Torun domaćin i dvoranskog SP: Beogradski scenario postao praksa, tri Svetska u tri godine!

Svetska atletika objavila je da će poljski Torun biti domaćin 21. dvoranskog Svetskog prvenstva 2026. nakon Glazgova i kineskog Nankinga.

Praksa koju je započeo Beograd nastavlja Glazgov, a potom će i Torun, a to je da 5 godina nakon što se organizuje dvoransko prvenstvo Evrope dobije domaćinstvo i dvoranskog Svetskog prvenstva.

Beograd je 2017. ugostio najbolje atletičare ”starog kontinenta” da bi 2022. bio domaćin i Svetskog prvenstva. Nakon srpske prestonice britanski (škotski) Glazgov je bio domaćin EP-a u dvorani, a onda će takođe biti naredni domaćin dvoranskog SP nakon Beograda 2024. Da nije ovo slučajnost već neka praksa pokazala je Svetska atletika dodeljivanjem poljskom Torunu domaćinstvo dvoranskog SP 2026. koji je 2021 ugostio najbolje evropske atletičare.

Armin Sinančević, iEP Torun 2021
Dvoransko prvenstvo Evrope 2021, Torun, Poljska – 5. mart, Armin Sinančević, bacanje kugle kvalifikacije, drugi takmičarski dan; Foto: Getty Images

To znači da ne bi trebalo da začudi da domaćin 2028. Svetskog dvoranskog bude Istanbul, a 2030. holandski Apeldurn koji će biti sledeća destinacije 38. zimskog šampionatu Evrope 2025.

Još jedna stvar je veoma zanimljiva kada je dvoransko SP u pitanju. Nakon dva odlaganja zbog koronavirusa prvo 2020., a potom i 2023., kineski Nanking se nada trećoj sreći 2025. To znači da će se u naredne tri godine održati tri dvoranska Setska prvenstva Glazgov, Nanking, Torun.

Kako su Kinezi mnogo uložli oko organizacije ovog šampionata SA ih sada ubacuje van kalendara kako bi ipak bili domaćini. To je još jedan pokazatelj da nije slučajnost već nova praksa da se nakon organizacije EP-a nakon 5 godina dobija i SP zbog toga je Kina prvo bila umetnuta nakon Beograda, da se poklopi sa EP u Istanbulu, pa je sada pomerena za 2025. gde se poklapa sa EP u Apeldurnu.

Ono što se sada zna jeste da će SP u Glazgovu trajati između 1.-3. marta 2024. dok će EP u Holandiji biti na programu od 6.-9. marta 2025.

(Atlex.rs)

Scroll to Top