Vraćaju se Rusi: MOK predložio povratak pojedinačnih sportista!

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio je ponovno uključivanje ruskih i beloruskih sportista u pojedinačnim sportovima na međunarodna takmičenja.

Krajem marta ove godine MOK je preporučio povratak sportista ove dve države pod uslovom da aktivno ne podržavaju agresiju na Ukrajinu. Ovo se odnosi samo na pojedinačne sportove gde bi se sportisti takmičili pod neutralnom zastavom na međunarodnoj sceni koja ne podrazumeva Olimpijske igre u Parizu 2024. Za ovo takmičenje MOK će doneti odluku u odgovarajuće vreme, stoji u saopštenju MOK-a.

MOK će doneti ovu odluku u odgovarajućem trenutku po svom nahođenju, bez da ga obavezuju rezultati prethodnih olimpijskih kvalifikacija – rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah, u svom obraćanju na početku sastanka Izvršnog komiteta MOK, u svom sedištu u Lozani.

Tomah Bah, predsednik međunarodnog olimpijskog komiteta
Tomas Bah – predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta – Svetsko prvenstvo u atletici, Oregon 2022. – 14. jul; Foto: Andy Lyons/Getty Images for World Athletics

Dalje u saopštenju se navodi da svaki takav individualni neutralni sportista, kao i svi ostali sportisti koji učestvuju, moraju da ispune sve anti-doping zahteve koji važe za njih.

Za Ruse i Beloruse, timska takmičenja su i dalje zatvorena. MOK je takođe ponovio da je protiv toga da Rusija i Belorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim federacijama je jasno rečeno da ne pozivaju političare iz pomenutih zemalja na velika takmičenja.

Za one koji otvoreno podržavaju rat ili imaju ugovore sa ruskom ili beloruskom vojskom ili agencijama za nacionalnu bezbednost MOK preporučuje ostanak zabrane.

Učešće sportista sa ruskim i beloruskim pasošima na međunarodnim takmičenjima funkcioniše. Viđamo ga skoro svaki dan u nizu sportova, uglavnom u tenisu, ali i u biciklizmu, na nekim takmičenjima u stonom tenisu. To vidimo u hokeju na ledu, rukometu, vidimo ga i u fudbalu i drugim ligama u SAD, ali i u Evropi, a to vidimo i na drugim kontinentima. Nije bilo bezbednosnih incidenata ni na jednom od ovih takmičenja – istakao je Bah, ali nije ulazio u detalje kada će MOK doneti tu odluku

Tomah Bah, predsednik MOK-a
Tomas Bah – predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta; Foto: Wojciech Grabowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Desetak zemalja bojkotovalo je Svetsko prvenstvo u boksu za žene u znak protesta zbog prisustva Rusije i Belorusije na turniru, a istog dana kada je Bah saopštio ove odluke više od 300 mačevala mu je pisalo tražeći od MOK da preispita svoju dozvolu, nazivajući to katastrofalnom greškom.

Nemačka ministarka sporta Nensi Faser rekla je da je preporuka MOK šamar ukrajinskim sportistima.

Međunarodni sport mora u potpunosti da osudi brutalni ruski agresorski rat. To se može uraditi samo potpunim isključivanjem ruskih i beloruskih sportista – navela je Faser u saopštenju.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje već dugo prete bojkotom Olimpijskih igara 2024. godine u slučaju prisustva ruskih i beloruskih sportista.

Nedavno je i Svetska atletika odobrila povratak ruskih i beloruskih atletičara na takmičenja, a za razliku od MOK-a SA im je dozvolio da nastupaju pod svojim zastavama.

(Atlex.rs)

Scroll to Top