji.

Korona Virus širi se nekontrolisano, i još uvek nije pronađen lek.

(Atlex.rs)

Scroll to Top