Srbija u poslednjoj disciplini izgubila prvo mesto na Tromeču: Bibić trčao lični rekord, odlični daljaši, sprinteri…

U slovenačkom Novom Mestu završen je prvi Tromeč reprezentacija Slovenije, Hrvatske i Srbije u kojem je pobedu odnela domaća ekipa za svega tri boda ispred Srbije.

U generalnom plasmanu Srbija je zauzela drugo mesto sa osvojenih 175 bodova dok je Slovenija sakupila 178 i osvojila pehar pobednika. Reprezentacija Hrvatske završila takmičenja kao treća sa 157 bodova.

U poslednju disciplinu 4×400 metara Srbija je ušla kao vodeća ekipa sa sedam bodova više. Međutim i u muškoj i u ženskoj konkurenciji slovenačke štafete su pobedile dok su srpske treće prošle kroz cilj. Tu je domaća reprezentacija napravila prednost od 10 bodova i na kraju slavila sa tri boda više.

Muškarci

Muška ekipa Srbije je osvojila najviše bodova. Oni su sakupio ukupno 99 bodova, dok su Slovenci prikupili 86, a Hrvati 70.

Pobede su ostvarili Strahinja Jovančević (dalj), Luka Trgovčević (60m prepone), Aleksa Kijanović (60m), Miloš Malešević (vis), Asmir Kolašinac (kugla) i Elzan Bibić (1500m).

Elzan Bibić je još jednom pokazao da mu na ovim prostorima nema ravnog. U trci na 1500 metara zabeležio je novi lični rekord i ubedljivu pobedu. Kroz cilj je prošao za 3:42.64, a ovom trkom je pokazao da ozbiljan u nameri da ispuni normu za dvoransko Svetsko prvenstvo koja iznosi 3:40.00.

Elzan Bibić, prvenstvo Evrope u krosu 2019
Elzan Bibić istrčao je lični rekord i sve je bliži SP u Kini.;  Foto: AP Tanjug – prvenstvo Evrope u krosu 2019.

Drugi predstavnik Srbije u ovoj disciplini bio je Aleksa Milanović koji je trku završio kao peti za 3:57.91, ali kako je jedan trkač koji je bio ispred njega trčao VK tako je Milanović osvojio tri boda.

– S’ obzirom da im je ovo praktično bilo prvo takmičenje može se reći da su dva najbolja srpska daljaša imali uspešan nastup. Strahinja Jovančević  je nakon skokova od 7,49 i 7,44  metra, kao i dva neispravna pokušaja uspeo da doskoči na 7,78 metara i da tim skokom osvoji prvo mesto. Drugi je bio Lazar Anić koji je u drugoj seriji uspeo da skoči 7,61 metar.

Strahinja Jovančević, EP Glazgov
Polako pali motore, Strahinja Jovančević,  Foto: AP/Tanjug – EP Glazgov 2019.

Luka Trgovčević imao je dobru trku na 60 metara sa preponama. Za vikend je sezonu otvorio sa odličnih 7,92 sekunde, dok je u Slovenije trčao tačno osam sekundi što mu je bilo dovoljno za prvo mesto. Drugi naš predstavnik u ovoj disciplini bio je mladi Jovan Čanak koji je zauzeo treće mesto i sa rezultatom 8,42 osvojio je četiri boda.

Asmir Kolašinac nije uspeo da ponovi hitac od subote, ali je sigurno i ubedljivo došao do prvog mesta. sa okruglih 20 metara bačenih u drugoj seriji. Tako je Srbiji doneo sedam bodova, a pored ovog hica Kolašinac je imao samo još jedna ispravan od 19,80 metara. Drugi kuglaš Srbije bio je Veljko Nedeljković koji je osvojio drugo mesto i pet bodova sa najboljim hicem, takođe iz druge serije, od 17,15 metara.

Asmir Kolašinac
Asmir Kolašinac; Foto: Luka Banda

– Sa preskočenih 2,10 centimetara Božidar Marković pobedio je u skoku uvis. Iako se mučio na 201 i 207 koje je preskakao iz trećeg pokušaja i 204 iz drugog, 210 centimetara je preskočio iz prve i jedini je kojem je to uspelo na ovom takmičenju. Emir Rovčanin je sa 1,98 zauzeo treće mesto zahvaljujući manjem broju pokušaja od četvrtoplasiranog.

– Na 60 metara Aleksa Kijanović je pokazao da se nalazi u odličnoj formi i da iako je trka u kojoj je istrčao državni rekord ima elemenata da bude sporna pobedom na Tromeču sa rezultatom 6,76 sekundi pokazao je da je možda nečija druga trka bila neregularna, ali ne i njegova.

Pored Aleksinih sedam bodova, dva boda je osvojio Boško Kijanović koji je trku na 60 metara završio za 6,96 sekundi.

Susret regiona - 60m, muškarci, Aleksa Kijanović, Boško Kijanović, Zvonimir Ivašković
22.1.2020. Susret regiona, Tromeč, 60 metara muškarci, Aleksa Kijanović, Boško Kijanović, Zvonimir Ivašković; Foto: Atletski savez Slovenije

– Ova trka je Bošku bila dobro zagrevanje za 400 metara gde je zabeležio još jeddno fantastično vreme. Svega sedam stotinki od ličnog rekorda, sa 48,08 osvojio je treće mesto u ovoj disciplini. Drugi predstavnik je bio Miloš Marković koji je sa 49,04 sekundi osvojio dva boda.

– U troskoku je Marko Vlahović osvojio treće mesto sa skokom od 14,96 metara. Pored tih pet bodova u ovoj disciplini Srbija je osvojila još dva boda koje je doneo Petar Čanak sa preskočenih 12,10 metara.

– Još jedno treće mesto i pet bodova doneo je Miroslav Dukadinović na 800 metara. Trku je završio za 1:55.34, a za svega 8 stotinki brži od njega je bio predstavnik Slovenije. Marko Vozab trku je završio na šestom mestu i sa 1:57.12 osvojio je jedan bod.

– U skoku sa motkom nije bilo realno očekivati mnogo bodova od mladih Đorđa Jovanovića i Mihajla Petkovića. Prvi je zabeležio skok od 3,40 metara čime je osvojio dva boda, dok je drugi sa tri metra osvojio jedan bod.

– Štafeta 4×400 metar u sastavu Ivan Marković, Miloš Marković, Marko Vozab i Miroslav Dukadinović trku je završila na trećem mestu, a kroz cilj su prošli za 3:28.20.

Devojke

Ženska ekipa Srbije sakupila je ukupno  87 bodova što joj je obezbedio drugo mesto. Slovenke su osvojile najviše 92 boda, dok su Hrvatice sa 76 zauzele treće mesto.

Od srpskih predstavnica pobede su ostvarile Milica Gardašević (dalj) i Milana Tirnanić (60m).

Milica Gardašević, Balkanijada Beograd 2017
Odlično otvaranje sezone Milice Gardašević; Foto: Atlex – Dvorasnko prvenstvo Balkana 2017, Beograd, Arena

– Kao i kod muškaraca u skoku udalj Srbija je i kod devojaka osvojila prvo mesto. Na svom prvom ovosezonskom takmičenju Milica Gardašević je zabeležila odličan skok od 6,31 metar, a još dva puta je skočila preko 6,20. Druga predstavnica Srbije u ovoj disciplini Ljubica Simović osvojila je tri boda skočivši 5,76 metara.

Milana Tirnanić je istrčala fantastičnu trku na 60 metara i izjednačila je drugi rezultat karijere. Prvi put ove sezone istrčala je trku ispod 7,40, a elektronika se zaustavila na 7,39 sekundi, što je za svega tri stotinke sporije od njenog ličnog rekorda istrčanog prošle zime.

Milana Tirnanić, dvoransko Evropsko prvenstvo, Beograd 2017
Milana Tirnanić već ”gazi”; Foto: Atlex – Dvoransko prvenstvo Evrope 2017, Beograd; 60m žene kvalifikacije

Milana je ubedljivo osvojila prvo mesto, dok je druga predstavnica Srbije Anja Lukić, sa takođe odličnom trkom osvojila treće mesto. Ona je kroz cilj prošla za 7,61 sekundu, a za drugo mesto i pet bodova delilo ju je svega jedna stotinka.

– Anja je zabeležila i odličnu trku na 60 metara sa preponama gde je zamalo napravila veliko iznenađenje. Za svega jednu stotinku ostala je iza velike favoritkinje Ivane Lončarek koja u karijeri ima rezultat od 8,06 sekundi u ovoj disciplini. Na ovom takmičenju Hrvatska predstavnica je trčala 8,35 sekundi dok je Anja Lukić trku završila za 8,36 sekundi, što je za svega četiri stotinke sporije od njenog ličnog rekorda istrčanog prošle godine. Odličnu trku istrčala je i Milica Emini koja je ponovo trčala brže od 7,50. Kroz cilj je prošla kao četvrta za 8,48 sekundi, a na startu je imala najbolju reakciju od svih devojaka.

Anja Lukić šampion U23 dvoranskog Mediteranskog šampionata
Odlična trka Anje Lukić, a zamalo i veliko iznenađenje; Foto: privatna arhiva – Dvoranski U23 Mediteranski šampionat, šampion na 60m sa preponama

– U trci na 400 metara Katarina Ilić je na kraju zabeležila bolji rezultat od Maje Ćirić. Trčale su u različitim grupama a Katarina je na kraju za tri stotinke zabeležila bolju trku. Ilićeva je osvojila pet bodova sa rezultatom 55,47 sekundi, dok je Ćirićeva sa 55,50 osvojila četiri boda.

– Na 3000 metara druga kroz cilj je prošla Slađana Stamenković. Pet bodova je osvojila u vremenu 10;19.54. Druga naša predstavnica Dajana Mitić osvojila je jedan bod istrčavši 10:54.00.

– Još jedno drugo mesto osvojila je Marija Stambolić u trci na 800 metara. Sa vremenom 2:09.90 donela je Srbiji pet bodova. Još tri boda Srbiji je donela Bojana Kaličanin koja je kroz cilj prošla za 2:14.58.

– U bacanju kugle Srbija je osvojila treće mesto jer je Katarina Gačević bacila 13,01 metar. Dodatna dva boda osigurala je mlada Martina Pavlović koja je zabeležila hitac od 12,19 metara.

– Na 1500 metara Iva Maletić je osvojila treće mesto istrčavši trku za 4:47.17. Pored njenih četiri boda još dva boda donela je Katarina Milosavljević kojoj je trku završila za 4:51.05.

– U skoku uvis Srbija je nastupila sa mladim snagama. Zorana Rokavec i Jovana Delić zabeležile su iste skokove od 169 centimetara, ali je zbog manjeg broja pokušaja Zorana zauzela četvrto mesto dok je Jovana bila šesta.

Zorana Rokavec, skok uvis
Debi za seniorsku reprezentaciju Srbije izmeđuostalih zabeležila je i Zorana Rokavec; Foto: Atlex – Memorijal Mihajlo Mika Švraka 2019.

– U troskoku Srbija je osvojila tri boda. Marija Stojadinović uspela je da zabeleži skok od 12,36 metara dok je Milica Regović imala samo jedan ispravan skok od 11,63 metara.

– Kao i kod muškaraca i kod devojaka se od motkašica nije mnogo očekivalo pa je tako u ovoj disciplini osvojeno tri boda. Obe predstavnice Srbije, Sanja Veselinović i Ivona Jurić preskočile su 2,80 metara, ali zbog manjeg broja pokušaja Sanja je na kraju osvojila peto mesto, a Ivona šesto.

Štafeta 4×400 metara u sastavu Katarina Ilić, Marija Stambolić, Iva Maletić i Bojana Kaličanin kroz cilj je prošla kao treća u vremenu 3:54.10.

SVI REZULTATI

Naredno reprezentativno takmičenje je juniorsko prvenstvo Balkana 9. februara, dok je seniorsko na programu 15. Oba takmičenja će biti održana u Istanbulu.

Juniori će svoje državno prvenstvo imati ovog vikenda, 25./26. januar, dok je seniorsko na programu 1. i 2. februara. To će ujedno biti i poslednje provere za selektora Edina Zukovića pred sastavljanja spiska reprezentacija za Balkanijade.

(Atlex.rs)

Scroll to Top