Juniori ”prešli igricu”: 17 medalja i jedan državni rekrod na u20 Balkanijadi u Istanbulu! (FOTO)(VIDEO)

Za vikend je održana Balkanijada za juniore u Istanbulu, a reprezentacija Srbije se vratila u Srbiju više nego uspešno sa čak 17 medalja, brojnim ličnim i sezonskim ostvarenjima kao i sa jednim državnim rekordom.

Ovo je bio jedna od najuspešnijih u20 šampionata za Srpsku reprezentaciju na kojoj ni izuzetno jak vetar nije uspeo da utiče da se pokažu u pravom svetlu.

Od čak 17 medalja jedna nosi i epitet državnog rekorda. U pitanju je ženska štafeta 4×100 metara. Iako je prvobitno objavljeno da je ekipa u sastavu Tamara Milutinović, Tijana Japundžić, Lidija Todorović i Ivana Ilić trku završila za 46,80 sekundi, što je identičan rezultat u20 rekordu Srbije, na zvaničnim rezultatima to je promenjeno tako da je ova štafeta zapravo do zlatne medalje došla u vremenu novog državo rekorda – 46,78 sekundi.

Tako je nakon 12 godina nadmašen rezultat koje su takođe u Turskoj, u Bursi, istrčale Andrijana Andrić, Mila Andrić, Katarina Sirmić i Angela Terek (46,89s).

ZLATA

Furiozna Ivana Ilić

Prvu zlatnu medalju na ovom šampionatu Srbiji je donela Ivana Ilić na 100 metara. U izuzetno uzbudljivom finalu atletičarka Čačka je maestralno finiširala i ponovo je istrčala brže od 12 sekundi. Kroz cilj je prošla za 11.89 sekundi i za pet stotinki ostavila drugoplasiranu iza sebe.

Jedna od najperspektivnijih mladih atletičarki Srbije se tu nije zaustavila već je u još jednoj maestralnoj izvedbi donela Srbiji zlatnu medalju i u štafeti 4×100. Kada se pomislilo da će se Srbija boriti za medalju Ilićeva je ubacila u ”petu brzinu” i na neverovatan način je prestigla devojke ispred sebe i stigla prva kroz cilj. Tom trkom, ali i odličnim izvedbama Tamare Milutinović, Lidije Todorović i Tijane Japundžić ove devojke su došle i do epiteta državnih rekorderki.

4x100m devojke, u20 Balkanijada 2020 - Ivana Ilić
Juniorsko prvenstvo Balkana 2020., Istanbul – 13. septembar, 4x100m devojke, Ivana Ilić i Lidija Todorović; Foto: taf.org.tr

Nakon dva zlata prvog dana, drugog dana je osvojeno za jedno više.

Zorana Rokavec bez premca i ”dvoboj” sa Angelinom Topić

Atletičarka zemunske Mladosti pokazala je da ne samo što je jedan od najvećih talenata u Srbiji nego je i u Balkanskoj federaciji. Jedina je koja je preskočila visinu od 180 centimetara koja joj je obezbedila zlato.

Zanimljiva koincidencija se dogodila u Istanbulu i u Sremskoj Mitrovici gde se istovremeno održavalo prvenstvo Srbije za pionire. U istom trenutku skakale su i Angelina Topić u Mitrovici i Zorana Rokavec u Istanbulu. U trenutku kada je Angelina preskočila 176 centimetara gotovo nadovezano u svoj skok na 177 krenula je Zorana. Obe su ovu visinu preskočile, a onda sledi još neverovatniji trenutak. Angelina je letvicu odmah podigla na 182 kako bi ponovo skočila novi državni rekord. Dva puta je rušila, a kada se pripremala za svoj treći pokušaj u istom trenutku u Istanbulu Rokavec se pripremala za svoj prvi na 180 centimetara. Bukvalno u istoj sekundi obe mlade srpske visašice kreću u svoj napad na letvicu, u istom trenutku se održavaju i skaču. Zorana je uspela da preskače i 180 centimetara iz prve, ali je Angelina nažalost i treći put rušila 182.

Prisutni koji su putem strima na stadionu u Mitrovici gledali prenos iz Istanbula ostali su šokirani tajmingom zbivanjem događaja na dva fronta.

 Marina Živković – ime o kojem će se tek pričati

Mlada atletičarka iz Kanjiže svakodnevno oduševljava sve atletske radnike svojim talentom. Dugo Srbija nije imala kvalitetnu višebojku, a Marina Živković ozbiljno preti da to postane.

O kakvom talentu se radi govori podatak da je pored osvojenog zlata oborila čak tri lična rekorda uz ubedljiv lični rekord u samom sedmoboju.

Prvo je usledila ubedljiva pobeda na 100 metara sa preponama rezultatom 14,72 sekunde što joj je donelo 879 bodova i prvi lični rekord. Potom je pobedila i u visu sa preskočenih 165 centimetara i osvojenih je novih 795 bodova. U kugli je bila druga sa 9,49 metara (496 bodova) i prvi dan je završila na prvom mestu.

Marina Živković, 200m u20 Balkanijada
Juniorsko prvenstvo Balkana 2020., Istanbul – 13. septembar, višeboj (sedmoboj), Marina Živković, 200 metara; Foto: taf.org.tr

Drugi dan je počeo takođe trijumfalno kao i prvi sa novim ličnim rekordom na 200 metara kojih je pretrčala za 26,53 sekunde koje su joj obezbedile novih 751 poen. U skoku udalj novo prvo mesto i 726 osvojena boda sa daljinom od 5,29 metara. Još jedna siguran trijumf usledio je u pretposlednjoj disciplini – bacanju koplja. Sa hicem od 32,21 metra Marina je na svom kontu imala još 519 bodova i zlato se više nije dovodilo u pitanje, ali je lični rekord u sedmoboju bio na dohvat ruke.

Usledila je najteža disciplina – 800 metara, ali svoju odličnu spremnost Živkovićeva je pokazala istrčavši novi lični rekord i u ovoj disciplini – 2:21.64 i sa novih 801 bodom Srpska sedmobojka ukupno je osvojila 4967 bodova.

Marina Živković, 800m u20 BAI
Juniorsko prvenstvo Balkana 2020., Istanbul – 13. septembar, višeboj (sedmoboj), Marina Živković, 800 metara; Foto: taf.org.tr

Ovim rezultatom Marina Živković je oborila i četvrti rekord karijere jer je za više od 200 bodova nadmašila rekord u sedmoboju koji je do ovog takmičenja iznosio 4743 boda.

Neverovatna ekspanzija ženskog dalja – Jana Dragutinović nova devojka sa preko 6 metara!

Dugo je granica od 6 metara bila gotovo nedostižna za srpske daljašice, čast izuzecima. Međutim taj trend se promenio i ta granica je sve manji ”tabu”. U red devojaka koje se mogu pohvaliti skokom od preko šest metara od ovog vikenda je i Jana Dragutinović. Mladoj atletičarki iz Priboja primarna disciplina je troskok u kojem je prvog dana osvojila bronzanu medalju sa skokom od 12.52 metra. zanimljivo je da je istu dužina imala i druga srpska troskokašica Jovana Gnjatović, ali je zbog bolje druge daljine Jana osvojila treće mesto.

Međutim drugog dana u dalju je sve oduševila uzevši, slobodno se može reći neočekivano, zlatnu medalju, ali skroz zasluženo jer je skočila skok karijere i to ne bilo kakav već skok preko šest metara – 6,01.

Incident sa mačkom na 100m

Pre nego što nastavimo sa osvajačima srebrnih i bronzanih medalja treba spomenuti i mali incident u finalnoj trci muškaraca na 100 metara. Na sreću je mali jer je samo jedan atletičar primetio mačku koja utrčava na ciljnu liniju zbog čeka je počeo naglo da koči. Na sreću ostali finalisti je nisu primetili, a zanimljivo je da je mačka ušla i u fotofiniš fotografiju i to kao trećeplasirani učesnik.

100m muškarci finale, u20 Balkanijada 2020 - mačka na stazi
Juniorsko prvenstvo Balkana 2020., Istanbul – 13. septembar, finale 100 metara za muškarce, Stefan Mihajlov, mačka na stazi; Foto: taf.org.tr

U ovoj trci Srbija je imala svog predstavnika Stefana Mihajlova koji je trčao u osmoj stazi i koji na sraću nije imao direktan ”susret’ sa ”nezvanim gostom”. Trka je bila izuzetno brza, ali i sa veoma jakim i nedozvoljenim vetrom od čak 3,0 metra u sekundi u leđa. To je pomoglo sprinterima da zabeleže odlične rezultate, ali im se oni neće računati zbog nedozvoljenog vetra. Mihajlov je ovu trku završio za 10,80 sekundi, a i u kvalifikacijama je imao nedozvoljen vetar od 2,1 metra u sekundi u leđa kada je trčao 10,84 sekunde.

Srebra

Vlahović dilema – dalj ili troskok – ovog puta maestralni dalj!

Srbija je na ovom takmičenju osvojila svega dve srebrne medalje i to obe prvog dana.

Marko Vlahović je zabeležio fenomenalan skok udalj, jedan od najboljih ove sezone u Srbiji, ali i u nekoliko poslednjih godina. Skočio je fantastičnih 7,54 metra što mu je novi, ubedljivi, lični rekord.

Ko zna da li bi Marko skočio još i više da se nakon tri serije nije odjavio jer je sutradan takmičio u troskoku.

Marko Vlahović, u20 Balkanijada 2020
Juniorsko prvenstvo Balkana 2020., Istanbul – 12./13. septembar, Marko Vlahović, skok udalj/troskok; Foto: taf.org.tr

Nakon prvog prestupa, sledi novi lični rekord. Odlično je iskoristio savršen vetar od 1,8 metara u sekundi u leđa i skočio čak 7,58 metara. U trećoj seriji koja je bila gotovo bez vetra (+0,3) Vlahović beleži još jedan odličan skok od 7,40. Bivši zadovoljan izvedbom svog pulena trener Goran Radoja mu je rekao da se odjavi kako bi sačuvao snagu za drugi dan.

Tada je atletičar Zemuna bio na prvo mestu, sve do poslednje serije kada je Albanac Heldi Valikaj skočio neverovatnih 7,63 metra. Marko je umalo bio ostao i bez drugog mesta ali je za svega jedan centimetar slabije skočio atletičar iz Jermenije u petoj seriji.

Pored njega do srebra je došao i Ognjen Nikolić u trci na 5000 metara koju je završio za 15:16.04 kojem je to bila prvo od dve medalje koje će ukupno osvojiti na ovom takmičenju.

Bronze

Formula je 5+5. U oba dana osvojen je jednak broj trećih mesta.

Prva medalja za Vilagoš!

Iako se očekivala zlatna medalja u bacanju koplja, Adriana Vilagoš je kao svoje prvo reprezentativno odličje osvojila bronzanu medalju. Nije uspela mlada atletičarka iz Sente da ponovo hice sa 500-gramskim kopljem na koje nas je naučila, a mogući razlog tome je što je u poslednje vreme bacala seniorsko od 600 grama. Na kraju najbolji hitac joj je leteo 53.78 metara koji joj je doneo prvo međunarodno odličje.

Adriana Vilagoš na postolju u20 Balkanijada 2020, bacanje koplje bronana medalja
Juniorsko prvenstvo Balkana 2020., Istanbul – 13. septembar, Adriana Vilagoš, bacanje koplja, dodela medalja, bronza; Foto: taf.org.tr

Zornić ponovo preko 17 metara!

Senzacionalno je Elen Zornić došao do titule prvaka Srbije bacivši lični rekord za gotovo metar duže. Na Balkanijadi nije uspeo da ”sklopi” hitac od 17 i po metara, ali jeste ponovo bacio preko 17 što je veliki uspeh. Na svom debiju za reprezentaciju odmah se okitio i bronzanom medlajom, a to mu je obezbedio hitac od 17,01 metra.

Duplo slavlje Milanovića

Aleksa Milanović tiho nas polako navikava na medalje. Odlično radi mladi atletičar Ćuprije i gotovo sa svakog takmičenja se vrati sa nekom medaljom ili odličnim rezultatom. Na juniorskoj Balkanijadi osvojio je dve bronzane medalje, prvo na 1500 potom i na 3000 metara.

Prvog dana je u trci na 1500 metara zabeležio rezultat od 3:56.47 da bi sutradan na duplo dužoj distanci trku završio u vremenu 8:41.38 .

Poslednju medalju prvog dana osvojila je muška štafeta 4×100 metra u sastavu Jovan Čanak, Bogdan Vidojević, Srefan Kaljuš i Stefan Mihajlov koja je kroz cilj prošla za 42,32 sekunde.

Drugi dan je počeo odlično jer je Ivona Jurić odlično istrčala 100 metara sa preponama. Trku je završila za 14.45 sekundi što joj je donelo bronzanu medalju, prvo odličje za Srbiju drugog dana.

Nastavak ”žetve” medalja nastavila je Tamara Milutinović koja je pokazala da je i te kako dobra 200-metrašica. Sa rezultatom 24.45 sekundi pobedila je u svojoj grupi što joj je na kraju donelo ukupno treće mesto.

Na 800 metara Damir Klempić je osvojio novu Balkansku medalju. Trku je završio za 1:52.17 što mu je donelo bronzanu odličije.

Poslednju medalju na ovogodišnjoj u20 Balkanijadi osvojio je Ognjen Nikolić na 3000 metara stipl. Nakon srebra sa 5000 metara prvog dana, Ognjen je drugog osvojio bronzu istrčavši stipl za 8:40.30.

Ostali rezultati reprezentativaca Srbije

I dan:
4. mesto – Jovana Gnjatović (troskok – 12,52m)
4. mesto – Aleksa Sekulić (400m pr – 55,72s)
4. mesto – Nikola Mujanović (vis – 2,09m)
4. mesto – Aleksa Tomić (1500m – 3:58,94)
4. mesto – Željko Todorović (5000m – 15:42,53)
5. mesto – Stefan Mihajlov (100m – 10,84sQ /10,80s)
5. mesto – Tijana Japundžić (400m – 56,96s)
5. mesto – Marko Bosak (vis – 2,03m)
5. mesto – Milica Tomašević (3000m stipl – 11:57,94s)
6. mesto – Martina Pavlović (disk – 38,66m)
6. mesto – Iva Maletić (800m – 2:13,68)
7. mesto – Stefan Kaljuš (400m – 50,19s)
9. mesto – Jovan Stranić (kladivo – 54,50m)

II dan:
4. mesto – Đorđe Jovanović (višeboj – 6234 bodova)
4. mesto – Jovan Čanak (110m pr – 14,30s)
4. mesto – Lidija Todorović (dalj – 5,79m)
4. mesto – Marko Vlahović (troskok – 15,28m)
4. mesto – štafeta 4x400m muškarci (B. Vidojković – A. Sekulić – S: Kaljuš – D. Klempić – 3:26.77)
4. mesto – Ognjen Nikolić (3000m – 8:43.99)
5. mesto – Stefan Mihajlov (200m – 22,21s)
5. mesto – Zorica Stanić (kugla – 12,44m)
5. mesto – štafeta 4x400m devojke (L. Todorović – T. Japundžić, I. Maletić – T. Milutinović – 3:54.50)
6. mesto – Bogdan Vidojević (110m pr – 14,38s)
6. mesto – Jovan Stranić (disk – 48,58m)
6. mesto – Aleksa Tomić (800m – 1:54.64)
8. mesto – Iva Maletić (1500m – 4:36.71)
9. mesto – Nikola Bahtijarević (disk – 46,27m)

Bilans

Kada se podvuče crta, devojke Srbije osvojile su 9 medalja što ih stavlja na treće mesto. Iako imaju jednu više od vršnjakinja iz Ukrajine, one imaju dva srebra, dok izabranice Edina Zukovića imaju 5 zlata (isto kao i Ukrajinke) i 4 bronze, bez i jedne srebrne medalje.

Što se dečaka tiče oni su osvojili 8 odličja, ali zbog toga što nisu osvojili ni jedno zlato nalaze se tek na osmom mestu od ukupno 10 država koje su osvajale makar po jednu medalju, dok dve nisu osvojile ni jednu. Po ukupno broju dečaci iz Srbije su na trećem mestu.

Neprikosnoveni u obe konkurencije su bili domaćini. Turske devojčice osvojile su čak 19 medalja dok su dečaci dogurali čak do brojke od 21.

Kada se sve sabere dobija se da je Srbija zauzela 4. mesto u generalnom plasmanu na ovom šampionatu sa 17 medalja od čega 5 zlatnih. Lista se pravi po broju osvojenih zlata, pa je tako na četvrtom mestu Hrvatska sa osvojenih 6 i ukupno 13 odličja, potom Ukrajina sa 11 zlata od 18 medalja, a na prvom mestu je Turska sa 14 zlata, 17 srebra i 9 bronzi što ukupno daje okruglih 40 odličja.

U20 Balkanijada 2020 - bilans medalja

Sve fotografije

Svi rezultati

Svi video snimci

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top