Atlex

Specijalizovani srpski atletski portal

Sinančević izgoreo u želji, Kovač osvojio zlato u šokantnom finalu kakvo nikada nije viđeno!

Armin Sinančević, finale Svetsko prvenstva u bacanju kugle

DOHA, QATAR - OCTOBER 03: Armin Sinancevic of Serbia competes in the Men's Shot Put qualification during day seven of 17th IAAF World Athletics Championships Doha 2019 at Khalifa International Stadium on October 03, 2019 in Doha, Qatar. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images for IAAF)

Srpski atletičar Armin Sinančević nije uspeo da se domogne neke od medalja jer je izgoreo u želji, pa je posle tri serije napravio tri prestupa i ispao iz konkurencije za odličja.

Zajedno sa njim su posle tri serije eliminisani i Hrvat Filip Mihaljević, Čeh Tomas Stanek i Kanađanin Tim Nedou. Sinančević

Novi šampion sveta je Amerikanac Džo Kovač koji je u poslednjoj seriji bacio hitac od 22,91 metar! 

Novozelanđanin Tomas Volš je od prve do poslednje serije imao zlato u rukama jer je bacio kuglu 22,90 metara, ali je na kraju završio sa bronzom.

Srebro je pripalo Rajanu Krauzeru koji je u šestoj seriji bacio kuglu takođe 22,90 metara, pa su tri medalje odlučene u razmaku od jednog centimetra!

Volš je već u prvoj seriji “oduvao” stari rekord Svetskih prvenstava koji je od 1987. držao Švajcarac Verner Ginter (22,23 metra).

Ali, Novozelanđanin nije prvi oborio Vernerov rekord. Kao prvi bacač u prvoj seriji finala, Krauzer je bacio kuglu 22,36 metara i najavio spektakl koji smo i dobili i kakav nikada nije viđen.

Već do kraja druge serije stari rekord SP je obaran čak tri puta, a do kraja šeste serije još tri! Obarala su ga čak četvorica atletičara. Kovač, Krauzer, Volš i Brazilac Darlan Romani koji je u drugoj seriji bacio kuglu 22,53 metra.

Zanimljivo je da su svi kuglaši bacali preko 20 metara, a prva petorica preko 21,5 metara, što je nezabeleženo u istoriji “kraljice sportova”.

Da podsetimo, u kvalifikacijama pre dva dana, nakon fantastične prve serije u kojoj je bacio 20,48 metara, Sinančević je ostavio sve u šoku u drugoj seriji kada je kugla letela čak 77 centimetara dalje nego ikada pre u njegovoj karijeri a izmeren je – 21,51 metar!

Ovo je samo 26 centimetara kraće od rekorda Srbije koji drži Dragan Perić još od 1998. godine kada je u Baru (Crna Gora) bacio 21,77 metara.

Ovim hicem Sinančević je pretekao svog starijeg kolegu i uzora Asmira Kolašinca na drugom mestu večne liste srpskih kuglaša. Kolašinac je to mesto do sada držao sa svojim ličnim rekordom od 21,58 metara, koji je bacio u Beogradu 2015. godine.

Povrh svega, Sinančević je izborio olimpijsku normu, pa će imati vremena da sledeće godine za bolji rezultat nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju.Konačan plasman nakon finala izgleda ovako:
1. Džo Kovač (SAD) 22,91 metar – šesta serija
2. Rajan Krauzer (SAD) 22,90 metara, – šesta serija
3. Tomas Volš (Novi Zeland) 22,90 metara – prva serija

———————————————————————-
4. Darlan Romani (Brazil) 22,53 metra – druga serija
5. Darel Hil (SAD) 21,65 metara – treća serija
6. Konrad Bukovijecki (Poljska) 21,46 metara – druga serija
7. Džejko Gil (Novi Zeland) 21,45 metara – šesta serija
8. Čukvuebuka Enekveči (Nigerija) 21,18 metara – prva serija
————————————————————————–
9. Tim Nedou (Kanada) 20,85 metara – treća serija
10. Tomas Stanek (Češka) 20,79 metara – druga serija
11. Filip Mihaljević (Hrvatska) – treća serija
12. Armin Sinančević (Srbija) – bez plasmana, tri prestupa