Suspendovani šampioni sveta na 100 i 400 metara: Da li se namerno izbegavaju kontrolori ili je sve veliki nesporazum?

Nakon slučaja Dejah Stivens koja je suspendovana zbog izbegavanja kontrolora anti doping agencije, isti greh su učinili i američki sprinter i prvak sveta na 100 metara Kristijan Kolmen kao i prvakinja iz Dohe na 400 metara, Bahreinka Nigerijskog porekla, Salva Eid Naser, vlasnica trećeg najboljeg rezultata svih vremena u ovoj disciplini.

Pre više od mesec dana privremene suspenzije od godinu dana, sa mogućnošću produženja na dve, zbog izbegavanja testiranja anti doping agencije čak tri puta dobili su američke sprinterke Dejah Stivens i Gabriela Toma, te Kienijski dugoprugaš Aleks Korio.

Za tri prekršaja u roku od 12 meseci može biti izrečena suspenzija u trajanju do dve godine, ukoliko sportista ne ponudi opravdanje zbog čega se nije nalazi na prijavljenom mestu.

Novi slučajevi su važeći svetski šampioni Kristijan Kolmen i Salva Eid Naser. Kako je ovo već peti slučaj, četvrti američki u poslednjih mesec dana da se javno saopštava da u poslednjih godinu dana kontrolori anti doping agencije nisu pronašli pomenute atletičare na lokacijama koje su prijavili, ”podigla se velika prašina”.

Doping kontrola Srbija
Doping kontrola na dvoranskom prvenstvu Srbije 2017. – 4. februar, Atletska dvorana Beograd; Foto: Atlex

Naime, svi spomenuti atletičari kivni su na kontrolore jer po njihovim rečima nemaju razumevanja za ”mala kašnjenja”. Kada to kažu misle na odlazak do prodavnice, komšija, parka… Po njihovim rečima kontrolori napuštaju lokaciju ako im niko ne otvri vrata istog trenutka.

Sa druge strane američka javnost ne prihvata takve izgovore jer se ne radi o jednom dolasku kontrolora već o tri.

Kristijan Kolmen

Ovih dana je usledio novi šok jer je suspendovan najbržeg čoveka sveta Krisijan Kolmen koji je tri puta izbegao kontrolore anti doping agencije. Tim činom automatski je ”upao” u listu suspendovanih sportista.

Kako je u sredu saopštila Jedinica za integritet atletike (AIU), 24-godišnji američki sprinter suspendovan je jer je u poslednjih 12 meseci propustio tri testiranja na doping što po pravilniku može rezultirati jednogodišnjom ili dvogodišnjom suspenzijom.

Poslednji put Kolmen je propustio testiranje 9. decembra prošle godine, a pre toga 16. januara 2019. i 26. aprila iste godine.

Samo nekoliko sati pre zvanične objave AIU, Kolmen je na Tviteru napisao da je poslednji test 9. decembra propustio je jer bio u božićnoj kupovini.

– Nemojte mi govoriti da sam propustio test ako se prikradete mojim vratima. Pokucali ste mi na vrata dok sam bio na pet minuta daleko do kuće, kupovao u tržnom centru, imam račune kao dokaz. Niste se nimalo potrudili da pokušate da me pronađete – napisao je Kolmen na Tviter.

Kristijan Kolmen pobeđuje Džastina Getlina, Doha 2019
Kristijan Kolmen pobeđuje Džastina Getlina u fnalu trke na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Dohi 2019.- 28. septembar; Foto: AP/Tanjug

Ako suspenzija ostane na snazi američki sprinter će propustiti Olimpijske igre u Tokiju. Međutim najavio je kako će se žaliti AIU-u, jer nema podataka o tome da je bilo ko dolazio njemu ili ga je nazvao.

– Bio sam više nego spreman i na raspolaganju za testiranje, da sam dobio telefonski poziv odradio bih to i nastavio sa svojim planovima za taj dan. Tek narednog dana sam bio obavešten o pokušaju testiranja. Nisam znao da je iko pokušao da me testira tog 9. decembra – objasnio je Kolmen.

Međutim u četvrtak mu je ozvaničena privremena suspenzija na godinu dana, sa čim se najbrži čovek današnjice ne miri i sumnja da mu neko namešta.

– Neko mi je smestio. Nikad neću koristiti dodatke i lekove za povećanje performansi. Spreman sam da se testiram svaki dan tokom čitave karijere, samo da bih dokazao svoju nevinost – preneli su američki mediji reči Kolmena.

Kristijan Kolmen je zvanični dvostruki prvak sveta jer je u Dohi 2019. pobedio u trci na 100 metara (9.76) i u štafeti 4 x 100 metara.

Salva Eid Naser

Kao i Kolmena, svetsku šampionku na 400 metara iz Dohe Salve Eid Naser kontrolori anti doping agencije tri puta nisu našli na prijavljenoj lokaciji.

Rođena Nigerika, a atletičarka Bahreina, negira krivicu i ističe da nije ništa loše učinila.

– Nisam nikada bila varalica, niti ću biti. Propustila sam samo tri testa, a to je sasvim normalno. Dešava se. Može se dogoditi svakome. Ne želim da me ljudi pomešaju sa nekima koji varaju jer ja to nikada nisam radila. Ove godine nisam još nijednom testirana. Oni govore o testovima za 2019. godinu – izjavila je Salva Eid Naser.

– Nadam se da će se ova situacija brzo razrešiti jer moj imidž trpi zbog nje. Sve će biti u redu, ali je zaista neprijatno imati ovu malu fleku na svom imenu. Nikada ne bih uzela doping sredstva – izričita je svetska šampionka iz Dohe 2019. na 400 metara gde je istrčala treći rezultat svih vremena – 48.14 sekundi.

Salve Eid Naser, prvakinja sveta na 400 metara 2019
Salve Eid Naser (Bahrein), osvaja zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Dohi na 400 metara, 2019. – 3. oktobar; Foto: AP/Tanjug

Listu svih novih suspendovanih atletičara možete pogledati ovdea listu svih kojima je zabranjeno da takmiče i treniraju, razloge suspenzija i njihove periode sve detaljno možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template