Prvenstvo Beograda za seniore donelo je veliki broj odličnih rezultata, oborenih državni i ličnih rekorda, ali i potvrđenih, novih  i približenih normi za ovogodišnje dvoransko prvenstvo Evrope

Iako je takmičenje trebala da obeleži trka 60 metara za devojke u kojoj je Ivana Španović trebala da napadne novi državni rekord, ona se ipak nije pojavila zbog stomačnog virusa. Tako je Prva zvezda bio Strahinja Jovančević koji je u istoj disciplini ispunio još jednu normu za EP u Torunju pritom i pobedivši u trci.

Brzina sa sprinta loše uticala na dalj 

Novo sportsko poglavlje sestre Lukić otvorile su odlično, novim ličnim rekordima na 60 metara. Za razliku od Sare kojoj posle odličnog sprinta primarna disciplina skok udalj nije prošla očekivano, Anja je bila odlična i na preponama pre glat trke.

Sezonu na 60 metara sa preponama Anja Lukić je otvorila nikad bržom prvom trkom od 8,38 sekundi, a pored nje brže od devet sekundi je trčala još samo Marina Živković. Nova atletičarka Vojvodine kroz cilj je prošla za 8,91 sekundu što joj je novi lični rekord u ovoj disciplini. Najbliža ovoj granici bila je trećeplasirana Lena Lončarević koja je trku završila za 9,01 sekundu.

Anja Lukić i Marina Živković, prepone
Dvoransko prvenstvo Beograda 2021., Atletska dvorana – 16. januar, 60m prepone, Anja Lukić (BAK), Marina Živković (Vojvodina); Foto: Atlex

Nakon ove trke usledila je i trka na 60 metara gde je Anja trčala novi lični rekord od 7,50 sekundi. Ovaj rezultat je istrčala u kvalifikacijama, a odličnu formu potvrdila je i u drugoj trci, trećoj tog dana, kada je u finalu kroz cilj prošla za 7,51 sekundu.

Kod muškaraca na preponama do novog ličnog, ali i državnog rekorda stigao je još jedan pulen Gorana Obradovića Darko Pešić. Crnogorski višebojac trku je istrčao za 7,95 sekundi što je za sedam stotinki sporije od norme za dvoransko prvenstvo Evrope. Drugi kroz cilj prošao je najbolji srpski višebojac Aleksandar Grnović za 8,35 sekundi, a iza njega trku je završio Petar Čanak sa 8,54 sekunde.

Kako su sva trojica atletičari klubova izvan Atletskog saveza Beograda zlatnu medalju osvojio je Pavle Savić iz Zemuna sa trkom od 8,81 sekundom.

Aleksandar Grnović i Darko Pešić, prepone
Dvoransko prvenstvo Beograda 2021., Atletska dvorana – 16. januar, 60m prepone, Aleksandar Grnović i Darko Pešić; Foto: Atlex

Nakon odličnih nastupa u sprintu daljaši u svojim disciplinama nisu uspeli da ponove takve rezultate.

Strahinja Jovančević je nakon oborenog novog ličnog rekorda i ispunjenje norme i za 60 metara za dvoransko EP, u dalju nije uspeo da tu brzinu ”upakuje” pa je tako imao čak četiri prestupa i dva skoka ”na sigurno” od kojih je duži iznosio 7,58 metara. Drugi je bio Petar Milinkov sa 7,23 metra, treći najdalji skok zabeležio je Darko Pešić 7,11 metara, a još je samo Miloš Šolaja skočio preko sedam metara tačnije 7,01 metar.

Kod devojaka Sara Lukić je zabeležila novi lični rekord na 60 metara od 7,66 sekundi. Finale nije trčala jer se poklapao sa skokom udalj gde nije uspela da ostvari rezultat koji je priželjkivala. Ona je zbog povrede propustila celu prošlu zimsku sezonu, a 2021. otvorila je skokom od 5,68 metara.

Najbolji skok zabeležila je Milica Gardašević koja je u petoj seriji skočila 6,28 metara, a imala je i skok na 6,24 metra.

Milica Gardašević, prvenstvo Beograda 2021
Dvoransko prvenstvo Beograda 2021., Atletska dvorana – 16. januar, Milica Gardašević, skok udalj; Foto: Atlex

Pored sestara Lukić koje su zabeležile lične rekorde na 60 metara, odlična trka je viđena od Kori Salome iz Švajcarske.

Iako je bilo najavljen nastup Ivane Španović ona je zbog stomačnog virusa morala da otkaže svoje učešće tako da je borba za prvo mesto vođena izmeću Salome i Iranke Fasihi Farzaneh.

Za razliku od muškaraca najbolje devojke su bile nosioci u svojim grupama pa je tako Milana Tirnanić sa drugim rezultatom ušla u finale ispred Farzaneh.

Najbolja u kvalifikacijama bila je Kora sa 7,38 sekundi, osam stotinki je bila brža od  Tirnanićeve, devet od Farzaneh, dvanaest od Anje Lukić…

Iako je trener Švajcarske sprinterke Goran Obradović očekivao još bolji rezultat od ostvarenog, Salome Kora je istrčala bržu trku u finalu i sa 7,36 sekundi prva je prošla kroz cilj. Druga je bila atletičarka Iranka Fasihi Farzaneh, odnosno novo pojačanje BAK-a koja je na ovom takmičenju debitovala za ovaj beogradski klub, koja je zabeležila rezultat od 7,39 sekundi. Istu razliku od tri stotinke kolika je bila između prve i druga bila je između i druge i treće, a treća je bila najbolja srpska sprinterka Milana Tirnanić koja je trku završila za 7,42 sekunde.

Mlade nade srpskog sprinta Ivana Ilić i Andrea Sremac zauzele su četvrto i peto mesto. Ivana je finalnu trku završila za 7,71 sekundi što je za pet stotinki brže od kvalifikacija. Sa druge strane Andrea je prvu trku trčala malo bolje od finalne, 7,81 sekundi što je za dve stotinke brže od finalne trke.

Da finale bude brže od osam sekundi pobrinula se 400-metrašica Maja Gajić koja je istrčala dve identične trke od 7,98 sekundi.

Kod muškaraca viđena je veoma uzbudljivo finale u kojem je Strahinja Jovančević naneo prvi poraz Aleksi Kijanoviću od jednog domaćeg atletičara posle 6 godina.

U prvoj trci Aleksa je bio za tri stotinke bolji od Strahinje i sa najboljim rezultatom od 6,80 sekundi se plasirao u finale.

Osim njih dvojice niko više nije trčao ispod sedam sekundi u kvalifikacijama. Za tačno 7,00 kroz cilj je prošao Stefan Mihajlov, Nemanja Bulajić je bio za tri stotinke sporiji, a Miodrag Tresojević za jednu stotinku sporiji od njega. Za ulazak u finale bilo je neophodno trčati brže od 7,10 jer je kao šesti, na iznenađenje svih pa i njega samog ušao mladi Crnogorac Ognjen Marsenić sa 7,06 sekundi, Marko Tasić je sa 7,08 sekundi ušao kao sedmi, a poslednji finalista bio je Stefan Kaljuš koji je trčao u drugoj kvalifikacionoj grupi i pobedio sa 7,09 sekundi.

U finalu iznenađenje, pobeda Jovančevića, lični i sezonski rekordi skoro svih sprintera o čemu smo već pisali.

Ćirićeva blizu norme, Boško blizu potvrde

Takmičenje je završeno trkama na 200 i 400 metara, a mnogi su trčali obe discipline što nije toliko uobičajeno, a ni lako.

Pobede u obe trke zabeležila je Maja Ćirić kojoj je nakon 24,18 sekundi na 200 metara zafalilo jako malo da već sad obezbedi norma na 400 metara za dvoransko Evropsko prvenstvo. Državna rekorderka u ovoj disciplini u dvorani ubedljivo je pobedila sa 53,93 sekunde a do ”vize” za Torunj nedostajalo joj je svega 18 stotinki.

Druga kroz cilj na 400 metara prošla je Maja Gajić koja je na početku takmičenja trčala i 60 metara. Ovu distancu istrčala je za 57,86 sekundi. Dragana Macanović je zabeležila treće najbolje vreme 58,06 sekundi.

Zanimljivo je da se i Andrea Sremac isto kao i Gajićeva oprobale i na 60 i 400 metara na ovom takmičenju, dok je Dajana Petković istrčala ovu trku i to posle trke na 800 metara. Višegodišnja reprezentativka Srbije u sprintu Katarina Sirmić  2021. godinu je otvorila trkom na 400 metara, bez trke na 60, i ovu deonicu je istrčala za 59,28 sekunde što je bilo ukupno osmo vreme od 21 atletičarke u ovoj disciplini.

Na 200 metara drugo vreme je zabeležila Tijana Japundžić sa 25,14 sekundi, dok je treća bila Anastasija Miča sa 25,80 sekundi.

Kod muškaraca Boško Kijanović je zabeležio još jednu fantastičnu trku na 400 metara. Kroz cilj je prošao za 47,61 sekundu, što je za svega jednu stotinku sporije od potvrđivanja norme za dvoransko prvenstvo Evrope. On već ima normu istrčanu prošle godine kada je uspeo da rezultat spusti čak do 47,32 sekunde.

Do novog državnog rekorda stigao je Jovan Stojoski. Reprezentativac Severne Makedonije kroz cilj je prošao za 48,11 sekundi što je pored novog rekorda bio i drugi najbolji rezultat takmičenja. Kako je on takmičio van konkurencije do srebrne medalje stigao je Miloš Radojković sa 48,78 sekundi koji je trčao u drugoj grupi.

Mihajlo Mandić osvojio je treće mesto sa 49,79 sekundi, a pre toga je odneo pobedu na 200 metara rezultatom 22,17 sekundi.

U toj disciplini bronzanu medalju osvojio je Miodrag Tresojević koji je kroz cilj prošao za 22,45 sekundi, a treći je bio Nemanja Bulajić sa 22,66 sekundi.

Kolašinac najbolji, još jedan rekord Makedonije…

U međuvremenu su održane tehničke discipline i srednje i duge pruge.

Bacači kugle su mnogo grešili. Prestupi su obeležili ovo takmičenje, a najbolji hitac izveo je Asmir Kolašinac koji je bacio 20,40 metara. Mesud Pezer iz Bosne i Hercegovine zabeležio je hitac od 20,30 metara, dok je njegov sunarodnik Kemal Mešić bacio 19,56 metara. Bogdan Zdravković godinu je započeo hicem od 17,49 metara.

U ženskoj konkurenciji ubedljiva je bila Martina Pavlović sa 13,06 metara, što je za više od 70 centimetara dalje od drugoplasirane.

U skoku uvis na ovom takmičenju nije skakala Angelina Topić ali jeste Zorana Rokavec koja je pobedila sa 171 centimetar, tri više od Jovane Delić i šest više od Marine Živković. Međutim najbolji skok zabeležila je jedna od najboljih Crnogorskih atletičarki Marija Vuković koja je preskočila 185 centimetara.

Kod muškaraca preko dva metra skočili su Marko Bosak 203, Božidar Marković 206 i najbolji skok zabeležio je Nikola Mujanović koji je skočio 209 centimetara.

Teodora Boberić je nakon nešto slabijeg nastupa na juniorskom na seniorskom prvenstvu Beograda zabeležila odličan nastup. Skokom od 12,23 metra osvojila je zlatnu medalju,a bolji skok od nje zabeležila je samo atletičarka iz Crne Gore (takmičila VK) Ljiljana Matović koja se skočila 12,60 metara što je novi državni rekord Crne Gore.

Da se troskok ”budi” u mlađim kategorijama govori podatak da su od još tri devojke koje su skočile preko 12 metara tri juniorsko uzrasta. Aleksandrija Mitrović je za svega tri centimetra skočila dalje od Nađe Zorić i skok od 12,16 metara obezbedio joj je srebrnu medalju.

Kod muškaraca ubedljivu pobedu odneo je Nikola Ilić sa preskočenih 14,21 metara.

U trkama srednjih pruga Dario Ivanovski oborio je svoj državni rekord Severne Makedonije na 1500 metara istrčavši 3:45,46. Ispod četiri minuta trku je završio samo još Nikola Bursać za 3:51,82.

Dario Ivanovski, Makedonija 1500m
Dvoransko prvenstvo Beograda 2021., Atletska dvorana – 16. januar, 1500m, Dario Ivanovski (Severna Makedonija) državni rekord; Foto: Atlex

Na 800 metara najbolji su bili trkači Morave iz Ćuprije Miroslav Dukadinović i Aleksa Tomić koji su ovu deonicu istrčali za 1:54.75 odnosno za 1:55.27. Zlatnu medalju u ovoj disciplini i svoju prvu na 800 metara osvojio je Miloš Marković iz Crvene zvezde sa rezultatom 1:56,10. Kod devojaka najbrža je bila Jelena Gajić iz Bosne i Hercegovine sa 2:12,91 a zlato je osvojila Dajana Petković sa vremenom od 2:15,78.

Na 3000 metara najbolji su bili Nikola Raičević koji je ovu distancu pretrčao za 8:25,51 te Slađana Stamenković sa 10:50,82 koji su odneli ubedljive pobede.

SVE FOTOGRAFIJE

SVI VIDEO SNIMCI

Prvenstvo Beograda 2021 - nezvanični rezultati

(Atlex.rs)

Scroll to Top