Dudaš zadovoljan izdanjem na U23EP: Uvideli smo šta im nedostaje, na čemu treba da rade, ali i da imaju ogromne potencijale koje će tek pokazati!

Završeno je 14. po redu U23 prvenstvo Evrope na kojem je učestvovalo 12 srpskih atletičara koje je izborilo 2 finala i tri polufinala, posebno se istakla Ivana Ilić koja je nakon 24 godine oborila mlađe seniorski rekord Srbije, a celokupnu analizu takmičenja dao nam je vođa tima Mihail Dudaš.

Drugi šampionat za redom Srbije je ostala bez medalja na mlađe seniorskom Evropskom prvenstvu, ali i pre odlaska u finski Espu odličje se nije ni očekivalo. Ono što je najbitnije jeste da su svi pružili maksimum i bili na svojim nivoima. Vođa puta bio je Mihail Dudaš kojem je ovo bilo prvo takmičenja u ulozi zvaničnog lica i predstavnika reprezentacije, a ne atletičara.

Ozbiljan zadatak, jer je trebalo se nađi i pomoći svakom od čak 12 atletičara koliko ih je takmičilo u Finskoj. Izuzetno sam zadovoljan prikazanim na terenu, ali ono što mi je još draže, možda i bitnije, što su se pokazali u najboljem svetlu i van borilišta. Na pravi način su reprezentovali Srbiju, savez i sebe tokom čitavog boravka tamo. Zaista sam presrećan kakvu decu imamo. Rezultatski nije bilo velikih iskakanja, nije bilo veliki promašaja, bili su svi na nivoima najboljih ovosezonskih ostvarenja – započeo je analizu U23 šampionata sportski direktor Srpskog atletskog saveza i vođa delegacije na ovom takmičenju za Atlex Mihail Dudaš.

Najbolji plasman ostvario je Emir Rovčanin koji je u  skoku uvis zauze 7. mesto sa preskočenih 215 centimetara. Fantastičnu sezonu ulaskom u finale krunisala je i kopljašica Ivana Đurić koja je osvojila 9. mesto sa hicem od 53,08 metara. Ostaje mala žal za možda još boljim plasmanom jer je u kvalifikacijama koplje letelo 55,18 metara. Da je uspela da ponovi tu daljinu, tačnije da je bacila 53,72 metara ušla bi u najboljih 8 i imala bi priliku za još dodatna tri pokušaja, ovako je finale završila nakon prva tri.

Emir Rovčanin, dvoransko prvenstvoSrbije 2023
Dvoransko prvenstvo Srbije 2023. – 18. februar – Emir Rovčanin (Polet Prijepolje), skok uvis; Foto: Atlex

U dva polufinala trčala je Ivana Ilić, a veliki uspeh je napravila na 100 metara gde je u polufinalu nakon 24 godine oborila rekord Vukosave Đapić za U23 atletičarke sa trkom od 11,45 sekundi. To je za dve stotinke bolje od Vukosavinog rekorda, a sutradan u polufinalu Ivana je istrčala identičan rezultat, ali nije joj to bilo dovoljno da uđe u top 8. Na kraju 12. mesto za nju na 100 metara.

U trci na 200 metara sa rezultatom 23,70 sekundi plasirala se u polufinale gde ju je sačekao neverovatno jak vetar u grudi od čak 3,6 m/s. Trku je završila za 24,42 sekunde čime je zauzela 13. mesto.

U ovoj disciplini Srbiju je predstavljala i Tamara Milutinović koja je trku u kvalifikacijama završila sa rezultatom 23,95 sekundi. Ona je takođe imala problema sa vetrom u grudi koji je duvao jako i u kvalifikacijama, ne baš toliko kao i u polufinalu, ali 1,1 m/s joj je i te kako otežalo da uđe u polufinale.

I na 100 metara imali smo dve predstavnice. Pored Ivane trčala je i Katarina Vreta koja je trku završila za 11,81 sekundi što ju je postavio na 19. mesto. Za ulazak u polufinale morala je da trči lični od 11,65 sekundi, ali da je imala malo više sreće i da se našla u sporijoj grupu u kojoj se sa 11,75 prolazilo na osnovu plasmana, imala bi još jednu trku.

Nikola Mujanović je bio 10. u skoku uvis sa 210 centimetara preskočenih dok je Dino Tumbula  kuglu bacio 17,55 metara čime je zauzeo 13. mesto. VIs i kugla imali su po jedno takmičenje, bez kvalifikacija.

Prvog dana kuglu je bacala Mirjana Dasović koja je sa hicem od 13,83 metra zauzela 19. mesto.

Drugi dan je počeo nezgodnim padom Dragane Macanović u trci na 400 metara prepone. Ona je udarila u pretposlednju preponu i pala. Na sreću brzo se sabrala, podigla i završila trku. Kroz cilj je prošla za 1:07.66 što nije toliko bitno koliko njena brza reakcija i da je na kraju dobro.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Gagiša (@gagiisa)

Inače njen trener Goran Trifunac je završio u gipsu nakon što je Dragana ispunila normu. U slavlju nezgodno je doskočio i posledice su takve da je još uvek u gipsu i na štakama. ”Srećna povreda” za Trifunca, nesrećni pad za Draganu na EP, ali na sreću bez težih posledica.

Bogdan Vidojković nije imao svoje dane na ovom šampionatu. Nakon što je sjajni prepona jedva ušao u polufinale sa rezultatom od 14,10 sekundi, u polufinalu je kroz cilj prošao za 14,26 sekunde što mu je donelo 16. mesto.

Ostaje žal što u nekim disciplinama nije ’’probilo’’ i takav osećaj je gotovo kod svih, a ponajviše kod Bogdana Vidojkovića, pa i kod Ivane Ilić koja je i pored oborenog državnog spremna za još brže trke. Tu je i Ivana Đurić, Emir Rovčanin je zaista dobro takmičio i on ima potencijal da preskoči i tih 220 koje sad nije uspeo. Dragana Macanović je do te pretposlednje prepone bila na putu da postavi novi lični rekord, ali desilo se šta se desilo nažalost (pala prim. aut.) – ističe Dudaš

Drugog dana na teren je izašla i Milica Poznanović u bacanju diska. Takmičenje je završila na 15. poziciji sa hicem od 49,80 metara. Ostaje žal za hicem iz poslednje treće serije koji je leteo na 50 metara ali je Milica malo prestupila. Za ulazak u finale joj je bilo neophodno 50,29 metara što ona ima jer je ove godine bacila lični rekord od 52,39 metara.

Trećeg dana pored već spomenutih sprinterki na 200 metara, skakača uvis i bacača kugle, udalj je skakala i Marija Bukvić. Vetar koji je stalno menjao pravac nije joj dozvolio da zabeleži skok kakav je očekivala na nivou svog ovosezonskog ličnog rekorda od 6,34 metra. Najbolji joj je bio 6,17 metara sa 1 m/s vetrom u prsa. Koliko je vetar oscilirao i menjao pravce najbolje se videlo u trećoj seriji kada joj je dunuo čak 2,4 m/s u leđa.

Poslednjeg dana nastupile su Ivana Ilić u polufinalu 200 metara i Ivana Đurić u finalu bacanja koplja.

Mihail Dudaš na oproštaju od atletike
Oproštaj Mihaila Dudaša od atletike – 26. februar 2022., Novi Sad – Mihail Dudaš se obraća prisutnima; Foto: Atlex

Kada se podvuče crta Dudaš je i više nego zadovoljan ovom reprezentacijom, ali ono što je najvažnije jeste da je uvideo šta je to što svima njima nedostaje, na čemu će savez da radi da se to promeni.

Stigli smo u ponedeljak u Beograd i sad treba napraviti analizu jer nam ovo prvenstvo odlično pokazuje na šta to treba da obratimo pažnju i da promenimo u budućnosti. Smatram da, ne samo ovima koji su bili na ovom šampionatu, nego celoj toj generaciji fali malo više internacionalnih takmičenja i mitinga, malo više iskustva sa tako nekih velikih takmičenja. Na nama je da poradimo na tome.

Skrenuo im je Dudaš pažnju i na šta oni sami moraju da povedu računa i na čemu da porede ako žele da ispune svoj puni potencijal.

Već smo  počeli da radimo sa njima edukativno kako se treba pripremiti za jedno ovakvo takmičenje, šta znači konkurencija, šta znači pristup, šta znači fokus, mentalna zona, ishrana, organizacija… Mislim da su te stvari krucijalne za dobar rezultat. To je nešto što svaki pojedinac mora da promeni i da radi na sebi. Mi ćemo im pomoći u tome, a ako uspeju to da promene i da se prilagode smatram da će imati još bolje rezultate.

Za kraj Mihail nam je otkrio šta im je rekao na kraju takmičenja.

Nakon takmičenja smo imali sastanak na kojem sam im rekao da sam ponosan na sve njih jer su se maksimalno borili i da verujem da nisu ni blizu svojih limita i da ih tek čekam sa dobrim rezultatima – ovim rečima koje je uputio mlađe seniorskim reprezentativcima nakon šampiona Mihail Dudaš je zaključio razgovor i za Atlex.

Rezultati svih naših predstavnika na ovom i svim dosadašnjim U23 prvenstvima

(Atlex.rs)

Scroll to Top