Jovančević naneo prvi poraz Kijanoviću nakon 6 godina: Srbija ima tri sprintera sa normom za EP! (VIDEO)

Dvoransko prvenstvo Beograda obeležila je trka na 60 metara u muškoj konkurenciji gde je Strahinje Jovančevića uspeo da savlada Aleksu Kijanovića i da sa 6,73s ispuni normu za dvoransko Evropsko prvenstvo i u ovoj disciplini. 

Nakon punih 6 godina Aleksa Kijanović je doživeo prvi poraz od nekog domaćeg atletičara na najkraćim sprinterskim deonicama. Te 2015. poslednji put neki srpsi atletičar uspeo je sprintera BAK-a, a tad Partizana 1945, da pobedi na 60 i 100 metara.

U izuzetno dramatičnom finalu prvenstva Beograda Strahinja Jovančević je istrčao savršenu trku od početka do kraja i kroz cilj prošao ispred rekordera Srbije u ovoj disciplini u vremenu od 6,73 sekundi i tako je ispunio normu za dvoransko prvenstvo Evrope i u ovoj disciplini. Kijanović je trku završio sa 6,75 sekundi čime je potvrdio normu za kontinentalni šampionat (6,77s).

Bronzanu medalju je osvojio Miodrag Tresojević sa izjednačenim ličnim rekordom od 6,97 sekundi, a četvrti je bio Stefan Mihajlov sa novim ličnim rekordom od 6,98 sekundi.

Njih četvorica su trčala ispod sedam sekundi, a peto mesto sa 7,01 sekundi zauzeo je Nemanja Bulajić, dok je na opšte iznenađenje svih 16-godišnji Ognjen Marsaenić iz crnogorskog Lima iz Berana istrčao ubedljivi novi lični rekord 7,02 sekunde, bez dana treninga u uslovima u zatvorenoj prostoriji. To je ujedno i novi juniorsko rekord Crne Gore. Sedmi je bio junior Zvezde Stefan Kaljuš sa 7,12 sekundi dok je osmo mesto osvojio Marko Tasić sa 7,17.

Tri sprintera sa normom za EP

Zanimljivo je da je Aleksa Kijanović 2019. postao prvi srpski sprinter u istoriji koji je ispunio normu za veliko atletsko takmičenje u sprintu. Za ovogodišnje izdanje u Turonju normu imaju čak tri sprintera Aleksa Kijanović, Boško Kijanović i Strahinja Jovančević. Iz jedne zemlje maksimalan broj atletičara po disciplini je dva, ali s obzirom da Boško ima normu i za 400 metara koja mu je primarna disciplini, a Strahinja i za dalj, Srbija će, za sada, (verovatno) imati jednog predstavnika na 60 metara na dvoranskom prvenstvu Evrope u martu ove godine.

Stomačni virus ”oborio” Ivanin novi državni

Iako se za centralni događaj najavljivala trke Ivane Španović na 60 metara, zbog stomačnog virusa Ivana je ipak morala da otkaže svoje učešće.

Očekivao sam da istrči brže od 7,35 sekundi. Problemi su se pojavili dan pre takmičenja, ali nismo hteli ništa da otkazujemo dok ne vidimo kako će se osećati na sam dan takmičenja. Nažalost stomačini virus ju je i dalje mučio pa nije bila spremna za napore 60-ke – rekao je Goran Obradović za Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top