Od 15.-21. avgusta u Minhenu će se održati Evropsko prvenstvo na kojem će Srbija imati 11 predstavnika u 12 disciplina od kojih je čak 7 nadmašilo zadate norme.

Evropska atletika prihvatila je novi način kvalifikovanja na velika takmičenja od Svetske organizacije pa se tako po prvi put i za kontinentalni šampionat koristila rang lista sastavljena od proseka bodova pet najboljih ostvarenja. Međutim EA je dodatno zakomplikovala situaciju jer nije prihvatala prošlogodišnje rezultate već je za ispunjenje norme, odnosno period za sakupljanje bodova, proglasila period od 1. januara 2022. do 26. jula.

Pariz 2020. je otkazan zbog koronavirus, 2018. u Berlinu smo imali 12 predstavnika, a kada se sada podvukla crta Srbija će imati 11 atletičara koji će nastupiti u Minhenu: Ivana Vuleta, Armin Sinančević, Milica Gardašević, Angelina Topić, Adriana Vilagoš, Asmir Kolašinac, Boško Kijanović, Lazar Anić, Dragana Tomašević, Elzan Bibić i Anja Lukić . Pored njih još 10 Srba se našlo na listama plus obe ženske štafete, a bukvalno hiljaditinke su delile Milanu Tirnanić i Luku Trgovčevića da i oni budu deo ovog EP-a, dok je Strahinja Jovančević prvi ispod crte.

Debituju Angelina i Adriana, još troje prvi put na letnjem EP

Sa punih 17. godina (napunila 26. jula) najmlađi član srpskog tima i debitant biće Angelina Topić. Ona je 6. na listi Evropske atletike u skoku uvis, a to je uspela zahvaljujući savladanoj normi koja iznosi 195 centimetara preskočivši 196. Na ovo takmičenje dolazi kao aktuelna U18 šampionka ”starog kontinenta”.

Dugo se čekalo, a sada će se napokon dočekati debi Adriane Vilagoš na velikoj sceni u dresu reprezentacije Srbije. Iako ima svega 18 godina Adriana je već mogla da nastupi kako na Olimpijskim igrama tako i na ostalim velikim takmičenjima po rezultatima koje ostvaruje, ali joj godine to nisu dozvoljavale. Sada je napokon došao trenutak i za iskorak na tu veliku scenu jer sa bačenih 62,76 metara ove godine 9. je na evropskoj listi i jedna od 11 devojaka sa prebačenom normom od 62,50 metara.

Predvodnik Srbije u Minhenu je naravno je Ivana Vuleta koja je druga na listi u skoku udalj, a bolje od nje je samo Nemica Malaike Miambo, sa skočenih 7,06 metara iz Štark Arene sa dvoranskog Svetskog prvenstva. Nakon tragično izgubljene medalje i čudno dosuđenog prestupa kod skoka od preko 7 metara na Svetskom prvenstvu, Ivana bi trebalo da sa puna motiva uđe u ovo takmičenje, da u trećem pokušaju pokuša da pobedi Nemicu koja joj je zlato ”oduzela” na Olimpijskim igrama u Tokiju i sada u Oregonu na SP.

Ivana Vuleta, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Ivana Vuleta, skok udalj; Foto: Atlex

Najstariji član tima Srbije biče Dragana Tomašević koja je ove godine napunila 40 godina. Ovo će joj biti 18. uzastopna godina kako će braniti boje Srbije na nekom velikom takmičenju. Ovogodišnje Svetsko prvenstvu u Oregonu joj je prvo veliko takmičenje sa kojeg je izostala, na svim prethodnim SP, EP i OI je bila učesnik što je rezultat vrednog svakog divljenja. Svoju dugovečnost i istrajnost u samom vrhu bacanju diska Dragana će imati i ove godine u Minhenu gde je zahvaljujući rang listi došla do 19. mesta od 26. bacačice koje će takmičiti. Kada se uzme prosek od pet najboljih takmičenja ove godine Dragana ima 1082 boda dok je poslednja ”u voz ušla” sa 1038.

U bacanju kugle imaćemo dva predstavnika i oba su ispunila normu. Armin Sinančević je drugi naš najbolje rangirani atletičar. On se nalazi na 3. poziciji u Evropi za kuglaše što znači da ima velike šanse za medalju. Normu od 20,85 metara je više puta prebacivao ove godine, a ovosezonski rekord mu je 21,86 metar. Bolji od njega je samo poljski duo Konrad Bukovečki i Mihael Haratik. Zanimljivo je da će ovo Arminu biti drugo EP, ali prvo na otvorenom iako iza sebe ima dva nastupa na letnjim prvenstvima Sveta i OI.

Armin Sinančević, Prvenstvo Srbije 2022
Prvenstvo Srbije 2022. – 25. jun, Kurševac – Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Slično kao i Tomaševićeva Asmir Kolašinac već 15 godina je na najvećoj atletskoj sceni. Prvo veliko takmičenje koje je propustio u svoji 38 godina bilo je prošlogodišnje dvoransko EP zbog povrede, a ove godine nije otišao u Oregon na SP, ali ne zato što rezultatski nije uspeo da izbori plasman već zbog birokratije i politike koja je u Americi donela zakon da strani državljani mogu da uđu u državu samo ako su vakcinisani protiv koronavirusa, što Asmir nije. Kolašinac na ovo EP ide sa pozicije broj 12 na evropskoj listi zahvaljujući ovogodišnjem hicu od 21,06 metara, a ukupno je 14 kuglaša bacilo normu od 26 koliko će ih učestvovati.

Zanimljivo je da je takozvana republika Kosova, kao zemlja bez i jednog učesnika, svoju specijalnu kartu iskoristila da prijavi bacača kugle Muhameta Ramadania čime je direktno izbačen Italijan Sevastiano Biančeti koji je po rezultatima i proseku bodova trebalo da bude 26. kuglaš.

Milica Gardašević će nastupiti na svom drugom seniorskom EP (2018. u Berlinu debitovala), a ove godine je debitovala i Svetskom šampionatu. Normu od 6,79 savladala je uspešno ove godine skočivši 6,81 metar. Tim skokom zauzela je 6. poziciju na evropskoj listi za ovu godinu i jedna je od svega 9 daljašica koje su uspela da savladaju zadati uslov.

Milica-Gardasevic-Mediteranske igre 2022
Mediteranske igre 2022., Oran, Alžir – 01. jul – Milica Gardašević, šampionka u skoku udalj; Foto: OKS

Nakon plasmana na SP i peha u Oregonu sa blokom Boško Kijanović će sa tim iskustvom i onim od prošle zime kada je debitovao na Evropskom prvenstvu (u zatvorenom) u Minhenu pokušati da se domogne polufinala. Disciplina sa najviše ispunjenih normi je upravo 400 metar za muškarce gde je od 36 učesnika čak njih 32 trčalo brže od 45,70 sekundi kolika je bila zadata norma. Upravo poslednji sa normom je srpski atletičar koji je ove godine trčao 45,59s. Ovo će mu biti prvo učešće na letnjem EP.

Daljaš Lazar Anić nije imao sreće za Svetsko, ali je zato bez ikakvih problema sebi obezbedio učešće na Evropskom prvenstvu i to sa 12. pozicije. Osmorica je skočilo normu od 8,10 metara, a Anić je 4 po rang listi sa prosečno 1174 boda. Poslednji, 26. koji je sebi obezbedio učešće ima prosečno 1122 boda. Anić spada u naše iskusnije takmičare jer već iza sebe ima nekoliko EP, SP i OI.

Čak u dve discipline Elzan Bibić je obezbedio sebi učešće na EP-u. Na 1500 metara zauzeo je 23. mesto od 25 koliko će učestvovati dok je na 5000  metara 25. od 30. Prosek bodova na kraćoj distanci mu je 1161 dok je poslednji koji će trčati osvojio 1142 boda, a na dužoj sa 1182 boda za 36 ima više prosečno od 30. Bibić je na evropskoj sceni debitovao prošle godine na dvoranskom EP u Torunu, a sada će po prvi put takmičiti i na otvorenom.

Sa 26. pozicije od 32 učesnice na 100 metara prepone kvalifikovala se Anja Lukić. Nakon debija u Torunu prošle zime Anja je uspela da to poveže i sa letnjim šampionatom ”starog kontinenta”. Zahvaljujući odličnim nastupima na jakim mitinzima obezbedila je sebi prosečno 1172 boda čime je sigurno ušla u krug odabranih preponašica. Poslednja koja je se plasirala je Slovenka Joni Tomičič – Prezelj sa 1153 boda što je za svega jedan bod više  od devojke na poziciji ispod. Među putnicima za Minhen biće i Ivana Lončačrerk iz Hrvatske koja je zauzela 30. mesto.

Ekipno prvenstvo Srbije 2021, Anja Lukić (BAK)
Ekipno prvenstvo Srbije 2021., Smreska Mitrovica – 4. jul – Anja Lukić (BAK), 100m prepone; Foto: Atlex

Zbog pandemije koronavirusom napravljena je pauza od četiri godine između dva šampionata umesto dve pa je tako jako veliki broj od Berlina do Minhena prestalo da trenira i došli su neki novi mlađi.  Tu su Ivana Vuleta, Dragana Tomašević, Asmir Kolašinac i Milica Gardašević, četvoro od 12 koliko ih je takmičilo 2018. Tamara Salaški, Amela Terzić, Emir Bekrić i Dušica Topić su prestali sa aktivnim bavljenjem sportom, dok su zbog povreda nešto slabije sezone imali Maja Ćirić, Marija Vučenović, Strahinja Jovančević i Vedran Samac.

U poređenju sa dvoranskim EP 2021. oba šampionata su povezali Armin Sinančević, Boško Kijanović, Lazar Anić i Anja Lukić. Tamo su takmičili još i Maja Ćirić, Alekse Kijanovića, ali i Milanu Tirnanić i Luku Trgovčevića koji još uvek ima male šanse da se nađu i u Minhenu.

Nada za još uvek postoji za njih troje

Pored 12 normi još 10 atletičara se našlo na rang listama plus dve ženske štafete.

Najbliži učešću su Strahinja Jovančević, Luka Trgovčević i Milana Tirnanić. Oni se još uvek nadaju, jer iako je završen period za ostvarivanje rezultata, do 1. avgusta je rok da savezi odjave takmičare koji zbog povrede ili nekih drugih razloga neće moći da takmiče.

Strahinja Jovančević se nalazi na 27. mestu od 26. daljaša koji će takmičiti. Kao prvi ispod crte ima najveće šanse da se i on nađe u Minhenu, pod uslovom da i on bude zdrav. Sa prosekom od 1119 bodova kvota mu je pobegla za svega 3 boda, što znači da je na 5 takmičenja trebao da skoči ne više od  po 1 centimetra, ili da je otišao na jedan jači miting samo koji bi mu na osnovu plasmana doneo 10,15….50 bodova više.

Strahinja Jovančević, Dvoransko prvenstvo Beograda 2022
Dvoransko prvenstvo Beograda 2022 – 15. januar, Strahinja Jovančević (Crvena zvezda), skok udalj; Foto: Atlex

Svega tri poda u proseku, ili ti 15 bodova nedostaju Luki Trgovčeviću da se nađe među 36 najboljih preponaša Evrope. Za razliku od Jovančevića koja je prvi ispod crte Luka je na 40. poziciji. Što mu smanjuje šanse za odlazak u Minhen. On je na osnovu pet najboljih ostvarenja ove godine skupio prosečno 1142 boda, a za sigurno mesto i na ovogodišnjem EP-u mu je trebalo 1145 što znači da je imao amo još jedan jači miting bio bi sigurni učesnik šampionata.

Sličnu sudbinu ima i Milana Tirnanić koja se takođe nalazi na 40. mestu od 36 putnica na 100 metara, samo što njoj nedostaje 25 bodova odnosno 5 po takmičenju. Ona je sakupila prosečno 1132 boda, a devojka koja se poslednja našla u kvoti ima prosek od 1137 bodova i ostaje žal za nešto lošijim drugim delom sezone i za ne istrčanim još kojim jačim mitingom.

Luka Trgovčević, Belgade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Luka Trgovčević, 60m prepone; Foto: Atlex

Ženska štafeta 4×100 metara je zauzela 20 mesto, a 16 će ih trčati u Minhenu. Za razliku od pojedinačnih disciplina gde se izvlači prosek sa pet najboljih takmičenja u štafetama se sabiraju dva najbolja rezultata pa su tako naše devojke koje su trčale kao reprezentacija ove godine zbirno trčale 90,05 sekundi, a za plasmana na EP trebalo im je brže od 88,82 sekunde.

Devojke i na 4×400 metara su se naše na rang listi na 24 poziciji. I ovde će se takođe takmičiti 16 najbržih, a naše devojke su zabeležile vreme od 7:26,83 sekunde, a za plasman za napredak od  osam pozicija trebalo im je da trče bolje od 7:06,55 koliko je trčala 16. štafeta.

Još 7 atletičara se našlo na rang listi i to Zorana Rokavec u skoku uvis na 39. poziciji, a 26 se plasiralo (prosek bodova joj je 1082, a trebalo joj je 1122), Maja Gajić na 400 metara prepone se našla na 42. poziciji od 36 učesnica (1109 bodova, trebalo joj je 1138), Veljko Nedeljković u kugli bi mogao da popuni maksimalna broj učesnika po zemlji u jednoj disciplini, sada je zauzeo 46. mesto od 26 praktično bez takmičenja (1067 bodova – 1155), Maja Ćirić zbog povrede takođe gotovo da nije takmičila na 400 metara zauzela je 49. mesto od 36 (114 – 1135), Jovana Delić je u skoku uvis zauzela 51. mesto od 26 (1062 – 1122) i Slavko Stević takođe u visu se našao na rang listi na poziciji 52. od 26 učesnika (1050 -1123).

Treba napomenuti da svi ovi atletičari gotovo da nisu imali takmičenje van Srbije, a u Srbiji se ove godine za seniore održalo samo pojedinačno prvenstvo države i Beograda na otvorenom i zatvorenom, Serbian open u dvorani i to je sve od seniorskih takmičenja u 2022. godini u našoj državi, plus ko je uspeo da upiše nastup za reprezentaciju. Kada se to uzme u obzir veliki potencijal čuči u ovih 7 imena, ali i mnogo više njih koji, za razliku od ovih koji su nekako uspeli da skupe pet takmičenja, nisu uspeli da istakmiče ni pet.

Satnica

https://atlex.rs/wp-content/uploads/2022/07/Munich_2022_Timetable_Athletics_incl_start_times.pdf

  1. dan – 15. avgust, ponedeljak
    10:00 – Armin Sinančević / Asmir Kolašinac – Kugla kvalifikacije
    12:10 – Lazar Anić – Dalj kvalifikacije
    ———————————————————-
    19:00 – Boško Kijanović – 400m kvalifikacije
    19:25 – Dragana Tomašević – Disk kvalifikacije
    20:15 – Elzan Bibić – 1500m kvalifikacije
    20:58 – Armin Sinančević / Asmir Kolašinac – Kugla FINALE
  2. dan – 16 avgust, utorak
    09:50 – Ivana Vuleta / Milica Gardašević – Dalj kvalifikacije
    12:25 – Boško Kijanović – 400m polufinale
    ———————————————————-
    20:27 – Lazar Anić – Dalj FINALE
    21:02 – Dragana Tomašević – Disk FINALE
    21:08 – Elzan Bibić – 5000m FINALE
  3. dan – 17. avgust, sreda
    21:43 – Boško Kijanović – 400m FINALE
  4. dan – 18. avgust, četvrtak
    09:00/10:15 – Adriana Vilagoš – Koplje kvalifikacije
    —————————————————————————-
    20:58 – Ivana Vuleta / Milica Gardašević – Dalj FINALE
    21:05 – Elzan Bibić – 1500m FINALE
  5. dan – 19. avgust, petak
    10:05 – Angelina Topić – Vis kvalifikacije
  6. dan, 20. avgust, subota
    20:25 – Adriana Vilagoš – Koplje FINALE
    20:43 – Anja Lukić – 100m prepone kvalifikacije
  7. dan – 21. avgust, nedelja
    19:05 – Angelina Topić – Vis FINALE
    19:10 – Anja Lukić – 100m prepone polufinale
    20:45 – Anja Lukić – 100m prepone FINALE

(Atlex.rs)

Scroll to Top