Tri srpska atletičara za sada imaju ”vizu” za SP: Norme i ko bi još mogao u Kinu (FOTO)

Od 13. do 15. marta kineski grad Nađing biće domaćin dvoranskog Svetskog prvenstva u atletici, a za sada Srbija ima tri norme koje se mogu ispuniti sve do drugog marta.

Zimska sezona tek počinje, i do svetskog šampionata ostalo je više od tri meseca tako da se očekuje da će se Ivani Španović, Arminu Sinančeviću i Asmiru Kolašincu priključiti još neko na put u Kinu.

Norme su veoma jake, a potencijalni učesnici mogli bi da budu daljaši Milica Gardašević kod devojaka i Strahinja Jovančević i Lazar Anić kod muškaraca, te Elzan Bibić na 1500 i 3000 metara i Mihail Dudaš u višeboju.

Elzan Bibić

Najbliži normi je Bibić. Na 1500 metara prošle zime zabeležio je trku na 3:43.13 što je za malo više od tri sekunde sporije od norme (3:40.00). Takođe i na duplo dužoj distanci norma mu ne beži mnogo. Prošlogodišnjih 7:55.14 morao bi ove zime da spusti na 7:50.00 kako bi ispunio uslov da se u ovoj disciplini nađe na SP-u.

Elzan Bibić, prvenstvo Evrp u krosu 2018
Prvenstvo Evrope u krosu 2019.;   Foto: Guliver/Getty Images/Lukas Schulze

Ukoliko ne uspe da ispuni norme za ove dve discipline Elzan Bibić bi morao da se nađe među 18 najboljih na 1500 odnosno 24 na 3000 metara.

Plasman na konačnoj listi je nešto što će verovatno ”gađati” srpski daljaši.

Dalj – Jovančević, Anić, Gardašević

Strahinja Jovančević je prošle zime prijatno iznenadio sve kada je postao prvi Srbin koji je uspeo da preskoči osam metara u dvorani, ali za ”vizu” za SP neophodan mu je skok od čak 8,20 metara.

Ono što je najbitnije je da su i on i Lazar Anić zdravi i da će se za koju nedelju naći na zaletištu nekog takmičenja. Međutim neće biti ni malo lako ući ni u kvotu jer je Svetska atletika odredila da samo 16 najboljih učestvuje u Kini.

Milica Gardašević, Balkanijada Beograd 2017
Dvorasnko prvenstvo Balkana 2017, Beograd, Arena; skok udalj, Milica Gardašević, Srbija; Foto: Atlex

Ta ista brojka važi i za devojke, pa će tako Milica Gardašević pokušati da sa dosadašnjih 6,52 metara koliko je skočila prošle godine u dvorani, proba da doskoči do 6,75 metara i obezbedi sebi direktan let za Kinu jer toliko iznosi norma.

Mihail Dudaš

Najbolji srpski višebojac 2019. će želeti što pre da zaboravi jer se tokom cele godine borio sa povredama. Ako ga zdravlje posluži Dudaša čeka jako težak zadatak kako bi se dokopao Kine.

Prema pravilima Svetske atletike (SA) samo 12 atletičara i atletičarki će se takmičiti na SP-u. Jedno mesto rezervisano je za pobednika takozvane višebojske Dijamantske lige koju čine tri takmičenja, a pobednik se dobija sabiranjem svih osvojenih bodova. Pet mesta obezbedili su najbolji u 2019. godini i još pet će dobiti najbolji za 2020. do 24. februara. Poslednje mesto je specijalna pozivnica koju dodeljuje SA.

Najbolja prilika za Dudaša, ali i sve ostale višebojce iz regiona biće svakako prvenstvo Srbije 1. i 2. februara.

Dvoransko Svetsko prvenstvo 2020 Kina - norme
Dvoransko Svetsko prvenstvo 2020 Kina – norme

Ceo pravilnik kvalifikacija možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top