Veliki uspeh za srpsku atletiku: Gardaševićeva i Lukićeva na Dijamantskoj ligi u Dohi, Bibić u Barseloni!

Nakon Ivane Španović, Asmira Kolašinca, Dragane Tomašević i Tatjane Jelače Milica Gardašević i Anja Lukić biće nove srpske atletičarke koje će nastupiti u najjačoj atletskoj ligi na svetu – Dijamantskoj ligi 25. septembra u Dohi.

Dijamantska liga – takmičenje na koje nije lako doći, takmičenje koje se može nazvati fudbalskom Ligom šampiona ili košarkaškom Evroligom, u petak 25. septembra dobiće dva nova učesnika iz Srbije.

Svoje debije na najvećoj atletskoj sceni imaće atletičarka novosadske Vojvodine, pulenka trenera Marka Milinkova, Milica Gardašević u skoku udalj i atletičarka Crvene zvezde i trenera Slobodana Stojića Anja Lukić na 100 metara sa preponama.

Nakon osvojene bronzane medalje na Balkanijadi u Klužu Lukićeva će direktno iz Rumunije odleteti za Dohu, dok je Gardaševićeva put prestonice Katara krenula u ponedeljak ujutru.

Takmičenje počinje u 17:15 po srpskom vremenu, a i skok udalj i 100 metara prepone su dijamantske discipline na ovom mitingu. Izuzetno jake konkurencije čekaju naše devojke koje će svoje debije imati oko 18 časova po srpskom vremenu.

Skok udalj počinje u 18:08 (srpsko vreme), dok su prepone u 18:12, direktan prens biće na Sport Klubu.

Samo dve devojke dolaze na ovo takmičenje sa boljim ovosezonskim rezultatom od Milice Gardašević, a pravila su takva da će svih sedam daljašica skakati pet serija, dok će u poslednju ući samo tri prvoplasirane. Pobednica će biti ona koja u toj poslednjoj seriji skoči najdalje bez obzira na prethodne pokušaje.

Milica Gardašević - Dijamantska liga, startna lista
Dijamantska liga Doha 2020 – Milica Gardašević, skok udalj, startna lista

Milica je ove godine skočila drugi skok karijere od 6,60 metara, što je trenutno drugi rezultat na svetu za daljašice do 23 godine. Najdalji skok za mlađe seniorke iznosi 6,64 metara koliko iznosi i Miličin lični rekord za koji se nada da će ga popravii na ovom takmičenju.

U dobroj je formi, očekujem da može da skoči lični rekord. U zavisnosti od ovog takmičenja i kako se bude osećala kad se vrati kući videćemo da li ćemo završiti sezonu posle Dohe ili ćemo skakati još koje takmičenje – rekao je Marko Milinkov, trener Milice Gardašević za Atlex.

Sa druge strane Anja će ispred sebe imati nikad brže rivalke jer će izmeđuostalih trčati i sa Sindi Ofiliom koja je ove godine trčala 12,88 sekundi te sa Pejton Čadviks sa 12.89 sekundi iz ove sezone. Najveću borbu Srpska preponašica vodiće sa Jamajčankom Janike Tompson koja je ove godine trčala približno Anji – 13,37 sekundi.

Najbolja preponašica Srbije je ove godine konstantan na rezultatima između 13.30-13.40, i svaki rezultat na tom nivou biće veliki uspeh za 21-godišnju preponašicu.

Anja Lukić - Dijamantska liga, startna lista
Dijamantska liga Doha 2020 – Anja Lukić, 100m prepone, startna lista

Zanimljivo je da Anja nije ni planirala da ide u Dohu. Vest ju je zatekla u subotu dok je bila u Rumuniji i pripremala se za nedeljnu trku na Balkanijadi, tek tada su se planovi promenili.

– Bila sam iznenađena i oduševljena kada sam saznala da ću nastupati na Dijamantskoj ligi. Nisam mogla da verujem – bile su prve impresije Anje Lukić o debiju na DL za Atlex.

– Zatekla me je ta informacija jer nisam ponela opreme za toliko odsustvo od kuće. Na sreću tu je uskočila Milica (Gardašević prim. aut.) koja će mi doneti stvari iz Beograda. Ne znam kako bi da nije bilo nje – kroz osmeh je Anja prokomentarisala ”muke” kroz koje prolazi zbog poziva koji se ne odbija.

Ono što posebno treba napomenuti jeste da su i Milica i Anja još uvek mlađe seniorke i da obe još uvek imaju po 21 godinu što ih čini jednim od najmlađih atletičarki na takmičenju.

Kako bi svi atletičari sačuvali zdravlje organizatori će sve učesnike testirati na COVID-19 pri sletanju na aerodrom u Dohi, a rezultati će biti gotovi unutar šest sati. Neće biti cimera, već će svi gosti takmičenja dobiti sobu u kojoj će boraviti sami u hotelu koji je obezbeđen samo za aktere mitinga. Takođe slobodno kretanje i razgledanje grada neće biti moguć već će napuštanje luksuznog hotelskog kompleksa biti moguć samo u slučaju odlaska na trening na stadionu na kojem će se održati takmičenje u petak.

Satnicu i startne liste za ovo takmičenje možete pogledati ovde.

Bibić u Barseloni

Iako je i Elzan Bibić trebalo da trči u Dohi on će sačekaće još neko vreme na svoj debi na tom takmičenju.

Već tri puta ove sezone više sile nisu dozvolile atletičaru Novog Pazara da takmiči na najprestižnijem atletskom takmičenju kada su mitinzi u pitanju. Tako će biti i ovaj puta nažalost, ali pronađena je adekvatna alternativna u vidu mitinga u Barselone pod nazivom ”Míting Internacional d’Atletisme Ciutat de Barcelona”.

Ovo takmičenje na programu je u utorak 22. septembra, a 3000 metara koje će Bibić da trči na programu je u 20:50.

Satnicu takmičenja možete pogledati ovde, a startne liste ovde.

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top