Zbog lažiranja suspendovan Albanac, prvak Evrope iz Beograda: Namešten rezultat koji mu ništa nije doneo, a mnogo će mu oduzeti!

Nakon što je Svetska atletika pre nekoliko meseci suspendovala 7 federacija zbog lažiranja rezultata, sada je javno saopšteno prvo ime protiv koje je poreknut postupak a to je albanski daljaš Izmir Smajlaj.

Albanija, Jermenija, Gruzija, Kazahstan, Moldavija, Turska i Uzbekistan suspendovani su u oktobru ove godine od strane SA zbog sumnje da su lažirali rezultate svojim atletičarima za odlazak na Olimpijske igre u Tokio 2021. Jedna od posledica mogla bi da bude da predstojeća dvoranska Balkanijada 2023., koja se održava u Turskoj, neće imati takmičarski značaj u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, o čemu je pričao i kopredsednik ABAF-a Slobodan Branković.

Izmir Smajlaj (Albanija), skok udalj, Balkanijadad, Smederevo 2021
Balkanijada 2021., Smederevo – 26. jun – Izmir Smajlaj (Albanija), skok udalj; Foto: Atlex

Jedinica za integritet atletike (AIU) do sada nije izlazila u javnost sa konkretnim imenima svev do sada, a prvi optuženi je albanski daljaš Izmir Smajlaja, kao i predsednik i generalni sekretar Atletskog saveza Albanije Gjegja Rulij i Nikolina Donisija. Oni se terete da su 8. maja 2021. godine namesti rezultat na takmičenju u Tirani gde je nekadašnjem prvaku Evrope izmeren skok od 8,16 metara, što je novi nacionalni rekord ove države.

Sumnja se da su pogrešne informacije dostavljene Svetskoj atletici i AIU, a u vezi sa rezultatom ovog takmičenja – navedeno je u saopštenju.

Da stvar bude još gora za svo troje optuženih, taj skok od 8,16 metara Smajliju nije bio dovoljan za odlazak u Tokiju. Međutim kako Albanija nije imala ni jednu normu mogli su da pošalju jednog svog predstavnika bez nje pa je tako daljaš ipak takmičio na Igrama gde je u kvalifikacijama zabeležio skok od 7.86 metara što nije bilo dovoljno za ulazak u finale.

Najveći uspeh u karijeri 29-godišnji Izmir Smajlaji je napravio na dvoranskom prvenstvu Evrope u Beogradu 2017. kada se ”popeo na krov starog kontinenta” skokom od 8,08 metara, a medalju mu je tom prilikom uručio jedan od najboljih svetskih daljaša svih vremena Nenad Stekić.

Dvoransko EP, Beograd 2017, najbolji dalja[i - Izmir Smajlaj (Albanija) zlato
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2021., Beograd – 05. mart – ceremonija proglašenja najboljih skakača udadlj, pobednik Izmir Smajlaj (Albanija), medalje uručivao Nenad Stekić; Foto: Atlex
(Atlex.rs)

Scroll to Top